http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
Wersja do druku
Na szybko fotka z Revuenona 50/1.8 na F1.8
Ostrość w porównaniu z Heliosem po prostu powala.
Tessar 50/2.8
Szkło raczej mało popularne i względnie tanie - najprawdopodobniej z powodu tego, że ma niższą rozdzielczość niż Pentacon który jest w tej samej cenie. Tylko że to nie jest obiektyw do fotografowania tablic testowych. Sposób, w jaki to szkło maluje, po prostu wgniótł mnie w ziemię.
Wszystko na F2.8:
O kurcze, rzeczywiscie miod malina... Podlinkowalbys kilka tych zdjec w wiekszych rozmiarach? Szczegolnie pierwsze. Bylbym bardzo wdzieczny, chce sie lepiej przyjrzec temu bokehowi.
Pzdr
http://bobo.ds5.agh.edu.pl/~mathu/Tessar-duzeCytat:
Zamieszczone przez suchar
Dzieki wielkie! Na jakim ISO robiles te fotki? W tle widac duze ziarno. Wydaje mi sie, ze to albo wysokie ISO, albo slaba rozdzielczosc obiektywu (troche jest takie wrazenie, jakby to nie bylo ziarno, tylko taka siatka).Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Po pierwsze: fotki robiłem w warunkach dmuchającego co chwilę wiatru, stąd większość jest minimalnie poruszona (ale widać to tylko na zbliżeniu) - sam obiektyw ma rozdzielczość i tak wyższą niż mój Helios.
Po drugie: to jest ISO200, a to ziarno to efekt wywołania w RawTherapee, który nie rozmywa niepotrzebnie rawów - wolę mieć kontrolę nad szczegółami w trakcie pomniejszania fotek. Jeżeli przejedziesz te pliki gaussian blurem, to powinny wyglądać tak, jak rawy wołane z innych programów.
Mała ilustracja (przy okazji pokazówka Revuenona 50/1.8 w zastosowaniach makro):
Pełna klatka:
Crop 1:1
To jest ISO100, jak widać pojawia się ziarno, ale za to zachowane są małe szczegóły, które normalnie mogą zginąć przy rozmywaniu rawa.
Ok, czaje. Widzialem nieostrosci, ale stwierdzilem, ze w koncu to 100mm po przeliczeniu i f/2.8, wiec moglo byc ciezko, no a jak byl wiatr, to juz w ogole. Tez mam Heliosa (44M-4) i wlasnie jego od dluzszego planuje wymienic na jakas lepsza piecdziesiatke.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
E tam, zapnij Sonnara 135/3.5, zobaczysz wtedy bo-ke :)
A zaraz moze jeszcze Wam slimaki z Takumara 55/1.8 pokaze :)
Helios nawet przy tych dwóch budżetówkach (za Revuenona dałem 74 zł, za Tessara trochę ponad 100) robi bardzo kiepskie zdjęcia. Ani nie jest super ostry jak Revuenon (który jest jak żyletka już przy F2.4, a przy F2 daje taką ostrość jak Helios na F8), ani nie jest taki malarski jak Tessar.
Napalałem się na Pancolara, ale po obejrzeniu zdjęć testowych nie widzę różnicy w ostrości między moim Revuenonem, a Zeissem za 250 zł. Co innego boke, ale tu znowu powinien wygrać Takumar 55/1.8 którego powinienem potestować już w przyszłym tygodniu :>
Jak dla mnie zbyt rozmyty.Cytat:
E tam, zapnij Sonnara 135/3.5, zobaczysz wtedy bo-ke
To się wstrzeliłem z tym Takumarem, dawaj fotki! SMC?Cytat:
A zaraz moze jeszcze Wam slimaki z Takumara 55/1.8 pokaze