Mam 14-35 z dużego. Ten się wyrobi. Ale i tak nie kupię Pena F :???:
Wersja do druku
Właśnie, że nie. Ma być niedrogi, jaśniejszy i lepszy od 14-42, do tego uniwersalny i gabarytowo pasujący do aparatów micro. Jasne, że najlepiej jakby był 12-60/2.8-4, tylko dobre jakościowo szkło o podobnych parametrach wiemy jak wygląda i domyślamy się ile by kosztowało.
Sony ma 16-70 f/4, więc idealnie 24-105 ekw. Olek przy mniejszej matrycy mógłby zrobić taki obiektyw z palcem w d...
Do m43 pewnie dałoby się zrobić 12-60 2.8-4.0 wyraźnie mniejsze niż do dużego systemu. Tam jednak retro-focus musiał trochę komplikować konstrukcję. Do tego skoro nie ma EVF to nie trzeba tak restrykcyjnie korygować dystorsji.
Z tego co pamiętam to w m43 zrezygnowano z jak najlepszej telecentryczności szkieł co także powinno pozwolić na zmniejszenie wymiarów potencjalnego 12-60 :-)
Mam podobne odczucia. Raczej dla kolekcjonerów (z zasobną kieszenią), postawić na półkę i podziwiać:wink:
"Wołem roboczym" do zdjęć to raczej nie można tej puszki zakwalifikować. No chyba, że tak "od Wielkiego Święta" coś pstryknąć:wink:
Edit.
Przy tej cenie, wiedząc, że jest nieuszczelniany to strach używać przy gorszych warunkach (temp. ok zera czy nieco poniżej, jakaś mżawka, wilgoć, czy zapylenie np. żużel )
A kiedy ma być premiera em1 mk ll ?
Pleciecie, Panowie. Ten PEN jest póki co najlepszym aparatem Olka do streeta. Jak kogoś stać, to go kupi i będzie zadowolony z użytkowania. Pozostali będą jęczeć i tworzyć teorie, do czego ten aparat jest, a do czego nie jest.
Po prostu aparat, który tak wygląda, na ulicy dużo wybacza i pozwala na więcej.
To ciekawy argument:)
Nowość bardzo ładna, chętnie bym go kupił.
Choć akurat to umiejscowienie karty pamięci mocno mi przeszkadza. Lubię mieć szybkozłączkę przymocowaną na stałe, a ta często koliduje z klapką baterii.
Ten aparat może wzbudzić jedynie zainteresowanie fotografów. Dla przypadkowych ludzi jest to jakiś szrot w rękach turysty (pewnie z ubogich krajów, bo nie stać go na duży czarny nowoczesny aparat). Nikt nie poczuje, że jakiś wredny fotograf zasadził się na nich i chce im ukraść duszę :-D
Brzmi może mało przekonująco dla kogoś, kto nigdy nie podchodzi blisko do przypadkowych ludzi i nie robi im niearanżowanych zdjęć, starając się przy tym pozostać niezauważonym.
---------- Post dodany o 23:15 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
Prędzej Ci się skończy bateria niż karta pamięci :-)
Owszem brzmi mało przekonująco biorąc pod uwagę aparaty, które wymieniłem i głównie mam na myśli serie OMD i GX panasa.
Podchodząc blisko do przypadkowych ludzi to chyba obojętnie czym sie robi zdjęcia (nawet telefonem komórkowym) trudno pozostać niezauważonym? Jak pisałem wcześniej nie znam się na streecie i zapewne Ty masz tu racje. Także więcej już nie będę polemizował:).
Do streeta najlepszy obecnie jest telefon.... Każdy aparat, lustro czy kastrat zawsze będzie źle odbierany przez fotografowanego... Takie czasy.... Kiedyś aparat budził zainteresowanie ludzie chcieli być fotografowani... Dzisiaj jest odwrotnie...
Dobrym pomysłem byłaby sprzedaż tego body w komplecie z jakąś lampą błyskową do spalania magnezji.
Telefon nie przejdzie...
Na telefon nerwowo reagują, bo z telefonu można wrzucić kompromitujące zdjecie do neta albo na Insta. A z takiego złomu na pewno nie ;)
Zgadzam się, co do różnic w reakcji ludzi na "dużego czarnego", a "małe niewiadomo co".
Coś jak duże, ciężkie body z wielkim tele w fotografii ślubnej, bez którego fotograf nie jest uznawany za profesjonalistę ;).
---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post był o 11:53 ----------
Jak w PEN-ie F obróci się ekran w stronę body to można nawet ściemniać, że to analog. I jest +10 do szacunku od przechodnia, że komuś się jeszcze chce robić na filmach.
