ColorChecker typu X-rite by się przydał bo kamera nie zawsze rejestruje poprawne kolory a reszta na oko. Dodatkowo historiogram b. ułatwia poprawne naświetlenie ekspozycji.
Ciekaw jestem czy jest jakiś tani zamiennik tego X-rite działający pod LR?
Wersja do druku
W RAW i LR mozna sporo zrobić ale tu zależy mi na JPEG z puchy.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość strzelania samych RAW na trybach preselekcji bo mam nieaktywny sam RAW tylko RAW + JPEG sam RAW mam aktywny tylko na Auto.
Oczywiście, że istnieje. Musisz mieć teraz włączony jakiś program, który oddziaływuje tylko na JPEG-i. Może telekonwerter cyfrowy, może coś innego? Przez to nie możesz włączyć samego RAW-a.
Dziękuje za podpowiedz problem rozwiązany okazało sie ze był to profil obrazu vivid zmieniłem na własne i juz działa.
Witam. Ja jeszcze mam pytanie odnośnie pomiaru światła. Używam trybu matrycowego, ale mam pewne obawy. Zaraz wyjaśnię o co chodzi. Wiem, że gdy zrobię Rawa bez żadnej korekty eksp. i wywołuje go potem w jakimś programie to mogę bez większej utraty jakości obrazu eksp zwiększyć o mniej więcej -+ 2. Wiadomo zależne jest to też od iso. Teraz pytanie czy jeśli robię zdjęcie i podczas wykonywania go w aparacie ustawie ekspozycję powiedMy na -2, czy to ma wpływ na jakość obrazu tak jak przy zrobionym już zdjęciu? Czy takie zdjęcie potem mogę poddać dalszej obróbce bez obawy o utratę jakości? Wydaje mi się, że nie, ale poprawcie mnie jeśli się mylę i przepraszam, jeśli już o tym było. Nie znalazłem.
Nie widzę różnicy pomiędzy pierwszym, a drugim przypadkiem co opisałeś. Oczywiscie dobrze by było aby iso było możliwie niskie wówczas przy korekcie ekspozycji ustawionej na -2EV i późniejszym wyciąganiu cieni będzie bez większej utraty jakości.
Tak nawiasem mówiąc przy pomiarze matrycowym bez zastosowanej korekcji ekspozycji (gdy scena nie jest zbyt kontrastowa korekta w zasadzie zbędna) nie powinno być takiej potrzeby aby poprawiać później w programie w zakresie +/-2EV.
jak już było wspomniane korekta ekspozycji nie oddziałuje na sam plik tylko na parametry ekspozycji - czas/przysłona/dobór czułości w trybie AutoISO.
Jeżeli pomiar matrycowy ustawił Ci dane parametry do zdjęcia a Ty podczas jego wywoływania musisz podnieść ekspozycje o 2EV to jeżeli w momencie robienia zdjęcia wprowadzisz korektę -2EV, to potem będziesz musiał podnieść ekspozycję o 4EV - a to już dość dużo jak na matrycę 4/3.
Rozumiem. Dzięki za odpowiedź:-)
Koledzy, zgubiłem muszle wizjera w moim OMD EM10 i szukam takiej. Nie mogę jednak znaleźć dedykowanej i zastanawiam sie nad ta, czy będzie pasować? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...5-mark-ii.html
Jeszcze jedno pytanko czy przez Olympus Share da sie przerzucić Rawy?
Wysyłka prawie tak droga jak sama muszla, nie widzieliście gdzieś na Allegro? Ja niestety nie znalazłem.
Czy Olympus Share kompresuje jakoś jpg jeśli ustawimy wielkość na oryginalna. Mam iOS wrzucam je w ten sposób w rolkę. iOS wrzucając przez iTunes obniża jakosc.
mi się wydaje, że OIS nie przesyła do telefonu plików w pełnej rozdzielczości
No jest opcja original size ale mimo wszystko mogą być jakoś kompresowane szukam wtedy innego sposobu na przerzucenie bez straty JPG na iPada.
