Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Drugie jeszcze lepsze :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Drugie jeszcze lepsze :wink:
Czekam na amatora trzeciego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Ciekawym :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Ciekawym :wink:
Ja też :) Lubię to zdjęcie, choć staroć, właściwie w każdej wersji - co nie świadczy dobrze o moich umiejętnościach wyboru. A co dopiero kieckę wybrać? :mrgreen:
Szczerze mówiąc mam problem z tą Twoją ostatnią wrzutką. Czarnobiałe, to pierwsze (70A), bardzo mi się podoba, może dlatego, że lubię fotografię BW. Ale zaś w tym kolorze (70C) coś jest, co mi nie daje spokoju. :) Mam problem z wyborem. Ale czy tak na prawdę muszę wybierać? Podobają mi się obie wersje.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Nie wezmę trzeciego, ani żadnego, musisz sie trochę bardziej postarać. Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Tendencja tendencją, ale nie zasada.
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli.
APZ, ale czy trzeba robić tak jak inni? Wg mnie w tym motywie podciągnięcie do smolistej czerni i szarej bieli zespuje efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Szczerze mówiąc mam problem z tą Twoją ostatnią wrzutką. Czarnobiałe, to pierwsze (70A), bardzo mi się podoba, może dlatego, że lubię fotografię BW. Ale zaś w tym kolorze (70C) coś jest, co mi nie daje spokoju. :) Mam problem z wyborem. Ale czy tak na prawdę muszę wybierać? Podobają mi się obie wersje.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.
Dlatego też w galerii znajduje się zdjęcie A, bo w mojej ocenie było najlepsze. Jednak sporo razy spotkałam się z zarzutem, że moje b/w są zbyt mało kontrastowe lub mają za małą rozpiętość tonalną. Stąd wzięło się podejście B. Ja wiem, że najprostszym sposobem tłumaczenia przy komentarzu krytycznym jest: "Kiedy tak miało być" [ulubiony argument niedoświadczonych fociarzy :)], ale... ja naprawdę tak widzę :mrgreen:...
---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post był o 21:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie wezmę trzeciego, ani żadnego, musisz sie trochę bardziej postarać. Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Pozdrawiam AP.
Apz-cie miły: nie mam doświadczenia z fotografią analogową, więc to co robię, robię "de novo" :). Prawdę mówiąc, konwertując zdjęcia do bw, opieram się bardziej na ocenie wrażeniowej/wizualnej, niż na jakichś sztywnych zasadach. A robię to wedle swojego gustu, z którym naturalnie Wy jako odbiorcy, zgadzać się nie musicie. Jednak staram się robić użytek z Waszych sugestii :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Dlatego też w galerii znajduje się zdjęcie A, bo w mojej ocenie było najlepsze. Jednak sporo razy spotkałam się z zarzutem, że moje b/w są zbyt mało kontrastowe lub mają za małą rozpiętość tonalną. Stąd wzięło się podejście B. Ja wiem, że najprostszym sposobem tłumaczenia przy komentarzu krytycznym jest: "Kiedy tak miało być" [ulubiony argument niedoświadczonych fociarzy :)], ale... ja naprawdę tak widzę :mrgreen:...
Zgaś to niebo, czasem obrabiam wiele razy aż skutek bedzie pożądany. Jak tu:https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg
Nad moim niebem siedziałem ze dwa wieczory zanim wybrałem właściwy rozkład bieli. Dwójka jest niespojna z 1. i 3.