dzięki za wpisy,
Miedziopierś żółtoplama (Somatochlora flavomaculata)
549
Załącznik 244827
550
Załącznik 244828
Wersja do druku
dzięki za wpisy,
Miedziopierś żółtoplama (Somatochlora flavomaculata)
549
Załącznik 244827
550
Załącznik 244828
Piękne zdjęcia a na dodatek na 549 ciekawa akcja.
Cudo :-)
Długo posiedziałeś?
Obie fotki piękne, przestrzenne, wycyzelowane, wzorcowe. Podobają mi się bardzo.
TJ
Trochę to trwa, tu akurat są dwie różne ważki, jedna w trakcie przeobrażenia, druga już suszy skrzydełka do pierwszego lotu. Trafiłem na fajne miejsce i dobry czas, nazywamy to masowym wylotem. Kilkanaście przeobrażeń trafiłem w różnych stadiach. Ale mam też przeobrażenie od początku do momentu wyjścia z wylinki a trwało to ok 1,5 godziny. Całość potrafi trwać czasem ponad 4, nim ważka odleci.
551 Wałęsaki, fajne choć ciężkie w foceniu pająki. T będzie mój temat przewodni przyszłego sezonu...
Załącznik 249790
552 Jesień, trzeba patrzeć co czai się w liściach... :)
Załącznik 249791
Piękne. Na pierwszej fotce pająk pancerny, jak czołg na nogach. Na drugiej frywolnie skryty, czyhający w zawiniętym liściu.
TJ
Wałęsaki extra :)
Dzięki za odwiedziny
553 Modliszka zwyczajna, samiec
Załącznik 249813
554 młoda samiczka, jeszcze nie ma wykształconych skrzydeł
Załącznik 249814
Cieszę się że wróciłeś.
Zastanawiają mnie silnie przygięte do wewnątrz nogi na zdjęciu wałęsaka 551. jakiś przemarznięty o poranku egzemplarz?
Pająk na 552 wygląda na przedstawiciela rodziny aksamitnikowatych. Gdybym miał wybierać to w/g mnie najlepsze zdjęcie z dwóch ostatnich wrzutek (aczkolwiek pozostałe też piękne).
Modliszki pięknie zapozowały - szczególnie ten samiec drapiący się po brodzie.
Wałęsak taką pozę przez dłuższą chwilę utrzymywał, chyba udawał martwego... Oczywiście fota robiona rankiem, a te są chłodne. Choć wątpię, że był przemarznięty, one biegają nawet po śniegu. To wytrzymałe i ruchliwe pająki. Ja cieszę się z tego, że ten postanowił się nie ruszać, bo od jakiegoś czasu podejmuję próby zrobienia im sensownych zdjęć, i udało się mi to pierwszy raz. Udało się nawet zmienić aparat na statywie z drugim szkłem i zrobić kilka kadrów jeszcze bliżej
554. PenF + Laowa Ultra macro 2:1
Załącznik 249853
Witaj Robert :)
Wyspecjalizowałeś się w tych robalach, gratulacje. Często zaglądam na Twoje konto Google i podziwiam :)
Dzięki za odwiedziny i wpisy. Dziś nocny motyl Barczatka śliwienica (Odonestis pruni). Jedna z niezbyt pospolitych, choć występuje w całej Polsce prócz terenów górskich. Okres lotów trwa 3 m-ce, od czerwca do sierpnia. Rozpiętość skrzydeł wynosi 5-6,5 cm.
555.
Załącznik 250670
556.
Załącznik 250671
555 kadrowałbym w kwadracie, albo nawet w pionie by uniknąć obcinania końca trawki.
556 budzi mój głęboki podziw - zgłoszone do Fotografii Miesiąca.
555 ja bym dał kwadrat z tego, co widać, trawka przystrzyżona ;)
556 skutkuje lekkim wgłębieniem w podłodze i zbieraniem szczęki...
cóż, kwadratów nie stosuję, celem był portret, pozostałe foty są mniej ważne :) Ale mam jakieś, chyba całkiem udane piony :wink: Dzięki za uwagi i odwiedziny. Cieszę się, że portret się podoba.
557 i 558
Załącznik 250689Załącznik 250690
Z zestawu 555, 557 i 558 za najlepszy pod względem estetycznym uważam kadr 557. Pokazałbym również 558 gdyż ukazuje on ćmę w sposób może mniej estetyczny (osobiście nie lubię pokazywania zwierząt z 'ptasiej' perspektywy od góry) ale za to umożliwiający jednoznaczną identyfikację gatunku. Świadomie pominąłem w poprzednim zdaniu 556, gdyż 556 to zupełnie inna kategoria - wspaniały, budzący zachwyt stack. Wydaje mi się że 557 to też całkiem udany stack, ale jednak z 556 przegrywa.
