Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Kupiłem 12-40 by robić zdjęcia na ciemnych imprezach i jestem bardzo zadowolony. Na jednym zdjęciu przy podciągnięciu o +2ev z ISO2500 wyszedł banding. Na zdjęciu wycinek ale wyciągnięty o +3ev.
3EV = 2.0->1.4 ->F1.
Twój post imho fajnie pokazuje jak bardzo brakuje w tym systemie epicure'a czyli 17/1.4. Wyciągałbyś wtedy tylko 1EV i prawdopodobnie nie widziałbyś pasków.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Zastanawiam się na jedną rzeczą, czy banding powstający przy takim rozjaśnianiu jest rzeczywiście wadą. Było to jedyne zdjęcie z tym efektem.
Oczywiście, że nie. Cmos ma swoje ograniczenia, ten w EM5 znacznie poniżej 3EV.
Chcę powiedzieć, że na twoim miejscu poszedłbym na tą imprezę z 12/2 i ewentualnie 20/1.7 lub 25/1.4.
Stojąc przed takim wyborem biorę 12/1.6 i 25/.95, szczególnie ten drugi daje niesamowite efekty, ale to już temat na inny wieczór ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
W testach 12-35 wychodzi, że kiepsko pracuje pod światło i są flary. W praktyce trzeba się trochę napracować, żeby je wywołać z założoną osłoną.
Przypuszczam, że z 12-40 jest podobnie.
Miło to słyszeć o Panasonicu 12-35. Mam nadzieję, że z 12-40 będzie tak jak myślisz.
Przecież iso 2500 + 2EV to iso 10.000. Jeśli zdjęcie zaprezentowane przez dropleta to wycinek 1:1, to jakość jest nadspodziewanie dobra.
Olympus z całego serca pragnie przeprosić za opóźnienie rozpoczęcia dostaw bohatera wątku. Jest tak duże zapotrzebowanie, że planowany na 29 listopada termin rozpoczęcia sprzedaźy ulegnie przesunięciu.
To może Panas powinien zrobić $50 off na 12-35X do końca stycznia 2014 ;)
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przecież iso 2500 + 2EV to iso 10.000. Jeśli zdjęcie zaprezentowane przez dropleta to wycinek 1:1, to jakość jest nadspodziewanie dobra.
Zamiast ciągnąć fotki o 3EV trzeba najzwyczajniej przeprosić się ze stałkami.
Dokładnie, teraz Panas powinien wyjechać z jakąś obniżką ceny. 20% rabatu na hasło "Chcę mieć obiektyw na Mikołajki, a nie na Wielkanoc" i będzie pozamiatane. A tłem promocji powinien być obrazek, na którym pod choinką w pudełku z napisem "Panasonic" widać 12-35, a w pudełku "Olympus" skarpetki i krawat :-D
Gietrzy, zapytam Olympusa, który produkuje aparaty z matrycami Sony, ze wspólnym bagnetem ze sprzętem Panasonica- od którego też kupował / kupuje matryce.
Z pewnością będzie między nimi konkurencja na śmierć i życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Na tym zdjęciu to +3ev.
Dodam jeszcze, że w tej ciemnicy AF w E-M5 + MZD 12-40 chodził całkiem szybko i pewnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Na tym zdjęciu to +3ev.
Dodam jeszcze, że w tej ciemnicy AF w E-M5 + MZD 12-40 chodził całkiem szybko i pewnie.
Potwierdzam, wczoraj po 16 łaziłem po zamglonym parku, af dawał radę a dzięki temu, że powyższy zestaw już trochę waży to i czasy na długich ogniskowych można utrzymać całkiem ciekawe. Bardzo fajne szkło, będzie chyba najczęściej u mnie zatrudnione.