-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Chodzi mi o to, że nie oceniam, które szkło jest bardziej przydatne, lepsze itp., ale ciemniejsze szkła są zawsze dużo tańsze. Podobnie szkła o równej jasności, ale kryjące mniejsza matrycę. Dlatego nie ma sensu porównywanie ceny 12-35/2,8 do ceny 24-70/2,8.
-
12-35 tani nie będzie, bo pewnie będzie mniejszy od dowolnego FF 24-70 f/2.8. Dobre 24-70 tanie nie są.
Jak dla mnie GO będzie wystarczająco mała, zresztą w większości wypadków i tak będzie zbyt mała i trzeba będzie przymykać przy krajobrazach, a do tego taki obiektyw by mi się bardzo przydał.
Poza tym, nie pamiętam obiektywu Panasonica, który byłby nieużywalny na pełnej dziurze i tutaj też pewnie będzie użyteczny w całym zakresie przysłon. Nawet kit 14-45 jest używalny na pełnej dziurze. Naleśniki też.
Więc na cenę poniżej 4K w Polsce bym nie liczył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dlatego nie ma sensu porównywanie ceny 12-35/2,8 do ceny 24-70/2,8.
Dlatego oprócz liter, na końcu...
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy;
obstawiam $1300 max ($1000 taniej od fulfrejma :wink:)
---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post był o 09:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
12-35 tani nie będzie, na cenę poniżej 4K w Polsce bym nie liczył.
+1; ~5500 zł.
BTW. Na panas.pl 7-14 kosztuje... 5800 zł.
-
Sam mam G-1 i cenię sobie ten aparacik, ale powiedzmy sobie szczerze - wszystkie aktualne modele Panasa to przy aparatach w rodzaju K-5, 7D czy D7000(żeby nie sięgać do absurdalnych porównań z FF) to zabawki. Fajne zabawki, ale zabawki. Z tego względu twierdzenie, że zoom powyżej 4000 tys. do systemu Panasa to coś normalnego jest dla mnie jakąś przedziwną odmianą syndromu sztokholmskiego. Skoro do wyraźnie lepszych aparatów można kupić zooma ze stałym światłem 2,8 w cenie do 4000 zł.(a często dużo niższej) to oznacza, że ludziom z Panasa(o ile plotki o cenach się potwierdzą) najzwyczajniej w świecie odp...ło. Zoom ze światłem 2,8 to nie jest żadne pro tylko lepszy obiektyw amatorski. O ile kupowanie drogich obiektywów do systemów C czy N ma sens, o tyle kupowanie takich szkieł do Panasa jest - delikatnie mówiąc - ryzykowne, o czym najlepiej świadczy syndrom dużego 4/3. Ja tam używam wyłącznie kita, więc nie mam szczególnego problemu. Nie wydałem większej kasy na ten system, więc w razie czego wystarczy go wymienić wraz z nowym aparatem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
O ile kupowanie drogich obiektywów do systemów C czy N ma sens, o tyle kupowanie takich szkieł do Panasa jest - delikatnie mówiąc - ryzykowne,
Powiedz to mojemu koledze (2xGH2), który zakochał się w AF Panasa i błaga mnie co chwilę o użyczanie 12/2.0. Na ofertę 12/T1.6 zareagował, że ma to.... bo f/2.0 daje mu tyle GO ile potrzebuje a przełącznik na MF w tym szkle zawsze wywołuje banana na jego twarzy.
A poza tym: mikro nie powstało z myślą o Polsce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Sam mam G-1 i cenię sobie ten aparacik, ale powiedzmy sobie szczerze - wszystkie aktualne modele Panasa to przy aparatach w rodzaju K-5, 7D czy D7000(żeby nie sięgać do absurdalnych porównań z FF) to zabawki.
