Ostatni mi się bardzo podoba...
Wersja do druku
Ostatni mi się bardzo podoba...
I mnie ostatnie sie podoba. Może tylko trochę zielenie za mocno nasycone, a na 1725 u mnie niebo w fiolet wpada.
Dla mnie też ostatnie :grin:
U mnie tego fioletu nie widać, jest ok. Zieleń tylko troszeczkę przesycona. W Pieninach sporo takiej żywej zieleni widziałem, w górach wiosna trochę później rozkwita.
Ostatnie jest pierwsze :) Bardzo mi się podoba.
To nie jest zafarb, zdjąłem troszkę czerwieni z kanału czerwonego i zdjęcia się wyrównały.
Jeszcze słowo o zbytnim nasyceniu zieleni. Sam byłem zaskoczony takim efektem jaki mi zachodzące słońce sprawiło :)
I od razu przez myśl przeleciało: "już takie ciepłe nasycone widziałem" - popatrzcie na Roberta "Dęby Rogalińskie" w kalendarzu. Jest bardzo podobnie.
W nawiązaniu do niedawnych obchodów 100-lecia Bitwy pod Gorlicami, czasami zwanej "małe Verdun".
Dziś cmentarz wojenny nr 69 we wsi Przegonina, a właściwie Bodaki.
Przegonina to jedna z tych wsi, które zostały wysiedlone i zniknęły z map. W tym miejscu jest rozrośnięta współcześnie wieś Bodaki.
Źródła podają, że przy głównej drodze w Bodakach jest stary austriacki znak wskazujący na umiejscowienie cmentarza, a dalej leśną drogą oznaczoną biało-czarnymi kwadratami malowanymi na drzewach oznaczających szlak cmentarny.
Nic z tych rzeczy. Żadnych oznakowań.
..."szanowna pani, słyszałem, że tu w Bodakach jest stary cmentarz wojenny.
a, tak - naprzeciwko szkoły, trza iść ścieżką w las".
Tak się dowiedziałem gdzie iść. Szlak "ptasi" oznaczony niebieskim kwiatem. Lokalizacja jakieś 1,5 km od głównej drogi wg GPS a nie jak źródła podają - tylko 500 m.
Jak na projekt Hansa Mayra - cmentarz jest ... dziwny. Jeden jedyny, gdzie część ogrodzenia jest z drutu kolczastego.
Przyznam, że zadbany. Teraz na wiosnę zaczyna świeża roślinność rosnąć między grobami.
Groby żołnierzy otoczone murkami kamiennymi. Niestety brak jakichkolwiek oznaczeń. Ostały się tylko dwa kamienie wskazujące, że dawniej opisy były.
Na jednym z kamieni jest wykuty już bardzo niewyraźny, porośnięty mchem napis: ITALIEN KRIEGER.
Cmentarz budowali jeńcy rosyjscy i włoscy.
Oficjalnie pochowano tu 50 austriaków i 81 rosjan.
Pozostały także oryginalne słupki z oznaczeniem HV wyznaczające granice cmentarza.
To moja pierwsza wizyta na tej nekropolii - więc świeżynka :)
Aby się dostać na szlak, trzeba przejść przez rzeczkę.
1728. Załącznik 146942
1729. Załącznik 146943
1730. Załącznik 146944
To jedyny słupek z oznaczeniem przynależności narodowej żołnierzy. Stoi sobie samotnie na murku zewnętrznym. Wszystkie pozostałe zniknęły. I drugi jeszcze stojący na mogile.
1731. Załącznik 146945
1732. Załącznik 146948
A to zdjęcia ogrodzenia z drutem kolczastym - tak nietypowe dla tych obiektów.
1733. Załącznik 146946
1734. Załącznik 146947
Stary oryginalny krzyż, gnijący gdzieś obok muru cmentarnego.
1735. Załącznik 146949
I jeszcze może ze dwie panoramy
1736. Załącznik 146950
1737. Załącznik 146951
Cz. II później...
Jak teraz na tablecie ogladam to różnica jest. Przerobione wygląda lepiej, chyba ta matryca tabletowa niezłą jest :). W końcu IPS fhd...