Na pierwszej fotce obiektywu jest pełny otwór przesłony, na drugim mały otwór przesłony, na trzecim filtr żółty, choć bardziej wygląda na oliwkowy jasny.
Na pierwszym zdjęciu widać pełen otwór przesłony z zamkniętą migawką.
Wersja do druku
Dzis chcialem pokazac popularna Zorke 4. Wielu z nas pamieta ja jeszcze jako aparat uzytkowy.
Zorke 4 produkowano w latach 1956 - 1973 i wykonano ponad 1,7 mln egzemplarzy. Czyli produkowano ja dluuugo i zrobiono mnoostwo egzemplarzy.
Dzis warta jest niecale 100 zl, ale powodem jest oczywiscie ich ogromna podaz na rynku. Konstrukcyjnie to swietny aparat konurujacy w latach swojej swietnosci z Leicą.
Dalmierz w jednym oknie z celownikiem, duzy i jasny obraz tegoz celownika, czasy 1s - 1/1000s na jednej galce , samowyzwalacz, gwint M39, niezawodnosc, wszystko to sprawialo, ze nie musiala sie ona wstydzic nawet przed swoja niemiecką siostrą (Leica).
Wstawiano do niej 2 obiektywy:
- Jupiter 8 (2/50) - kopia przedwojennego Sonnara 2/50 do Contaxa.
- Industara 50 - konstrukcja typu Tessar
Po rozpadzie ZSRR pojawilo sie mnostwo przeróbek aparatow z fantazyjnymi grawerunkami. Jednak prezentowany dzis egzemplarz jest w pelni oryginalny i do tego w swietnym stanie. Wyprodukowany w Krasnogorsku, pochodzi z 1967r, i z jakbysmy to dzis nazwali "limited version" wypuszczonej o okazji 50-tej rocznicy rewolucji pazdziernikowej 1917r o czym swiadczy znaczek z tylu aparatu.
super, wygląda jakby dopiero co fabrykę opuścił :grin:
No musi tak wyglądac, przecież to mój rocznik, a te tak mają ;). Świetny okaz w super stanie, gratuluję.
Po Druchu ona byla nastepnym aparatem jakiego uzywalem.Pierwsze kolorowe na niej wykonalem.
Prezentowany już kiedyś w galerii mój pierwszy aparat:
Wstyd się przyznać, ale takie jeszcze nie widziałem :oops:
Śliczna jest .
Zazdroszczę Zorki i Smieny:)
I jak się sprawowała? Zdjęcia bardziej "lomo" czy normalne?