Jak się jest dzieckiem, to się wszędzie widzi zabawki. Śmieszne to Twoje określenie, widać, że o pracy zarobkowej wiesz niewiele albo nic. Napiszę Ci tylko tyle, że bardzo chętnie powitam jasny, dobry zoom, bo będę mógł raz na zawsze pożegnać lustro z bardzo niewygodnym sposobem pracy w studio. Epl1 z jakimś 14-54 dość, że będzie lżejsze, to jeszcze znacznie wygodniejsze. I trochę dałem się zwieźć ''jeszcze dwa miesiące'', bo już dawno powinienem kupić tę 14-54 albo niestety znacznie cięższy 12-60. Przy zdjęciach, które robię, af nie używa się (jest wręcz szkodliwy). No ale ja tam tylko pstrykam katalogi na zachodnie rynki, to się nie znam :)
-
Przecież te zoomy będą najdroższe - bez względu na to czy będą sprzedawane w Polsce czy nie. "Miłość do AF" oraz trójkąciki w rodzaju fotograf+2xGH2 to jest właśnie to co nazywam syndromem sztokholmskim :wink:, jak kogoś Panas weźmie w jasyr - to ma problem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
...twierdzenie, że zoom powyżej 4000 tys. Do systemu panasa to coś normalnego jest dla mnie jakąś przedziwną odmianą syndromu sztokholmskiego.
LOL
Ciekawe spostrzeżenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
fotograf+2xGH2
Nie fotograf.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Przecież te zoomy będą najdroższe - bez względu na to czy będą sprzedawane w Polsce czy nie.
To się ich nie kupi. 14-54 znajdziesz za niewiele ponad tysiąc złotych.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
"Miłość do AF" oraz trójkąciki w rodzaju fotograf+2xGH2 to jest właśnie to co nazywam syndromem sztokholmskim :wink:, jak kogoś Panas weźmie w jasyr - to ma problem...
Miłość to można mieć do kobiety. Niektórzy jednak mają do kotów albo... właśnie, aparatów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jak się jest dzieckiem, to się wszędzie widzi zabawki. Śmieszne to Twoje określenie, widać, że o pracy zarobkowej wiesz niewiele albo nic. Napiszę Ci tylko tyle, że bardzo chętnie powitam jasny, dobry zoom, bo będę mógł raz na zawsze pożegnać lustro z bardzo niewygodnym sposobem pracy w studio. Epl1 z jakimś 14-54 dość, że będzie lżejsze, to jeszcze znacznie wygodniejsze. I trochę dałem się zwieźć ''jeszcze dwa miesiące'', bo już dawno powinienem kupić tę 14-54 albo niestety znacznie cięższy 12-60. Przy zdjęciach, które robię, af nie używa się (jest wręcz szkodliwy). No ale ja tam tylko pstrykam katalogi na zachodnie rynki, to się nie znam :)
Jestem kompletnym amatorem więc tym bardziej się nie znam:lol:, ale jakie znaczenie ma wymiar aparatu w studiu? Oczywiście, z tezami że m4/3 jest standardem dla fotografii studyjnej oraz że Pen+14-54 to szczyt ergonomii nie polemizuję - w tych kwestiach nie znam się jeszcze bardziej. Jak ktoś jest dobry to pewnie zarobi i na zdjęciach robionych kompaktem. Z drugiej strony fotoreporterzy z pism kolorowych cykają za pieniądze tysiące beznadziejnych zdjęć sprzętem za 20 tys. Tylko co to ma wspólnego z faktem, że Panas (prawdopodobnie) wypuści najdroższego zooma na rynku?
Mam nadzieję, że po zakupie najmniejszego możliwego Pena oraz tego 12-35mm dostaniesz zlecenie na sesję mody do jakiegoś super magazynu, życzę bajońskich dochodów, sławy etc. Czy sprzęt się sprawdzi a takich warunkach nie wiem - nie znam się... :cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
życzę bajońskich dochodów, sławy etc.
Uu aa, pachnie wycieczkami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jestem kompletnym amatorem więc tym bardziej się nie znam
Ale lekceważące opinie wygłaszam.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
ale jakie znaczenie ma wymiar aparatu w studiu?
Połaź sobie osiem godzin z dwukilogramowym klocem, to się dowiesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Oczywiście, z tezami że m4/3 jest standardem dla fotografii studyjnej oraz że Pen+14-54 to szczyt ergonomii nie polemizuję
No, akurat nie jest - większość fotografów to bardzo ograniczeni i konserwatywni ludzie, zmusić ich do pracy w liveview nie sposób, wolą jak trzydzieści lat temu gapić się w judasza i stękać jak to ich kręgosłup boli od schylania. Ale to tak na marginesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak ktoś jest dobry to pewnie zarobi i na zdjęciach robionych kompaktem.
