Dziwne... Nikt nie zadał jeszcze kluczowego pytania: matryca Sony czy Panasonic? :D
Wersja do druku
Dziwne... Nikt nie zadał jeszcze kluczowego pytania: matryca Sony czy Panasonic? :D
Ostatnio czyli już prawie 3 lata temu.
Co by nie mówić, kiedy wchodził "flagowy" (najlepiej wyposażony, miedzy innymi AF współpracujący także po fazie z starszymi obiektywami) matryce od Sony były również dostępne ? Z jakiegoś powodu zastosowano matryce od Panasonika. Jestem daleki od stwierdzenia, że to był słuszny wybór. Najprawdopodobniej następca EM1 będzie miał już matrycę Sony ? , a czy dalej będzie miał AF zarówno po kontraście jak i fazowy...?
Może matryca przestała być problemem? Jakość obrazka ok, posiadacze starych szkieł zaspokojeni, a ew. drobne zmiany w AF rewolucji raczej nie uczynią...
Nie sadzę:grin: Matryca Panasonika "będzie zawsze gorsza":wink:, co prawda tylko przy długich czasach rzędu ok. 30 sek. i więcej, ale tak się tu utrwaliło na forum, że zawsze jest gorsza.
Chciałbym aby Olympus zrobił lepszą matrycę do swoich aparatów, a nie korzystał od innych producentów.
Olympus jeszcze musiałby umieć robić matryce.
Bo jest gorsza...
Jak masz z tym problem to coz, to juz jest Twoj problem :)
pozdro
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:25 ----------
Nauczysz sie kiedys zdjecia robic to mysle, ze i szumu nie bedzie :)
pozdro
Przy długich czasach tak i temu nie zaprzeczam. Osobiscie nie przekraczam max. kilku sekund w ekspozycji, więc różnicy nie widzę.
Tu akurat się całkowicie pomyliłeś. Nie mam szumu na iso 100, 160, 200 (w G1 czy G5), czego nie można powiedzieć o "super" matrycy od Sony. Nie raz na to zwracałem uwagę. ISO najniższe 200 (E-M10 czy EM5) bardzo krótki czas i duży szum.
PS.
Kiedyś pewnie się nauczę robić zdjęcia:) na razie robię (tak myślę) dobre od strony technicznej. Niestety nie makro bo nie dysponuje odpowiednim sprzętem (obiektywem) do tego.
No to bywasz w błędzie....
Jak Każdy zapewne wiele jeszcze nauczyć sie możesz...
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------
Przychylam sie do tego poglądu ale miała zaimplementowane to coś czyli substytut AF po fazie.
To ze Ty nie widzisz to kompletnie nic nie znaczy...
Patrz ja tez nie mam szumu na matrycach od sony :)
Patrz akapit wyzej :)
I jeszcze wyzej kilka postow :)
Zlej baletnicy rabek u spodnicy, i takie tam....
pozdro
Wiesz, jak głębia ostrości siega milimetrów to dość trudno faktycznie o szum na rozmytym tle.
Zawsze możesz użyć obiektywu kitowego (+ ewentualnie konwerter Raynox ) do makro i to samo powiedzieć, że złej baletnicy...itd
Pewnie nawet z zwykłą soczewką uzyskasz taką jakość (z tego co piszesz) zdjęć jak tu np. klik i wtedy faktycznie przyznam Ci racje z tą "baletnicą":grin:
Jak dzieci... jak dzieci....;-)
Odpuście, jutro weekend się zaczyna. Wyjdzie poróbcie zdjęcia. Kłócicie się o pierdoły. Ja przynajmniej tak zrobię i wezmę mój stary szumiący sprzęt i będę zadowolony.
