Dzięki za poprawienie numeracji.
Dziwne rzeczy się zdarzają u mnie przy tym długim wgrywaniu.
Nie odbieram tego jako krytyki. Też jestem zdania, że pewne rzeczy można pozostawić na focie.
Tu akurat potrenowałem usuwanie ze zdjęcia przeszkadzajek. :)
Wersja do druku
Te gałązki z tyłu za sikorką są w/g mnie potrzebne - po ich usunięciu zdjęcie byłoby zbyt sterylne. W obecnej wersji nadmiaru sterylności nie odczuwam.
.
A że zima już się kończy, to jeszcze parę ujęć...
1612
Załącznik 260684
1613
Załącznik 260687
1614
Załącznik 260685
1615
Załącznik 260686
.
Patrząc na te kadry aż szkoda że zima się kończy. Ale z drugiej strony czekam niecierpliwie na wiosnę i związany z nią wysyp owadów:-)
Tiaaa... To już za chwilę. :)
Jeszcze jedna z przeszkadzajkami. :)
.
Akurat te przeszkadzajki po prawej specjalnie mnie nie rażą - zastanawiam się czy po ich usunięciu nie byłoby zbyt pusto. Może lepiej by było gdyby były one nieco mniej rozmyte.
Wzdłuż Renu...
1617
Załącznik 261723
1618
Załącznik 261724
1619
Załącznik 261725
1620
Załącznik 261726
1621
Załącznik 261727
1622
Załącznik 261728
1623
Załącznik 261729
.
Ładne ujęcia, światło gra na nich jak trza, odnoszę wrażenie, ze kamera, która wytworzyła te obrazy, nadała im bardzo dużą elastyczność w postobróbce.
TJ
Dziękuję Tadeuszu,
zmieniłem trochę swój sprzęt, i pewnie to przyczyna tej zmiany. :)
1626 - niezwykle silne kontrasty okazały się na tej fotce do ujarzmienia i nadal wyglądają jako silne, naturalne, co dodaje autentyczności fotce. Na innych ujęciach z tej serii - to samo.
TJ
Jak widać mocno kontrastowe oświetlenie w zacienionym pomieszczeniu z punktowymi halogenami. I chyba dość ciekawy moment.
1627
Załącznik 261760
Katedra w Koloni
1628
Załącznik 261761
1629
Załącznik 261762
1630
Załącznik 261763
1631
Załącznik 261764
Chciałbym mieć taką drukarkę 3d jaka zrobiono tą rzeźbę... :lol:
.
.
1632
Załącznik 261800
1633
Załącznik 261796
1634
Załącznik 261797
1635
Załącznik 261798
1636
Załącznik 261799
.
„zmieniłem trochę swój sprzęt, i pewnie to przyczyna tej zmiany.”
Na co zmieniłeś sprzęt? Świetnie opanowane kontrasty. Szacunek.
Bardzo mi przypadł do gustu Panasonic.
Trochę robaków nie zaszkodzi... :)
.
Którego Panasonica kupiłeś? m4/3 czy pełnoklatkowy?
Niezależnie od tego jaki fajne makro nim robisz.
Dzięki za dobre slowo. :)
Nie chcę już więcej puszek MFT. Mam starego Panasonica i leży w szafie. :)
Kupiłem już jakiś czas temu s5II. Czekał na trochę światła inmoją ochotę do zdjęć..
Jestem z niego zadowolony, tym bardziej że mimo trochę gorszej ergonomii względem N, dobrze się z nim dogaduję.
Na duży plus zasługuje łatwość w stosunku do N czy S obrabiania RAWów. Fajnie też działają z nim manuale.
Wszystkie fotki macro robiłem starymi tamronami 90 i 180 z bagnetem F. Dlaczego te stare? mają pierścienie przysłony i precyzyjnie działające pierścienie ostrości.
S5II ustawia całkiem inny WB i RAWy są jakby trochę lekko przekontrastowane. Oczywiście względem N. Stąd moje lekkie kłopoty z dotarciem się w obróbce.
Fajna puszka ze świetna stabilizacją. Mogę śmiało polecić. AF też jest całkiem dobry. Na pewno lepszy niż w Z6 czy Z7.
1638 - bardzo zajmująca wyobraźnię jest ta wazka uczepiona kłosa jak ostatniej deski ratunku.
TJ
Pewnie się zastanawia jak teraz "wystartować...
Półbeczką czy może półpętlą. :mrgreen:
.
Zmiana klimatu. Aby tak zwane tu oblechy z ekranu na biurko nie wylazły...
.
Ostatnia porcja 'oblechów' fajna, szkoda tylko że na 1643 nie udało Ci się ustawić tak by całe skrzydełka znalazły się w głębi ostrości. Krajobrazy jak zwykle u Ciebie piękne, obstawiam ze to gdzieś z pogranicza Włochy/Austria/Słowenia?
Dzięki Marku. Nie chodzi o usprawiedliwianie się, ale miałem w ten dzień pod górkę. :)
Najpierw padało ca. dwa tygodnie. Ja się pokazało słonko to pojechałem na moje "bagienko". Trawa wyrosła prawie do pach. Inne zielsko ponad 2 metry. Pod nogami woda i błoto. A w powietrzu miliony "meserszmitów" i "sztukasów ". Zgryzły mnie jak cholera w ten piękny słoneczny dzień. A na dokładkę wiatr w porywach do 20 km/s. :)
To tylko ja mogłem pojechać w taką pogodę na robaki. :mrgreen:
I jeszcze zamiast 90mm wziąłem ze sobą 180mm......
Tak kolego, dobry z ciebie detektyw. To fotki z Dołków. Znaczy Dolomitów.
Ale widzę, że fotki Ci nie podeszły.....
Biada mi......:mrgreen:
.
.
Na 1648 te kamyki wyglądają jak lodowiec. Fajne :)
Podobają mi się bardzo trzy:
1648 - Dwa plany główne i jaśniejące chmurami niebo, a między nimi akcenty kompozycyjne drobniejsze. Super.
1649 - Biała budowla na pierwszym planie, skromna geometria wypełniona bielą, w tyle skalistości na tle spokojnego błękitu nieba.
1650 - Zabudowa wkomponowana przekątniowo, niebo z różnorodnością chmur i dwa masywy skalne oświetlone tym samym światłem, co budowle na pierwszym planie. Malownicze.
Świetna tonalność.
TJ
Dzięki Bogdanie.
Jakimś dziwnym trafem znalazłem to miejsce. Niesamowity potencjał, ale też trzeba wbić się w lepszy warun.
Mam zapamiętane ... :)
Fajne podsumowanie. Cieszy mnie że potrafię coś wykrzesać z tych pixelków. :)
.
Piękne zdjęcia! Miejsca, światło, kolory, jest co podziwiać :) Kompozycyjnie najbardziej mi pasują - 1647. 1648/1 i 1653.
Bardzo ładne kadry, oglądam z przyjemnością.
.
Ten zając to pluszowy ? :mrgreen:
Spotkałem wczoraj zająca... piękny, dorodny - tylko że całkiem zimny i leżący w rowie. Musiał go ktoś trzasnąć.
Bardzo fajne Dolomity :)
Sarenki w trawie bardzo fotogeniczne.
Apropo @wyszomirze trawska u mnie na bagienku. Tak wyrośniętego nie widziałem. :)
Jak tu robaki "ścigać". Łatwiej sarenki. :mrgreen:]
.
1657 - bardzo dobra praca z latarką :mrgreen: