E-M10 II nie nagrywa w 4k wiec może być problem z softwarowym panningiem
Wersja do druku
E-M10 II nie nagrywa w 4k wiec może być problem z softwarowym panningiem
Cześć
Zastanawiałem się, czy jestem w stanie ściągnąć z aparatu RAWa (poprzez aplikację Olympusa).
Co do JPGa, to nie ma problemu.
Robił to ktoś z Was? Tą czy inna aplikacją?
pzdr
RAWów się nie da. I tak chyba na iOS / Androida nie ma aplikacji, która potrafiłaby je wywołać.
można jakoś przez przeglądarkę. Po połączeniu trzeba wejść na zdaje się 192.168.0.10/DCIM albo http://oishare/DCIM.
Wywołanie to podstawowe zastosowanie.
Sam w sumie nie wiem, czy jest jakiś software, poszukam.
Drugi, to potrzebuję plik, nie mam przy sobie czytnika i kompa, wiec ściągam i podsyłam komuś.
Wątek z przeglądarką, nie znałem, ciekawy, sprawdzę wieczorem
Dzięki.
pzdr
@szafir51 , link zdaje się nie działa (nie znaleziono adresu)
Jeszcze niedawno prawie wszystkie zdjęcia robiłem na tablecie, ale do rawów nic nie znalazłem. Wszystko, co twierdzi, że otwiera rawy tak naprawdę oszukuje i pobiera tylko podgląd w jpg. Najbliżej jest chyba mobilny Lightroom, ale i on potrafił tylko pracować na podglądzie pliku, który trzyma w chmurze CC i zastosować zmiany potem na oryginale. Nie wiem, czy coś się zmieniło od tego czasu, ale nie sądzę, to jest chyba po prostu zbyt ciężkie pamięciowo i obliczeniowo zadanie na sprzęt mobilny.
Jeśli potrzebujesz wybrać i przesłać na szybko pojedynczy plik, to chyba najprościej będzie wygenerować dla konkretnego zdjęcia jpga z menu aparatu.
Z otwarciem RAWów nie ma problemu, o ile są one w formacie DNG.
czy coś już wiadomo nt E-M10 mk3?
Nie za wcześnie na 10-kę?, pewnie teraz pojawi się E-M5 Mk III (to by wynikało z lat ...)