I na co tu czekać - od oficjalnej zapowiedzi do trafienia na półki sklepowe minie jakiś rok...
A przecież żadnych zapowiedzi nie było :roll:
Wersja do druku
Olek w E-Systemie wyznawał filozofię "jasne zoomy, brak jasnych stałek". Przejechał się na tym, więc teraz podąża ścieżką "jasne stałki, brak jasnych zoomów". Czy ktoś ma wątpliwości, jak powinna wyglądać właściwa droga?
tyle że ta droga wygląda tak, że zaryzykuję tezę, że 3/4 szkieł m4/3 które są sprzedawane/używane/lubiane to obiektywy od Panasonica... :(
Hmm..
W przypadku braku zapowiedzi można pobawić się w teorie spiskowe ;)
Dlaczego nie zapowiadać czegoś nowego? Po cholerę nie mówić i nie robić szumu, że czeka nas "coś nowego"?
a) chcą się wyprzedać ze starej wersji
b) zapowiedź może obniżyć sprzedaż body (ja się nie znam ale - czy wakacje to nie okres "żniw" dla firm foto?)
Jeżeli przyjmiemy b) to jakie szkło mogłoby to zrobić? Czy info o wprowadzeniu na rynek nowego kita wraz z puszką nie przesunęło by decyzję zakupu (jakiegoś % osób) "na później"?
To "później" nie musi oznaczać zakupu nowego (i droższego) sprzętu. Jednak jego wprowadzenie pewnie będzie związane z obniżeniem cen wersji starszych...
Chociaż - to teoria spiskowa osoby, która czeka na promocje i obniżki cen, co może mieć odzwierciedlenie (zapewne w bardzo mały stopniu ;) na tok myślenia ;)
Ja nie mam. wg mnie powinno być - "dla każdego coś dobrego". To oddawanie pola konkurencji przez opieszałość cały czas mnie dziwi.
Jeszcze rok temu bym się zgodził. Teraz już trochę się poprawiła proporcja "bardziej lubianych szkieł":
Olympus: 1) 9-18mm, 2) 12mm, 3) 17mm 1,8, 4) 45mm, 5) 60mm, 6) 75mm.
Panasonic: 1) 7-14mm, 2) 14mm, 3) 25mm, 4) 12-35mm, 5) 35-100mm, 6) 100-300
Pozwolę sobie przypomnieć 12/2;45/1,8 i wspaniałe 75/1,8; sa lubiane i wspaniałe każdy na inny sposób. mzd 9-18, 17/1,8 i 17/2,8, niezłe 60/2,8 macro, też maja swoich zwolenników. Jedyny prawdziwy fakt w Twojej kwestii to 2 zoomy dla koneserów, zmniejszone 25/1,4 i 20/1,7. Innych hitów optycznych u Panasonica nie widzę.
Panasonic rzucił kasę, Olek borykał sie z matrycami i zmianą.
No az tak zle to chyba nie jest. Dobre szkla Panasia:
- 7-14/4, 20/1.7, 25/1.4, 12-35/2.8, 35-100/2.8, 100-300/4-5.6
Dobre szkla Olka:
9-18/4-5.6, 12/2, 45/1.8, 60/2.8, 75/1.8
Faktem jest ze Panas ma wiecej dobrych szkiel i praktycznie zajal terytorium zoomow ale generalnie nie jest tragicznie
---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:30 ----------
Gwoli scislosci to 17/2.8 jest co najwyzej przecietny a 17/1.8 co najwyzej dobry - biorac te szkla pod uwage powinienes uwzglednic na liscie Panasia 14/2.5 i pare zoomow (ot chocby 45-150 i 45-175) a u Olka 40-150. Panas rowniez zmienil matryce (przynajmniej w GH3 poki co) a w dodatku pracuje nad wlasna w kooperacji z Fuji - nie sadze zeby Oly spedzilo wiecej czasu nad przystosowaniem matrycy Sony do swoich aparatow
tak nie przeczę że Olympus wypuścił kilka fajnych szkieł. 12/2,0 czy 75/1,8 to takie rzeczy że każdy by chyba chciał je mieć. Ale zarazem są tak drogie że przy stosunkowo niewielkim spektrum zastosowań trudno się napalać na ich zakup. Jedyne dwa szkła które w ofercie Olymusa biją konkurencję na łeb to 45/1,8 (ale dlaczego nie 1,4) i 60/2,8 Makro.
Z kolei Panasonic wypuścił sporo szkieł dostępnych dla każdego, takich "że trzeba je mieć". Kultowa 20/1,7 z którą dopiero teraz Olympus próbuje walczyć za pomocą 17/1,8 czy jedyny standard w systemie czyli 25/1,4. Czy w końcu jedyne jasne zoomy...
Ciemnozoomy trudno ze sobą porównywać, wiadomo - jakieś muszą być żeby się system sprzedawał, ale czy to będzie coś od O czy P nie ma chyba większej różnicy.
Hitem u Panasonica jest też na pewno 8mm FE. Nie lubię FE ale do zdjęć podwodnych trudno się bez niego obejść. Jest to zresztą jedyne szkło z kieszonką na filtr.
Nie do końca wiem na ile na sprzedaż Panasonic Leica 45mm F2.8 macro wpłynęło pojawienie się MZD 60mm ale do pewnego momentu było to bardzo popularne szkło w systemie.
BTW nie lubię MZD 17/2.8 ale z nowymi Penami to szkło zachowuje się jakby lepiej.