Po premierze A6300 Sony wyposażonego w 425 pól AF z detekcją fazy, myślę że oczekiwania w stosunku do E-M1 Mark II rosną - chyba nie wsadzą tam tej samej matrycy co do PEN-F, to było bez sensu - niewielkie różnice do poprzedniej a od flagowca oczekiwalibyśmy własnie czegoś takiego jak pokazało nowe Sony - czyli mają takie matryce ;-)
tą z soniacza. poobcinają kilka mm z każdej strony i będzie pasowała jak ulał :P
I co dadzą cenę ok 9000zł (patrząc na cenę PEN-F) wsadzając matrycę, która dla niektórych będzie gorsza od poprzednika (bo bez detekcji fazy) czyli gorsza obsługa starszych obiektywów (co było cechą różniącą E-M1 od E-M5), a według testów jest niewiele lepsza od poprzedniej (poza rozdzielczością). Nie poprawią podstawowego problemu czyli AF-C. Kiepsko to widzę przy idącej do przodu konkurencji. Co będzie jak Canon i Nikon na serio wejdą w bezlusterkowce ? Chyba że coś na bazie wspominanej organicznej matrycy od Panasonica. Jest czas ponoć premiera E-M1 mark II ma być w przyszłym roku. Jak nie - to trzeba czekać na E-M5 mark III z nowszą niż ta w PEN-F matrycą. Flagowce Olympusa dość długo żyją na rynku (inne marki szybciej wypuszczają następcę) więc bazowanie na już starej matrycy jaka jest w GX8 i PEN-F - nowego korpusu który wyjdzie za rok - to mam sens?
Obecność detekcji fazy nie oznacza, że będzie to nowa matryca. Wystarczy, że na starą matrycę nałoży się filtr RGGB w "okienkami" na czujniki fazy (które nie są niczym innym, jak zwykłymi pikselami). A jaka będzie cena, to nie wiem.
Jakoś obecnej matrycy 16/20 MPix już wystarcza - właśnie w rozwoju szybkości , celności i sprawnego AF-C widziałbym aktualny kierunek zmiany. A dopiero w następnej odsłonie coś z czułością - czyli matryce organiczne ? Najgorzej jak nie będzie i tego i tego - tylko bardziej upakowana matryca ;-) Wyobraźmy sobie że E-M1 II będzie miał matryce jak GX8 Panasonica i PEN-F, a w przyszłym roku obok A6300 z 425 polowym szybkim AF na detekcji fazy pojawi się Fuji z podobnym rozwiązaniem (przy ich bazie obiektywów), a Panasonic wprowadzi GH5 na matrycy organicznej ? Stąd oczekuje że Olympus zrobi krok do przodu by nie zostać w tyle ;-)
Po kolei -jak spekulować to na całego.
1. Nie bardzo wierzę w kolejny aparat z detekcją fazy tylko po to, by zrobic ukłon w stronę posiadaczy szkieł dużego ZD.
okres przejściowy już był ,a teraz "wyskakiwać" z kasy na 7-14, 12-40, 40-150 czy 300. Przeciez np 50-200 bez SWD nie jest juz nawet serwisowane przez Olympusa.
detekcja fazy pojawi się jeśli wniesie coś właśnie do AF-C.
2.Canon i Nikon juz dawno weszłyby mocno w bezlusterkowce gdyby nie byłoby to zjadanie znacznego kawałka tortu który mają w lustrzankach- czyli tzw kanibalizacja.
Tym bardziej, że oni mają w segmencie lustrzanek poważne argumenty i kilka cech ( np rzeczony AF-C), które parametrami przewyższają to co jest w bezlustrach.
3. Co do matrycy- teoretycznie w E-3 i w E-30 była ta sama matryca, ale w E-30 sprawowała się zauważalnie lepiej.
Dodam, że producenci foto mają tn sam problem z którym borykaja się producenci np komórek- coraz trudniej przekonać użytkowników, że powinni kupic nowy model. Obecne aparaty robia juz bardzo bardzo dobre zdjęcie- wszystko w rękach tego kto naciska migawkę.
Wg mnie jeszcze nie ma takiego, który sobie radzi. Póki co widziałem wiele zapewnień producentów jakie to nie cudowne te ich AFC, jakie przełomowe i nowatorskie. I że teraz w końcu naprawdę działa. Po obejrzeniu filmów promocyjnych wielkie WOW! Super. A potem aparat trafia w ręce użytkowników i okazuje się, że tak pięknie wcale nie jest.
Połączenie AF po kontaście i fazie to jest moim zdaniem ogromne pole do popisu dla programistów.
Jak na moje potrzeby to większość już sobie radzi wystarczająco dobrze. Już teraz jestem w stanie zrobić tyle ostrych dynamicznych ujęć, niż kiedykolwiek będę w stanie bez znudzenia obejrzeć :)
A już myślałem że tajemniczy zarejestrowany model Olympusa IM001 to następca E-M1 ;-)
A tymczasem : http://www.43rumors.com/ft5-first-pi...olympus-e-pl8/
Następca E-M1 coraz bliżej bo i powoli pojawiają się plotki i informacje :
http://www.43rumors.com/new-e-m1-mar...#disqus_thread
Czyli duże prawdopodobieństwo ze jeszcze w tym roku ;-)
ma się poprawić jeśli chodzi o fotografię sportową... to bardzo dobrze... a 4K kompletnie mnie nie interesuje...
Lepiej by Oluś pomyślał o wypełnieniu luki między "PRO", a ciemnozoomami... i jakimś 100/2 bez uszczelnień i bez "PRO"...
Oglądnąłem, rzeczywiście rewelacja....:shock::wink:
Załącznik 172852