Ja z tym szkłem noszę po prostu aparat - podstawowe do używania :)
Wersja do druku
Ja z tym szkłem noszę po prostu aparat - podstawowe do używania :)
Zastanawiam się dlaczego, czy to kwestia współpracy na linii aparat-obiektyw? Mój G3 z 14-42 ostrzy błyskawicznie, więc to chyba nie kwestia aparatu, że "nie potrafi". Skoro na OM-D AF obiektywu pracuje szybko to znów, nie jest to kwestia obiektywu. Zatem gdzie leży problem? Software aparatu i obiektywu nie potrafi się szybko dogadać? Trochę bez sensu, byłoby to może i zrozumiałe przy współpracy Oly-Panas, ale Panas-Panas?
Ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych problemów z trafianiem. Wiadomo, im ciemniej tym wolniej ostrzy, ale to chyba normalne zachowanie.Cytat:
w słabych warunkach zdarzało się, że chybiał. I to wcale nie rzadko. Ja 20/1.7 sprzedałem właśnie z powodu kiepskiej pracy w trudnych warunkach oświetleniowych.
No to ten OM-D czaderski być musi, bo komplet G3 + 14-42 ostrzy "wokamgnieniu" i nie wyobrażałem sobie, że może być szybciej :)
Czy ja wiem czy normalne. Kilka razy musiał pobzyczeć zanim trafił.A bywało, że zwyczajnie nie potafił ustawić ostrości. Do PanaLeiki 25/1.4 nie ma polotu w takich samych warunkachCytat:
Ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych problemów z trafianiem. Wiadomo, im ciemniej tym wolniej ostrzy, ale to chyba normalne zachowanie.
20f1.7 wg mnie najwolniejszy nie jest, co prawda czasami trzeba się pomęczyć jak jest nieco ciemno, ale w średnich warunkach oświetleniowych znacznie nadrabia. Ma więcej plusów niż minusów, a i cena zaczyna być coraz bardziej przystępna. Śmiem przypuszczać że pod koniec roku zobaczymy 1199PLN, a używki spadną w okolice 900PLN.
Używałem obiektywu sporo w terenie i zaczyna szwankować AF i MF (geniusz elektronicznego MF - jak się popsuje motorek to nic już nie działa).
Wydaje mi się, że to kwestia syfu który się dostał do środka, bo jak trochę nim pokręcę to zaczyna chodzić. Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?