Oczywiście rozwiewa to moje wątpliwości, bo "z reguły robisz obiektywem kitowym z soczewką czy z konwerterem Raynox", więc masz całkowita rację co do tego :
"...Zlej baletnicy rabek u spodnicy, i takie tam....", posiadam taki sprzęt i jakoś nie udało mi sie uzyskać takiej jakości. Kiepska "baletnica" widać ze mnie:grin:
Plotka o nowym o aparacie to dobra okazja, żeby komuś doje*ać :D
http://imagizer.imageshack.us/a/img633/1461/Yo39Ta.jpg
Jak myslisz jaki koszt jest tego co zapiete bylo do M5 - podpowiem nie jest to szklo macro :)
Mysle, ze nastepnym razem sie zastanowisz zanim palniesz znowu jakies slowa bez pokrycia....
pozdro
Ucięte czułki, technicznie do du*y :D I co z tego, że nie szumi? :D
"Będzie, będzie zabawa......, będzie się działo..."
A ja idę spać.... :shock:
Masz z czulkami.
To samo szklo, na innej matrycy ale tez od sony.
http://imageshack.com/a/img909/6509/JbvLdl.jpg
pozdro
---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------
Nic sie nie bedzie dzialo, niezwykle spokojnej natury ostatnimi czasy jestem :)
Ja ide za to na enbiej :)
pozdro
Ale gładkie dobrze się odszumia z automatu.
Prawda o matrycy ukrywa się w LD, na łodydze ;)
Owszem, ale przecież jeśli chcemy się czegoś dowiedzieć o szumach matrycy trzeba oceniać obraz jeszcze przed odszumianiem - a więc powyłączać wszelkie algorytmy odszumiania w puszce.
Stak jest glownie po to by zmiescic wiecej w GO...
Powoduje rowniez spotegowanie ukazania detalu.
Motywem przewodnim nie jest dolny rog czegos co jest poza GO, tylko owad a ten ma jakies problemy zwiazane z jakoscia?....
Masz drugie zdjecie do deliberowania rowniez....
Tu nie bylo dyskusji o jakosci stacka, a pokazanie "niewiernym Tomaszom" co mozna zrobic za pomoca taniego szkla :)
No zabraklo, przy takiej skali to chyba ktos ultranaiwny (zeby nie napisac laik) mysli ze jest w stanie zmiescic jednym strzalem to co jest pokazane...
Jak cos trzeba wytlumaczyc wystarczy poprosic, i nie ma to nic wspolnego z psychicznymi stanami swiadomosci....
pozdro
http://www.dailycameranews.com/2016/...-announcement/
no i kolejny artykuł:
matryca 20 mln pikseli od sony
nagrywanie 4K
szybkie zdjęcia seryjne
i chyba najciekawsza mz informacja:
obiektyw mz 20 mm f1.2
ten obiektyw ma zapoczątkowac serię jasnych stałek:
w tym mz 50mm widać na horyzoncie
Ponowne ale wyjątkowo skromne plotki o nadchodzącym E-M1 II. Nawet nie wiem czy coś w nich nowego ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-e-m1ii-i...na-and-has-4k/
Czyżby nowe plotki ciągle o tym samym co wiemy ? ;-)
http://www.43rumors.com/ft4-handheld...on-the-e-m1ii/
Bardziej interesuje mnie np. czy będą dwa sloty na kartę ;-) bo że będzie 4K to chyba oczywiste w dzisiejszych czasach, że sprawniejszy AF (a co ma być gorszy ;-), że lepszy EVF, że lepszy tryb "High Resolution" - jakby nie było postępu to po co nowa puszka ;-)
To że będzie szybszy to wiadomo -zawsze nowy model ma szybszy pytanie o ile szybszy ;-) - Dla mnie dwa sloty na kartę mają takie same znaczenie jak uszczelnienia ;-) jedno chroni nam narzędzie a drugie owoc pracy (przy dzisiejszych pojemnościach kart uznaje że używa się to do równoczesnego tworzenia kopii zdjęć na dwóch kartach - nie wiem o ile to bardziej zużyje baterie jak zapis na jednej ;-))