Myślisz o dachu z blachy falistej? Dachy z gontów już chyba jak na lekarstwo można spotkać.
Wersja do druku
Myślisz o dachu z blachy falistej? Dachy z gontów już chyba jak na lekarstwo można spotkać.
No i zawsze świeże powietrze.
Ok, "moja" włoszka tak to przetłumaczyła:
To zdjęcie jest piękne. Czy Ty mieszkasz (żyjesz) w (pięknej) Polsce ? Czy często tam pada, czy tylko czasami ? Jacy są Polacy ?
---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post był o 14:05 ----------
Ja mam zdjęcie tej chałupy z koniem wyglądającym przez środkowe drzwi ?
Podziękuj "Twojej" włoszce. To teraz ma sens. Trza mi tylko będzie coś spłodzić w odpowiedzi tak, żeby to miało ręce i nogi (ale odpiszę jej w cywilizowanym ;) :D języku czyli języku Szekspira).
A... tego to ja nie wiem... :D
Trochę przeciąga po izbie, ale zawsze można jakiegoś softshella zarzucić na grzbiet. :D
Jeszcze trzy fotki z wczorajszego wypadu nad Beskidzkie Morskie Oko:
697.
Załącznik 167047
698.
Załącznik 167048
699.
Załącznik 167049
Jak moje plany nie ulegną zmianie to może wybiorę się tam w przyszłą niedzielę zrobić co lepszych zdjęć. Nie istnieje dla mnie tzw. "święto" Walęzdynki :mrgreen:, więc pewnie tam będę... chyba, że będzie ciepało zmrożonymi żabami. :D
Pomyśl o sobocie, może Karola ściągnę. Dawno już to planowaliśmy ale jakoś się rozlazło.
Nie wiem, czy w sobotę nie wybiorę się do Sącza z tą moją błyskaczką. Choć po jej ostatnich dziwnych zachowaniach nie wiem, czy nie lepiej będzie jednak zainwestować w nową lampę... Boję się jej po prostu podpinać do aparatu, żeby mi się coś w nim nie ...piiip...
Poza tym pewnie będę się chciał przyjrzeć jeszcze dokładniej w jednym miejscu w Sączu wyposażeniu dla OT.
Dzisiejsze z szlaku Szymbark/Bielanka - Bielanka - Leszczyny - Kunkowa - Uście Gorlickie.
700. Kolejny raz nowa cerkiew w Bielance - cerkiew pw. Opieki Matki Bożej i Poczajowskiej Ikony Matki Bożej
Załącznik 167463
701. To i następne zdjęcie to jest to samo zdjęcie tylko trochę inaczej obrobione. Która wersja wg Was jest strawniejsza?
Załącznik 167455
702.
Załącznik 167456
703.
Załącznik 167457
704.
Załącznik 167458
705. Cerkiew greckokatolicka św. Łukasza Ewangelisty w Leszczynach
Załącznik 167459
706.
Załącznik 167460
707. Cerkiew pw. św. Łukasza Apostoła w KunkowejCytat:
Cerkiew greckokatolicka św. Łukasza Ewangelisty w Leszczynach pochodzi z 1835 r. Jest to cerkiew jednonawowa, konstrukcji zrębowej, orientowana, trójdzielna, typu łemkowskiego, północno-zachodniego. Wieża konstrukcji słupowo-ramowej z izbicą i kruchtą w przyziemiu. Dachy kryte blachą, zwieńczone nad wieżą, nawą i prezbiterium blaszanymi hełmami baniastymi ze ślepymi latarniami i krzyżami. W prezbiterium i nawie płaskie stropy z fasetą. Cenne wyposażenie stanowią ikonostas z 1909 r., ołtarz główny z baldachimem oraz mały ołtarzyk z ikoną Chrystusa, a także ołtarz boczny z ciekawą ikoną Matki Bożej z Dzieciątkiem w otoczeniu aniołów i biskupów.
Załącznik 167461
708.
Załącznik 167462
Oba cytaty z strony Szlaku Architektury Drewnianej w Małopolsce.Cytat:
Cerkiew filialna greckokatolicka św. Łukasza Apostoła w Kunkowej zbudowana została prawdopodobnie w 1868 r. Stanowi ona kolejny przykład trójdzielnej cerkwi łemkowskiej. Ściany konstrukcji zrębowej pokryto gontem. Wnętrze świątyni zdobi polichromia figuralno-architektoniczna z lat 1904 – 05. Na stropach znajdują się przedstawienia figuralne, m. in. Ducha Świętego, Matki Boskiej Opieki, a na ścianach dekoracje architektoniczne, głównie marmurowe pilastry i kolumny. W prezbiterium mieści się barokowy ołtarz główny z baldachimem i tabernakulum z początku XIX w., a w nawie barokowe ołtarze boczne.
Mgiełkowe kapitalne!
Wg mnie kadr 701, chociaż obrobił bym go jeszcze inaczej. ;)