Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
Zatem jeszcze kilka wiosennych Zdzisiów na pełnej dziurze.
Jeszcze poranne słońce w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
A nie Johnny Depp?
Summilux dzisiaj też trochę popracował .
Panasonic 25 mm 1.4 to bez wątpienia perełka w systemie m43. Planowałem kupić ten obiektyw do momentu, kiedy natknąłem się na test Robina Wonga. Jeśli go nie znacie (testu, bo samego Robina pewnie tak, choć może nie osobiście), to zachęcam do lektury TUTAJ.
A w przypadku "poor english" lub braku chęci tłumaczenia przez google chrome, podsumuję:
- panasonic jest 25 mm 1.4 świetny, ale olympus 25 1.8 również
- w praktyce różnica obrazowania i rozmycia tła między 1.4 a 1.8 jest mało zauważalna
- przy tych samych przesłonach korpus dopiera krótszy czas dla obiektywu Oly (!?!)
- olympus lepiej obrazuje brzegi kadru
- obiektyw danego producenta lepiej spasować z body tej samej marki.
Mnie test przekonuje do wyboru Oly. Może dlatego, że obiektyw ten jest wyraźnie mniejszy.
Pozdrawiam
A tam, Leica to Leica i na nic zaklinanie rzeczywistości ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
WUJEK MARO
Panasonic 25 mm 1.4 to bez wątpienia perełka w systemie m43. Planowałem kupić ten obiektyw do momentu, kiedy natknąłem się na test Robina Wonga. Jeśli go nie znacie (testu, bo samego Robina pewnie tak, choć może nie osobiście), to zachęcam do lektury
TUTAJ.
A w przypadku "poor english" lub braku chęci tłumaczenia przez google chrome, podsumuję:
...
Mnie test przekonuje do wyboru Oly. Może dlatego, że obiektyw ten jest wyraźnie mniejszy.
A mnie nie przekonuje. Sorry, ale Wong jest "ambasadorem" Olympusa, cos jak u nas Jacek Bonecki wobec Sony. Trudno uznac taki test za w pelni obiektywny w tym ukladzie. A poza tym PL 25/1.4 IMHO to jest "must have" w micro 4/3 :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
... ale Wong jest "ambasadorem" Olympusa...
Chyba sam o sobie pisze, że jest pracownikiem działu marketingu Olka :), ale trzeba przyznać, że dobrze wykonuje swoją pracę.
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
A mnie nie przekonuje. Sorry, ale Wong jest "ambasadorem" Olympusa, cos jak u nas Jacek Bonecki wobec Sony. Trudno uznac taki test za w pelni obiektywny w tym ukladzie. A poza tym PL 25/1.4 IMHO to jest "must have" w micro 4/3 :-)
:-) owszem, Wong tak się przedstawia.
Zatem sugerujesz, że tak umiejętnie wybrał zdjęcia, żeby zminimalizować przewagę Panasonica? :-)
Ja z reguły nie robię tego co wszyscy "muszą", więc chyba poprzestanę na 1.8 ;-)
Stevie też jest chyba pracownikiem działu marketingu Olympusa, skoro takie rzeczy wypisuje?
http://www.stevehuffphoto.com/2014/0...w-on-the-e-m1/
bo z całą pewnością jest wiernym fanem Czerwonej Kropki i wszystkiego spod znaku Leica :)