CzaRmaX ten nowy aparat, to co to za firma ? ... bo jakoś nie kojarzę.
Lomography 100
Wersja do druku
CzaRmaX ten nowy aparat, to co to za firma ? ... bo jakoś nie kojarzę.
Lomography 100
Odpuść duże laby, raz zrobią Ci film na cacy,drugi raz skopią, zależy kto i kiedy załaduje twój film do maszynki. Poszukaj jakiegoś starego, małego zakładu, czasem warto jechać z jedną rolką na drugi koniec miasta.
Albo zainwestuj w koreks ... zabawa przednia i jaka satysfakcja :-)
Lomography 100
Mnie to tak bardzo korci do tego co Wuzet napisał i nawet skanować na tym moim Epsonie ale cholera najgorzej to się zabrać do tego wszystkiego :). Koreks to pół bidy ale jakie specyfiki najlepiej kupić na początek? :)
Moze zacznij od czarnobiałych filmów. Proces wołania troche łatwiejszy, bo w nizszej temperaturze (łatwiej kontrolować) i moze masz w Łodzi kogoś znajomego co ma troche chemii. Odkupiłbyś na początek mniejsze ilości, tak na 2,3 ... 5 filmów i spróbował. Jak zażre, to kupisz juz pełny komplet dla siebie.
CzaRny zabawa będzie przednia, ale z tej "ciemni" nie wyjdziesz.
Fajne te Wasze foty.
Jutro na stawach Stefańskiego otwierają "wyciąg" tzn. linę do jazdy deską na wodzie. Masz ciekawy temat na foty.:grin:
Koreksy to mogę podwędzić tacie a co do chemii to też ma ale chyba najmłodszej to okres przydatności skończył się z 20 lat temu :D
---------- Post dodany o 01:00 ---------- Poprzedni post był o 00:59 ----------
Jutro to brykam na działkę do rodziców z moją Karolajną :)
Takiej chemii lepiej nie tykaj. A koreks(y) to tez zobacz jakie to to stare ustrojstwa. Bo jak stary Krokus naten przykład, to bedzie Ci troche odjete z tej przyjemności ciemniowej ;-)
a ja jak czas pozwoli nie odpuszcze takiej okazji. Jeszcze fimu nie skończyłem:grin:
Wuzet czyli lepiej kupić sobie nowy koreks? A co z chemii aby to było relatywnie nie za drogo a z dobrymi efektami? Instrukcję obsługi to już jakąś w internecie wynajdę :)
Biker Ty tyle nie gadaj tylko zostaw w domu to E30 i weź analoga :). Zdążysz się nabawić tą E30'stką :)
Najtaniej w zakupie wyjdzie Kodakowski D-76 na litra. Jesli bedziesz go używał w rozcieńczeniu roboczym 1:1 to wystarczy Ci na 6 filmów. Jakbys juz chciał sie bawic w wiekszą ilość filmów, to są inne wywojki, które w zakupie są nieco droższe, ale w przeliczeniu i wydajności na film wychodzą juz znacznie taniej. U mnie podstawowym wywoływczem jest HC-110. Napewno potrzebujesz jeszcze utrwalacz i to muszisz kupic. Nie obowiązkowy jest przerywacz i zmiekczacz. Przerwać możesz woda z octem, lub poprostu samą wodą, a na ostatnie płukanie jako zmiekczacza mozesz użyć "ludwika", tego od naczyń (kilka kropel) ;-)
Niech ktoś Wuzetowi ode mnie plusy klepnie bo ja nie mogę bo za mało pkt. rozdałem :)
Chyba się skuszę :) Ale najpierw dobrze rozkminię mój skaner :)
Tak wogóle, jak by ktoś z Was miał problem z Olkowymi OEM-ami, to mam dla Was objazdowy serwis ;-)
Kodak Elitchrome 100
No to kupię sobie koreks, te chemiczne specyfiki i jeszcze kilka C-B klisz i na Pentaxie je pojadę :). O ile działa bo baterii jeszcze nie mam :)
Klepłem
Zanim kupisz koreks, mozesz jednak sprawdzic ten rodzicielski. Moze jest ok.
Sprawdzę, sprawdzę i powinny być ok bo mój tata bardzo o to dbał :)
Tu nie chodzi o kwestie zadbania, tylko o typ koreksu. Z tego co czytałem, to stare poprostu miały taką budowe ze nie były szczelne. Nie można nimi robić tzw. przewrotek, a tak jest jednak najlepiej mieszac koreksem w czasie wywoływania. Sprawdź go na taką właśnie okoliczność :-)
+ dla wuzeta za.........wszystko:grin:
Oj Panowie ... :oops:
Zacznę od skanera i zabawy aby rozkminić jak najlepiej go ustawić. Boli mnie tylko, że muszę to robić na laptopie pod Vistą a nie na moim kompie (szanowny Epson wypuścił pod win7 64 sterowniki ale zapomniał o obsłudze podajnika i skanowaniu klisz) - trudno lepsze to niż nic. Potem sprawdzę koreks i jak się zakłada kliszę (mam Solutona za 1 zł to może iść na próbę) a potem zabiorę się za specyfiki i dalsze bajery i albo się efektami pochwalę albo nie hihi :)
Pokazuj dalej o fajne i.........uczy:grin:
Nie wiem czy moja podpowiedź na coś się przyda ale...
Miałem ciekawą metodę na skanowanie, chyba gdzieś na początku wątku powinna być opisana. Skanowałem negatywy jako pozytyw, kadrowanie ustawiałem tak aby kawałek nienaświetlonego filmu również się zeskanował.
Używałem Epsona V500 i wszystkie polepszacze programowe miałem wyłączone.