Pracuje się tym, co akurat jest potrzebne. Kompakty bardzo dobrze sprawdzają się przy produkcjach poklatkowych albo choćby w zdjęciach dokumentalnych (paszporty zdominowały jakieś stare olki trzymegapikselowe).
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Z drugiej strony fotoreporterzy z pism kolorowych cykają za pieniądze tysiące beznadziejnych zdjęć sprzętem za 20 tys.
A astronomowie takimi za milion. Ale ja tu mówię o studio.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Tylko co to ma wspólnego z faktem, że Panas (prawdopodobnie) wypuści najdroższego zooma na rynku?
Ma, że wypuści pierwszego dobrego zooma do u4/3. Jak będzie drogi to się go nie kupi.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Mam nadzieję, że po zakupie najmniejszego możliwego Pena oraz tego 12-35mm dostaniesz zlecenie na sesję mody do jakiegoś super magazynu
Po pierwsze, do takich zdjęć potrzeba zupełnie innego sprzętu.
Po drugie nie mam ochoty na takie zdjęcia. Czasem robię tzw. żywe katalogi i jest to męczące i w stosunku do wysiłku mniej opłacalne.
Po trzecie, lepiej zarabia się w innych branżach foto. Znane są lukratywne zlecenia modowe, wszyscy tego zazdroszczą, ale w praktyce robi się takie rzeczy za półdarmo. Tak jak ze ślubami - liderzy biorą piątkę i lepiej, 99% pstryka za półtora i taniej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
życzę bajońskich dochodów
Wystarczą przyzwoite
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
sławy
Sławy z pstrykania? Sorry, ale to trochę obciachowe, zwłaszcza dziś.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Czy sprzęt się sprawdzi a takich warunkach nie wiem - nie znam się
Ano.
-
Tak czy inaczej, dla posiadaczy całkiem przyzwoitego, starego kita Panasonica 14-45, który teraz jest uważany przez producenta jako produkt "premium" ;) 12-35 będzie musiał się naprawdę wykazać, aby zachęcić do przesiadki.
-
Eh, ciekawe czy Tamron wypuści jakiegoś jasnego zooma do m4/3. W końcu mają w tym spore doświadczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Eh, ciekawe czy Tamron wypuści jakiegoś jasnego zooma do m4/3. W końcu mają w tym spore doświadczenie.
Tamron, imho pokazał gdzie ma mikro. Protezy z Nex'ta mogły by w mikro w ogóle nie istnieć, imho.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tamron, imho pokazał gdzie ma mikro. Protezy z Nex'ta mogły by w mikro w ogóle nie istnieć, imho.
Masz na myśli te protezy co Sigma je pokazała?
Bo od Tamrona nic nie kojarzę, ale możliwe, że przegapiłem.
Mimo wszystko mam nadzieję na jakieś 14-40/2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Masz na myśli te protezy co Sigma je pokazała?
Tak, przepraszam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ale lekceważące opinie wygłaszam.
Co Ty nie powiesz? :-P
Po pierwsze, do takich zdjęć potrzeba zupełnie innego sprzętu.
Po drugie nie mam ochoty na takie zdjęcia. Czasem robię tzw. żywe katalogi i jest to męczące i w stosunku do wysiłku mniej opłacalne.
Po trzecie, lepiej zarabia się w innych branżach foto. Znane są lukratywne zlecenia modowe, wszyscy tego zazdroszczą, ale w praktyce robi się takie rzeczy za półdarmo. Tak jak ze ślubami - liderzy biorą piątkę i lepiej, 99% pstryka za półtora i taniej :)
Ano.
Dzięki, że mnie uświadomiłeś, bo ja zupełnie serio myślałem, że takie sesje robi się Penami. :mrgreen:
-
Pan Terada na onfto.ru:
