Jo...ale ja focę przy okazji roboty...w gorach nie mam co szukać, a już w ogóle po słowackiej stronie...
Wersja do druku
Taki swojskie mile wedrowanie.
pamiętam Twoją wędrówkę tym szlakiem :smile:
904. Spoglądając na przebytą drogę widzimy nad szlakiem najwyższe szczyty Tatr Bielskich - Hawrań i Płaczliwą Skałę
Załącznik 179435
905. Doszliśmy do Szalonego Przechodu skąd rozciąga się widok na Tatry Bielskie, na wprost Szalony Wierch
Załącznik 179436
906. Odwracając się widzimy Tatry Wysokie
Załącznik 179437
W Tatrach Bielskich i w okolicach pobliskiego Jagnięcego Szczytu można spotkać sporo kóz, niektóre jakby oswojone :smile:
807.
Załącznik 179438
808.
Załącznik 179439
809.
Załącznik 179440
Te ostatnie obudziły nas gdy smacznie spaliśmy na trawce. Dla takich chwil warto żyć :smile:
Osobiście w góry się nie wybiorę bo nie dam rady ale Ty nie przestawaj, dzięki temu mogę spokojnie się napawać widokami :-)
Czas wracać.
810. Skręcimy w prawo w Dolinę Koperszadów Zadnich. Na środku Jagnięcy, byliśmy tam rok temu.
Załącznik 179472
811. Jagnięcy z dołu
Załącznik 179476
812. Bielskie
Załącznik 179473
813.
Załącznik 179475
814.
Załącznik 179474
Dzięki Twoim dwóm ostatnim fotkom wiem dlaczego Tatry Bielskie są ...Bielskie.
extra zdjęcia, jak się je ogląda to od razu człowiek ma ochotę wskoczyć w buty i ruszyć w drogę. Widoczki piękne, ale też zdjęcia świetnie zrobione.
I pomyśleć, że ja ich nigdy nie widziałem (wujostwa) . Jak bywałem za młodu w Tatrach to zawsze było mglisto, że człowiek patrzył aby ze szlaku gdzieś na manowce nie zejść...
W późniejszych latach to tylko w zimie na nartach i też patrzyło się tylko przed siebie coby między muldami smyknąć...
widoki piękne i foty zacne :-)
W poprzednią sobotę zabrałem się w końcu za Pasmo Rohaczy. Na początek łatwiejsza część pasma. Start z parkingu w Spalenej przez Skrajną Salatyńską Dolinę (Salatínska dolina), Skrajny Salatyn (Predný Salatín), Brestową (Brestová), Salatyn (Salatín), Spaloną (Spálená), Pachoł (Pachoľa) i powrót Spaloną Doliną (Spálená dolina).
915.
Załącznik 179983
916.
Załącznik 179984
917.
Załącznik 179986
918.
Załącznik 179987
919.
Załącznik 179985
Bardzo przyjemnie..,
Piękne widoki przed nami rozpościerasz :)
Beeeee, nie ma kozów ani owców... a zwłaszcza jednej ładnej kozicy :mrgreen:
Co Ty Alnico nie pracujesz tylko cały czas się po górach szwendasz :grin:. Cudne widoczki zapodajesz.
Jak na wakacje pracy dużo, pozostały więc weekendy.
Kóz za dużo nie było tym razem (tylko ta jedna), za to niedźwiedź pod Łomnicą się trafił :mrgreen:
Załącznik 180007
917 prześliczna !!! :)
ech odetchnąć sobie głębiej - najchętniej na górze na żywo mi się marzy ;)
Bardzo ładne panoramy a szczególnie 897. Z pozostałych zdjęć to 904 jest świetne.
920. Trochę po skałkach trzeba poskakać...
Załącznik 180648
i kilka panoram, ostatnia baaaardzo szeeeeroooooka z najwyższego zdobytego szczytu Pachoła
921.
Załącznik 180649
922.
Załącznik 180647
923. Spojrzenie spod Pachoła na przybyty szlak
Załącznik 180645
924.
Załącznik 180646
Jeju, bomba :)
Gdzie okiem siegnac..
Świetne panoramy, widoki piękne.
Widoki ekstra ! :mrgreen:
Zasłużyłeś, ale musisz ... :cry:
Głupi system. :evil:
Piękności !!
Chyba 922 i 921 najbardziej sie podobają
cudne widoki :) piękne panoramy :)
Dzięki za odwiedziny :smile:
Łomnica z Łomnickiej Przełęczy przedostatniej niedzieli.
925.
Załącznik 180750
piękna Łomnica :)
Rzut oka na szczyt. Można się tu dostać wagonikiem na linie. Jest on niewielki i pewnie ciężko o bilety (w każdym razie pytałem i już nie było). Alternatywna droga z buta prowadzi w pionie pod obserwatorium. Nawet sporo ludzi się tam kręciło - od rasowych taterników po takich wyglądających jakby poszli wprost z Krupówek :smile:. W każdym razie trzeba będzie się tam wybrać w przyszłości. Na zbliżeniu widać, że są łańcuchy więc nie powinno być najgorzej.
926.
Załącznik 180774
Na Łomnicką Przełęcz można się dostać kolejką krzesełkową z Łomnickiej Doliny lub (zamkniętym) starym szlakiem - z dołu nie mogłem go wypatrzeć ale z góry był już doskonale widoczny. Do Łomnickiej doliny szlakiem lub dwoma wyciągami.
Widok z przełęczy na lewo od Łomnicy. Widać tu Dolinę Pięciu Stawów Spiskich i szlak do niej prowadzący (do zaliczenia wkrótce :smile:). Lodowy w chmurach, na lewo od niego Lodowa Przełęcz, którą dalej prowadzi szlak do Doliny Jaworowej. Możemy też skręcić w lewo przez Czerwoną Ławkę do Staroleśnej Doliny.
927.
Załącznik 180773
klikać do oporu
Wypatrzyłem dwóch ludzików. Obaj w czerwonych kubraczkach.
Co to za tablica na panoramie ?
Tu jest ich więcej:
Załącznik 180806
Chodzi Ci o ten kwadrat zielono-biały na skale na ostatniej focie? Nie mam pojęcia.
W dzień następny ruszamy z Brzezin Doliną Suchej Wody (:shock:) do Doliny Gąsienicowej. Po wyjściu z lasu w Gąsienicowej pokazały się góry.
Rozmowa:
- na wszystkie szczyty da się tu wyjść?
- nie, nie na wszystkie
- to pewnie na ten szpiczasty na wprost się nie da
- tam właśnie idziemy :mrgreen:
928.
Załącznik 180807
Z przel. na piec stawow jest piekny widok.
Panoramy zarombiste.
Ostatnia 928 mi się podoba.
ale ja na ten szpiczasty a stamtąd to inne stawy widać
929.
Załącznik 180861
Wcześniej nad Czarny Staw Gąsienicowy, a że tam był tłumek to szybciutko na Karb albo jak mówili niektórzy na Krab :shock:
930.
Załącznik 180863
931.
Załącznik 180860
932.
Załącznik 180862
933. Panorama z Kościelca (360 stopni, klikać do oporu)
Załącznik 180875