Witam,
Jak myślicie, czy obiektyw DIGITAL 45mm 1:1.8 w E-M10 może sprawdzić się jako obiektyw standardowy (do zdjęć portretowych i krajobrazowych)? Nie będzie za wąski?
Do portretów będzie w sam raz. Do niektórych zdjęć krajobrazowych też się nada, ale w większości przypadków będzie za wąski.
Do portretowych sie na pewno sprawdzi, a czy krajobraz... Można też, ale ogniskowa bedzie w jakimś stopniu ograniczeniem
edit. o już padła odpowiedź:)
Dzięki,
A jaki inny obiektyw mógłby zastąpić taką stałkę? (jakość i przyzwoita cena)
Jednym obiektywem nie zastąpisz szkła, które ma być i do portretu, i do krajobrazu. Chyba, że jakiegoś uniwersalnego zooma kupisz.
dokładnie, krajobraz to najczęściej szeroki kąt i duża głębia ostrości, portret odwrotnie - wąski kąt i płytka GO. Ciężko to połączyć, chyba że jakimś zoomem typu 12-40/2.8 albo taniej 12-50/3.5-6.3.
A obiektyw naleśnik 14-42 ez jest w miarę przyzwoity? czy trzeba szukać alternatywę tj. np sigmę?
sigma nie ma żadnej przyzwoitej stałki w przedziale 25-35 mm? A może tamron ma?
Nie znajdziesz stałki do portretu i krajobrazu, więc stałka nie jest żadną alternatywą dla zooma w tym przypadku.
12-40 2.8 jest uniwersalnym kompromisowym rozwiązaniem
Za poprzednikami - jednej stałki do portretu i krajobrazu nie znajdziesz a jeśli ma to być jeden obiektyw to 12-40/2.8 wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
dzięki, ale cena powala na kolana
w takim razie 14-42. Da się na szerokim końcu zrobić krajobraz a i portret na 42mm też wyjdzie nawet nawet
Załącznik 147935
Od dwóch dni jestem nieszczęśliwym posiadaczem OMD E-M10 :( Nieszczęśliwym, bo właśnie dziś zdechł był . Chciałem zrobić trochę zdjęć, więc włączyłem onego, a on nic. Myślę sobie, bateria padła, więc podładowałem, ale tylko chwilę, bo okazała się pełna. Włączam, a on nic. Poruszałem trochę ekranem uchylnym i zaskoczył, ale zaczęły się dziać cuda, pokazywał tylko menu, dało się robić zdjęcia przez celownik, nic więcej. Po wyłączeniu ekran całkowicie zielony. Trzeba wyjąć baterię by zieleń zniknęła. NIe mam pojęcia co mu się stało. Zrobiłem nim zaledwie kilka zdjęć. Nie nacieszyłem się długo. Teraz też tylko jak się odchyli ekran, coś się dzieje, ale nie działa wizjer elektroniczny. Dobrze, że na gwarancji. Obchodziłem się z nim jak z jajkiem, a tu taki szpas. A w poniedziałek małżonka jedzie na wycieczkę i chciałem, by nawiozła trochę zdjęć. :( Miał ktoś taką przypadłość>
Tylko niefart? Mam wrażenie, że kiedyś takich niefartów było mniej... Może dlatego serwis był lepszy, bo się nudził i szukał roboty ;)
:( :( Jestem zły jak cholera. To już mój trzeci Olympus i pierwszy raz taki problem :( Nie byłbym taki zły, gdyby nie ta wycieczka małżonki. Zaraz się zacznie....., a po co kupowałeś... itd. itp!!!
"a po co kupowałeś" - normalne, każdy tak ma? Ale jeszcze lepsze jest: "po co wydałeś pieniądze" niby na jedno wychodzi, ale jednak to nie to samo.