1. E-7 jest w planach; tu to OT.
2. będzie PEN z wbudowanym wizjerkiem
3. OMD doczeka się wersji z lepszym wsparciem 43
4. jeszcze nie mają mocy by rawa mielić w 14 bitach
http://tinyurl.com/7qvoujj
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
3. OMD doczeka się wersji z lepszym wsparciem 43
4. jeszcze nie mają mocy by rawa mielić w 14 bitach
3) Nie wiadomo, czy się doczeka. Pracują nad tym, ale przyznają, że jest to trudne do osiągnięcia i nie dają żadnych gwarancji powodzenia;
4) Nic takiego tam nie padło. Nie stosują 14-bitowych rawów, bo uznali, że nie ma różnicy między 12 a 14 bitami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jestem kompletnym amatorem więc tym bardziej się nie znam:lol:
Niestety - wielu, podobnie jak Ty, myli amatora z początkującym, dyletantem, względnie ignorantem. Szkoda, bo amator powinien znać się na tym, czym się amatorsko zajmuje. Od zawodowca odróżnia go to, że nie traktuje dziedziny swoich zainteresowań zarobkowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ebelbeb
Niestety - wielu, podobnie jak Ty, myli amatora z początkującym, dyletantem, względnie ignorantem. Szkoda, bo amator powinien znać się na tym, czym się amatorsko zajmuje. Od zawodowca odróżnia go to, że nie traktuje dziedziny swoich zainteresowań zarobkowo.
Pierwsze primo:
Komentujesz w skali 1:1 tekst, który nie był pisany w skali 1:1.
Drugie primo:
Jeśli ktoś twierdzi, że jakaś konfiguracja sprzętowa pasuje mu do jakiegoś zastosowania profesjonalnego/zarobkowego, to ja, jako amator, nie mam podstaw, żeby z takim twierdzeniem polemizować, bo nie zarabiam/dorabiam na fotografii i nie znam się na zarabianiu/dorabianiu na fotografii. Mogę natomiast dworować sobie z faktu , że mój interlokutor sprowadza swoje indywidualne i dość niekonwencjonalne doświadczenia czy preferencje(które same w sobie mogą być cenne, interesujące etc.) do statusu prawdy ogólnie obowiązującej. Mogę zresztą dworować sobie z każdej dowolnej wypowiedzi, podobnie jak moje wypowiedzi mogą być przedmiotem kpin, docinków i uszczypliwości. W końcu mamy wolność słowa.
Podsumowanie:
Nadal twierdzę, że Panasonic ma na razie w ofercie aparaty przeznaczone na rynek amatorski, natomiast ceny niektórych obiektywów(również tych zapowiadanych) są na poziomie konkurencyjnych konstrukcji dedykowanych do korpusów określanych slangowo jako co najmniej semi-pro. Mnie ta dysproporcja w ofercie trochę irytuje – moje prawo. To, że G-1 używany jest również do zastosowań „poważniejszych”, tej irytacji nie zmienia i nie rozszerza pola wyboru, który ogranicza się do alternatywy: kit za 1200 zł, albo zamiennik kita za 5000 zł(optymistycznie licząc). Fakt, że wielcy fotografowie robili zdjęcia Polaroidem nie sprawia, że Polaroid staje się automatycznie Leicą.
Problem o ile wiem sam się rozwiąże bo Pasikonik zapowiada jakieś straszne hajendy aparatologiczne.
-
Fakt Panas ma dziwna polityke, jakby im nie zalezalo ale do jednego mial nosa, za Fatmanem, od pewnego czasu wszystko zmierza ku filmom i tu wstrzelil sie ze swoim produktem doskonale.
pozdrowionka
PS
Ebel, nie masz ty tam jakiejs maszyny do naprawienia? tylko po forach szalejesz?:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Fakt Panas ma dziwna polityke, jakby im nie zalezalo
A propos Panasa: oprócz dwóch zumów, za chwil kilka - według 43R admin - mają pokazać :) stałkę.
-
Podobno możemy oczekiwać poprawionego Olympusa 17/2.8 wersja II
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dwa spojrzenia:
1. Światło f/1.8, płacę dziś i zaklejam go na EPL1.
2. Światło f/2.8... oczekuję zatem atrakcyjnej ceny (max $199), poprawionej CA, no i znaczka MSC.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dwa spojrzenia:
1. Światło f/1.8, płacę dziś i zaklejam go na EPL1.
2. Światło f/2.8... oczekuję zatem atrakcyjnej ceny (max $199), poprawionej CA, no i znaczka MSC.
Biorac pod uwage ze aktualna wersja kosztuje wiecej niz 199$ to obawiam sie ze nie ma szansy na ten scenariusz ...