Po zeskanowaniu, zaczynałem od ustawienia punktu bieli właśnie na tym nienaświetlonym kawałku. Później odwracałem negatyw do pozytywu przy pomocy krzywej (odpowiednio ją modyfikując). Jeżeli dobrze pamiętam efekty były zadowalające i chyba nigdy nie musiałem już ruszać balansu bieli.
Mam nadzieję że nic nie pokręciłem w tym opisie. Analogowo już nie działam od prawie roku.
Tam niedobry, od wszystkiego trzeba odpocząć. Wróci, wróci na pewno.
Na dzisiaj zapakowałem to torby 2 rolki Ektachroma średniakowego ;-)
Drezno
M6, Biogon 35, Ilford HP5+
Po tym jak mnie wczoraj Rossmann lekko wkurzył powiedziałem sobie dość hihi :) zacznę sobie sam wołać i zobaczymy co z tego wyjdzie a tym bardziej, że pobawiłem się dzisiaj trochę skanerem i nawet wyniki mnie zadowalają. Wuzet zapodał mi kilka rad na początek więc tylko trzeba zacząć.
Pobawiłem się dzisiaj moim skanerem EPSON 2580 PHOTO. Generalnie do dnia dzisiejszego pomimo, że skaner ma 7 lat to może z 3 klisze zeskanowałem i ustawienia były g ó w n i a n e. Wystarczyło poustawiać kilka opcji i już buzia zaczęła mi się uśmiechać. Bolączką jest to, że muszę na lapie to robić bo sterowniki obsługujące podajnik szanowny Epson raczył zrobić jedynie pod Vistę. Pod win7 i nawet pod 64 bit też są sterowniki ale już zapomnieli, że ten skaner ma podajnik i skanowanie kliszy. Ale, że przy moim kompie mam 3 monitory więc jeden podłączyłem sobie do laptopa i już dużo więcej widać i wygodniej skanować, tylko szkoda, że podglądu nie można odwracać.
Ustawiłem sobie rozdzielczość na 2400 (chyba przesadziłem). Program ma dwa rodzaje ustawień - podstawowe czyli wyostrzanie, redukcja szumów, kurzu, ziarna , poprawa koloru, jasność itd gdzie się ustawia słabo/średni/mocno i generalnie to poustawiałem. Dodatkowo są bardziej zaawansowane opcje typu histogram, krzywe, korekcje i zamiany kolorów o raz wiele innych pierdół, którymi tez się kilka razy pobawiłem.
Zarzucę Wam kilka skanów i sami oceńcie bo jak dla mnie jest to wystarczające. Fakt, że to nie skany jak u chłopaków ale i tak uważam, że o wiele lepsze niż z labu Rossmanna.
Wszystkie foty pochodzą z LOMO LCA czyli wiadomo winietka i nikt mi jej nie obcina bo tak program ma zakodowane. Sam robię co chcę
Na początek foty, które już wrzucałem zeskanowane jeszcze raz z nowymi ustawieniami ale bez zabawy ustawieniami zaawansowanymi i bez gmerania w PS.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1371329487
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1371329489
I TE SAME FOTY DODATKOWO PO NAPRAWDĘ LEKKIEJ OBRÓBCE W PS. Z tego co się bawiłem innymi zdjęciami w oprogramowaniu Epsona to też może je doprowadzić do takiego stanu.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1371329629
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1371329631
A teraz fota (też już była), którą trochę pobawiłem się w zaawansowanych opcjach oprogramowania Epsona (lekko histogramem, krzywą ogólną i takim jakby balansem kolorów)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1371329870
A teraz foty z Lomo, które wczoraj odebrałem z Rossmanna.
Pierwsza fota "LOMO-POLA" i powiem, że bardzo podoba mi się to zdjęcie :)
TAK MI ZESKANOWAŁ ROSSMANN
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1371329282
A tak mi zeskanował mój EPSON tylko z ustawieniem opcji ogólnych.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1371330012
Natomiast tak skanuje oprogramowanie samo z siebie do BC
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1371330013
Co jak co ale stwierdziłem nawet po poprzednich skanach, które miałem z Rossmanna (a były znacznie lepsze niż ostatnie), że wolę to robić sam na moim EPSON'ie :)
No i super, jeszcze jak się pobawisz z nimi na kompie, to będzie cycuś-glancuś:lol:, a tak na marginesie, to też miałem Pikusia, znaczy się Picasso. Mam duży sentyment do niego i bardzo go mile wspominam:wink:
Ja na moją Xsarcie mówię po prostu Cytrynka lub Cipitrynka :)
No to teraz będzie "LOMO-BOREWICZ" na Kodaku 200 i moim skanerze. Stoi i tak rdzewieje sobie koło żłobka gdzie chodzi moja córka. To jest Polduś z pierwszego sortu bo ma jedno chromowane lusterko i cztero-biegową skrzynię biegów :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1371337991
No i dla porównania skan z Rossmanna.
Załącznik 91006
Mój był Pikuś :wink:
Elitchrome 100
Dzięki CzaRmaX, a ile ten rossman kasuje za wywołanie i odbitki? Ja miałem kiedyś super lab gdzie skanowali w bardzo zadowalającej jakości za 5 zł i wywołanie też tyle samo. A jeśli przyniosłem więcej niż jeden film to za wywołanie liczyli tylko raz. Szkoda że już nie mam po drodze:(
Moje zapasy analogowych obrazków szybko się kurczą a w aparacie i portfelu pustka. Wrzucam więc oszczędnie. Teraz będzie nieistniejące już katowickie stoisko z używanymi książkami obok empiku.
Chinon + Ilford PAN 400
Trochę zdjęć z Drezna. Wszystko M6, Biogon 35, Ilford FP4+