Nauczyłem się, żeby jak się da, to obfotografowywać z każdej strony, właśnie po to między innymi by identyfikacja była pewna, choć są gatunki które zidentyfikować można tylko pod mikroskopem... Poza tym lubię pokazać (fotografować też) te ciekawsze stworzenia, które fotografuję z każdej strony, by mieć pełen obraz ich wyglądu. Wiele fajnych robali tak nie obfociłem i dziś trochę tego żałuję.
Ostatnia seria - fotki perfekcyjne nie tylko pod względem technicznym.
TJ
Dzięki za wpisy :)
Dziś dwa kadry Bagnika przybrzeżnego (Dolomedes fimbriatus) największego obok Bagnika nadwodnego krajowego pająka. Jego życie jest ściśle związane wodą, w której nurkując poszukuje zdobyczy. Samica nosi ze sobą kokon jajowy, a rozwój trwa dwa lata. Ja jeszcze nie trafiłem na taką panią z kokonem niestety.
559.
Załącznik 250779
560.
Załącznik 250780
Bardzo ładne kadry strasznego pająka, super.
TJ
Bardzo mi się podoba 551. Na 552 nienaturalnie wyglądają gwałtowne przejścia między strefą ostrą i silnie nieostrą na nogach pająka.
Co do obyczajów bagników - samice chyba noszą kokony dość krótko gdyż tylko raz zdarzyło mi się spotkać samicę z kokonem. Po wykluciu się młodych bagników z kokonu pozostają one w grupie ściśnięte w kulę wokół której samica buduje rusztowanie z pajęczej sieci. Pozostaje przy tej konstrukcji pilnując spokoju swoich dzieci. Gdy coś je spłoszy młode pajączki rozbiegają się po okolicy a po chwili wracają znów formując zbitą kulę.
dzięki za wpis
561 Szablak przepasany (Sympetrum pedemontanum)
Załącznik 250953
Piękny stack. Spróbowałem też przyciąć kadr do kwadratowego i w takiej wersji prezentuje się w/g mnie jeszcze lepiej.
Tez jestem tego zdania - z prawej i lewej ciut odciąć, obiekt zostanie bardziej wyeksponowany. Jest czym cieszyć oko, ładna kompozycja intensywna kolorystycznie, co w moim odczuciu jest jej wielką zaletą.
TJ
Dzięki za wpisy. Cóż, z reguły trzymam się zasady "poprawnego" kadrowania. Czasem mam jednak ochotę na zdjęcia z lekkim nazwijmy to powietrzem... tak jak tu, i nie jest to niezamierzony efekt...
Jako że raczej do nowego roku przed kompem już nie siądę to wstawiam ostatnie zdjęcia w tym roku, przy okazji składam wszystkim zaglądającym tu njjlepsze noworoczne zyczenia. :) Niech spełniaja się wasze fotograficzne marzenia moi drodzy.
562. Paź królowej (Papilio machaon), jedno z fotograficznych marzeń...
Załącznik 250983
563.
Załącznik 250984
Paź pięknie pokazany. Zdarzyło mi się kilka razy pazie spotkać ale niestety były bardzo płochliwe - i zdjęcia pazia porównywalnego jakościowo z twoimi nie udało mi się jeszcze zrobić.
Dzięki za życzenia - i nawzajem - wszystkiego czego i sam sobie w nowym roku życzysz!
Paź królowej wysublimowany, wyciągnięty we wszystkich aspektach foto.
Ładny, a nie narzucający się, testujący moje poczucie estetyki, analityczny.
TJ
Świetne zdjęcia (jak zwykle :)) Też jestem zwolennikiem luźniejszych makrokadrów. Dzieki za życzenia i odwzajemniam :)
Paź godny zakończenia roku. Takoż wszystkiego dobrego w 2023 roku życzę.
Świetne zdjęcia ciekawych modeli. Za życzenia dziękuję i wzajemnie.
Bardzo dziękuję za odwiedzanie i wpisy. Dziś jeszcze jedeno z tych spotkań które bardzo sobie cenię
564. Zmrocznik gładysz (Deilephila elpenor), jak na razie moje jedyne spotkanie z imago zmroczników. Wieżcie mi, bardzo chciałbym spotkać kolejne...
Załącznik 251077
565.
Załącznik 251078
Robert, jesteś niesamowity :)
Zgadam się. Niesamowite fotki. Ładne, dokładne. Od początku do kresu wymagają moresu. Od końca po początek trafione w dziesiątkę.
TJ
Rewelacja!
Mam coś podobnego w kształcie i kolorze, włochatego do zbierania kurzu z mebli :lol:
No, mam nadzieję, że spotkasz jeszcze inne zmroczniki i uraczysz nas podobnej jakości zdjęciami. Piękne.
Zmrocznik piękny. 564 zgłosiłbym do Fotografii stycznia, ale jeszcze takiego wątku nie ma...
566. Szafranka czerwona (Crocothemis erythraea)
Załącznik 251128
Dzięki za wpisy :)