-
Wklejam tu bo tak ;) - moderacja może gdzie indziej wstawić jeśli uzna to za stosowne
Czego brakuje bezlusterkowcom m43/Nex/1 (w zależności od klikniętej zakładki)
http://www.sansmirror.com/articles/things-the-systems-need/
Mi brakuje korpusu Olka (kolorki) z sensorem GH (multi aspect), z wbudowanym wizjerem z Nexa-7 i AVCHD 2.0.
Do tego jasne tele (jest) i szyb k/sza lampa (jest).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
A ja to bym chciał :) (chcieć to mi se wolno) żeby Olympus przyjął wobec 17/2,8 politykę którą stosuje Panasonic wobec 14/2,5 tzn. żeby ten obiektyw był dodawany "gratis" do małych PENów tak jak 14/2,5 jest dodawany do np. GF3
ps. na światło 1,8 czy nawet 1,4 wcale bym się nie obraził
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A ja to bym chciał :) (chcieć to mi se wolno) żeby Olympus przyjął wobec 17/2,8 politykę którą stosuje Panasonic wobec 14/2,5 tzn. żeby ten obiektyw był dodawany "gratis" do małych PENów tak jak 14/2,5 jest dodawany do np. GF3
Fotonia np ma w ofercie EP1, EP2, EPL1 i EPL2 z 17 mm. Faktem jest ,że ostatnia seria jest oferowana z zoomami
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Fotonia np ma w ofercie EP1, EP2, EPL1 i EPL2 z 17 mm. Faktem jest ,że ostatnia seria jest oferowana z zoomami
Fotonia ostatnio się mocno lansuje, ciekawe co są warci, a wracając do tematu - wymienione aparaty to modele schodzące (majace już swoich następców). Jeśli popatrzeć na aktualną ofertę już tak różowo nie jest.
-
nawet sam Olympus w cenniku na swojej stronie http://www.partner.olympus.pl/pobierz_cennik.html dla E-PL3 i E-PM1 proponuje tylko zestawy z 12-50, 14-42, 14-42 i 40-150 lub 14-150. Jedynie w E-P3 mozesz kupic samo body i zestaw z 17mm 2.8
-
Kwiecień br.: GF5 z matrycą GX1 i 14-42X.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kwiecień br.: GF5 z matrycą GX1 i 14-42X.
a co z GF4 ? przeskakują numerację?
-
O ile pamiętam 4 to dla Japończyków(a może w ogóle dla Azjatów z Dalekiego Wschodu?) pechowa liczba. Nawet niektóre europejskie firmy, które dużo sprzedają na rynku japońskim/azjatyckim, unikają takiej numeracji. Np. Audio Physic, słynna niemiecka firma robiąca kolumny głośnikowe, numerowała tak swój kultowy model Tempo - po modelu Tempo III był od razu Tempo V.
-
Kiepską sprzedaż wróżę Nikonowi D4 i iPhonowi 4S. Lightroom 4 pewnie też okaże się klapą ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
O ile pamiętam 4 to dla Japończyków(a może w ogóle dla Azjatów z Dalekiego Wschodu?) pechowa liczba. Nawet niektóre europejskie firmy, które dużo sprzedają na rynku japońskim/azjatyckim, unikają takiej numeracji. Np. Audio Physic, słynna niemiecka firma robiąca kolumny głośnikowe, numerowała tak swój kultowy model Tempo - po modelu Tempo III był od razu Tempo V.
NIeprawda - pomiędzy wersją III i V jest wersja 4'ta - tylko że nazywa się "NEW TEMPO".
Akurat stoją w moim pokoju...
Ale faktycznie 4'ka jest u nich pechowa, więc może będzie GF-5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
NIeprawda - pomiędzy wersją III i V jest wersja 4'ta - tylko że nazywa się "NEW TEMPO".
Akurat stoją w moim pokoju...
Ale faktycznie 4'ka jest u nich pechowa, więc może będzie GF-5
Ale o tym piszę - czwórki nie użyli. Głośników gratuluję :)
---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kiepską sprzedaż wróżę Nikonowi D4 i iPhonowi 4S. Lightroom 4 pewnie też okaże się klapą ;)
To nie może ujść płazem. D4 pewnie będzie chlapał olejem albo jakieś czarne plamki wyskoczą na zdjęciach. Nie widziałeś japońskich horrorów?