nie przesadzajcie z tymi stałkami są 3 stałki w 4/3 nie licząc sigmy i leici, według mnie zd 50 brakuje tylko swd i bedzie to super szkiełko
Wersja do druku
nie przesadzajcie z tymi stałkami są 3 stałki w 4/3 nie licząc sigmy i leici, według mnie zd 50 brakuje tylko swd i bedzie to super szkiełko
Kompletnie nietrafione porównanie i obrazuje do pewnego stopnia nieobiektywność użytkowników systemu. Otóż każdy producent aut z ambicjami rozwija topowe modele. Z kilku powodów: pokazuje w ten sposób potencjał firmy, lokuje w nich swoje nowinki, pozyskuje najwybredniejszych klientów i tym bezpośrednio przyciąga "szaraczków". Tak, tak... magia czegoś z wyższej półki (dostępnego choćby tylko teoretycznie) przyciąga ludzi mniej zamożnych i niejako ugruntowuje przekonanie o trafnym wyborze marki oraz daje nadzieję na - kupno w przyszłości lekko przechodzonych modeli PRO, lub dyfuzje innowacyjności na niższy segment.
Olympus tymczasem (pozostając w kręgu motoryzacyjnych porównań) nie dokończył swoich aut dla mas, nie wypuścił topowego sportowego przecinaka mogacego konkurowac z innymi, a nadobiar złego teraz ogłasza, że bedzie w zasadzie motorynki produkował....
Tak to widze ja i pozostanę nieufny aż do momentu kiedy Olympus nie udowodni, że 4/3 nie jest na straty.
NApisałeś też:
"Po co tracić energię na walkę z efektem łatwym do przewidzenia?"
Hmm... czyli co?? 4/3 nie wyszło, podkulamy ogon i zmiana kierunku?
Now idzisz to chyba ja jednak bardziej wierzę w Olympusa i uważałem (aż do tej pory), że jest w stanie z 4/3 powalczyć o rynek, także ten PRO. Może niesłusznie...
Przyznaję, że nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie narzekają zamiast po prostu zmienić system na taki, który pasuje.
"Nie wiadomo co będzie, brakuje szkieł, drożyzna, nie ma FF"... czytać się już tego nie da.
Jak dla mnie motywacja Piotra jest jasna. Wydał kupę szmalu na aparat FF, który tak naprawdę nie jest mu potrzebny. I próbuje przekonać sam siebie, że dokonał dobrego wyboru. Jak pomyśli ile jeszcze musi wydać kasy na szkiełka pod FF to czym prędzej loguje się na OlyForum i wypisuje elaboraty. Niestety, jego terapia odbywa się kosztem userów naszego forum.
Ja Ci Piotrze nie pomogę w terapii. IMHO popełniłeś wielki błąd pakując się w FF jeśli nie zarabiasz kasy foceniem. Bo jeśli z tego żyjesz to zmienia postać rzeczy. Dokonałeś jedynego słusznego wyboru.
Rafałowi musze w jednym przyznac rację - w kwestii FF. Cały fotograficzny światek zdaje się przeć w tym kierunku. Może to mało dla światka ważne, ale sa tacy jak ja, którzy FF nie chcą. To oznacza droższe, cięższe szkła. Dlatego tak mi zalezy żeby Olympus nie porzucał 4/3 tylko go pięknie rozwijał...
Alakin,
chodzi o to, że 4/3 wielu pasował i brali na niego kierunek. Nie chcieli zmieniac systemu, bo widzieli w nim potencjał. A tu nagle nie wiadomo co dalej. Trochę zrozumienia...
C+
tu nie chodzi o "znafców strategii" (jak ironizujesz) tylko o odczucia klienta, którego moim zdaniem Olymus nie szanuje nie dając mu jasnych sygnałów i namacalnych dowodów co dalej planuje.
Po kolei:
1. Pokaż mi model TOP porównywalny z Rolls Roycem marki Volksvagen
2. Ile jeździ po Polsce Maybachów a ile Opli? Jak te proporcje zmienią się za rok?
3. Jeśli np. uzyskam informację, że prawko będą dawać w wieku 15 lat, to produkcja motorynek nabiera sensu.
4. "Walka" dotyczyła rynku fotografii sportowej. Przejęcie kilkunastu procent sengmentu (bo tylko takie ma sens) jest przy ugruntowanej pozycji Canona zwyczajnie niemożliwe. To, że my jesteśmy przywiązani do Olka jest oczywiste, jednak nikomu nie przyjdzie do głowy, że posiadacze Canonów też są do swojej marki przywiązani.
5. Chciałbym zasięgnąć opinii jakiegoś producenta (są tacy na forum), czy lepszy zysk mają na sprzedaży średnich produktów dla mas, czy topowych produktów dla indywidualnych zamówień?
6. Polityka Olympusa od początku pokazuje, że nie zamierzają walczyć o rynek TOP PRO. Czy naprawdę tego nie widać? E-3 nie ma z założenia być topowy, tylko jest ukłonem w stronę miłośników marki z zasobniejszą kieszenią.
7. Poproszę też malkontentów o sensowne wyjaśnienie, dlaczego za 4 lata nie będę mógł swoim E-3 i 50-200 zrobić takiego zdjęcia z meczu, jak to, które wrzuciłem dziś do galerii. Obecność FF w odległości 2 metrów będzie powodowała zakłócenia na mojej matrycy?