Czy ktoś używa statywów tej firmy ?
Czy ktoś miał z nimi macalny kontakt ?
Szczególnie z wersją carbon.
Jak sprawują się głowice kulowe ?
Model statywu : GT 3228X8C
Głowica : B2
Wersja do druku
Czy ktoś używa statywów tej firmy ?
Czy ktoś miał z nimi macalny kontakt ?
Szczególnie z wersją carbon.
Jak sprawują się głowice kulowe ?
Model statywu : GT 3228X8C
Głowica : B2
Wczoraj otrzymałem od sprzedawcy Foto tip monopod http://allegro.pl/sirui-p-306-monopo...613387042.html i to jest to o co mi chodziło. Czyli mały po złożeniu, a duży po rozłożeniu i lekki z udzwigiem 8kg. Piszę to dlatego, że ten sam sprzedawca oferuje Ci sprzęt, który szukasz.
Statyw wymieniony przez Ciebie spełniałby moje oczekiwania, bo:
jest z carbonu, czyli lekki
mały po złożeniu
ma udźwig do 15kg
może służyć jako monopod
można go dociążyć w razie wietrznej pogody
czyli nic dodać nic ująć, ale to jest moje zdanie :grin:
Nie wiem czemu głowica B2?
Do kulowej nie mam zastrzeżeń, wolę od manofrotto 3D 360MG, którą chyba wystawię na alledrogo.
Kulową łatwiej mogę przekadrowywać, jakoś sprawniej mi to idzie :wink:
Sprzęt w maksimum to ok. 3 - 3,5 kg.( narazie, przyszłości jeszcze nie znam )
Zdecydowałem się na B-3 ona ma 12 kg wg. specyfikacji a wielkością i ciężarem minimalnie
większa. Co do poziomu coś się wymyśli. :-D
Dzięki wielkie za pomocne informacje.
PS.
plusa nie dam bo niechcesz :-)
ja używam DigiPod TR-550A, tani, stabilny. przy rozkręceniu gałek płynnie chodzi pion i poziom, i nawet pod kątem.
Wątek przejrzałem dość dokładnie, wiele interesujących statywów już nie jest dostępne na polskim rynku (tj. ceneo, skapiec).
Czy możecie polecić poręczny statyw do najlżejszej lustrzanki, czyli E-450 (wymiary E-420), z podpiętym maksymalnie kitowym 40-150 (4-5.6). Taki zestaw to chyba poniżej 700g. Nie dopinałbym do niego lampy. Zależy mi na statywie lekkim, bo korzystałbym z niego tylko w podróży, nosił w plecaku. Najlepiej będzie, jeśli szybko będzie go można rozłożyć, przygotować do zdjęć. Jeśli dobrze rozumiem, gdy chcę stosunkowo szyybko wyjmować aparat ze statywu potrzebna mi jest szybkozłączka (odkręcanie mojego stołowego nie jest zbyt wygodne)? Chciałbym, żeby poradził sobie m.in. ze zdjęciami nocnymi, m.in. z kilkudziesięciosekundową ekspozycją i na pewno przydatna byłaby w nim taka głowica, którą można obracać o 90stopni. Nie będę z niego korzystał w b. dużym wietrze. Odnośnie ceny najlepiej byłoby, gdyby kosztował poniżej 300 zł.
Co do maksymalnej wysokości nie wiem co wybrać, mam ponad 180cm, ale nie mam żadnego doświadczenia ze statywami (poza stołowymi). Wydaje mi się, że wysokość 150cm powinna być zadowalająca w większości przypadków.
Nie sądzę też, bym potrzebował statyw do zdjęć panoramicznych, ale jeśli ktoś przy okazji może coś takiego polecić, byłoby świetnie.
Będę wdzięczny za odpowiedź