Czy to normalne, że omd wydaje dźwięki jak mała suszarka? Po włączeniu, ze środka aparatu wydobywa się ciągły szum, tak jakby mały wiatraczek...
a może to po prostu szumiąca matryca?:grin:
Wersja do druku
Czy to normalne, że omd wydaje dźwięki jak mała suszarka? Po włączeniu, ze środka aparatu wydobywa się ciągły szum, tak jakby mały wiatraczek...
a może to po prostu szumiąca matryca?:grin:
TUTAJ tłumaczą to stabilizacją nawet gdy jest wyłączona (??!!), przy okazji wyszło że podczas filmowania nie szumi :)
Japończykkupił szwajcarski zegarek, który po kilku dniach stanął. Ze środka wypadła zdechła mrówka.
- To już koniec... - myśli Japończyk. - Maszynista zmarł...
Dopóki szumi-znaczy działa -Maszynista robi swoje
:D
Czar N i C i P i S pryska jak się cały system ma się upchnąć w małej torbie i ma to ważyć do 1,5kg...
Nyny, dla każdego wedle potrzeb
Ciężko oczekiwać, żeby system który ma kilka lat, miał tyle samo obiektywów co systemy które rozwijane są od lat kilkunastu.
@snuffi: oczywiscie masz racje, ale tez nigdzie nie bylo mowy o gabarytach.
@nightelf: to kompletnie nie ma znaczenia w kontekscie wypowiedzi kolegi gietrzy ile system jest na rynku, napisal pytajaco o mnogosci to go lekko staralem naprostowac...
pozdro
Mała rzecz, a cieszy... ;)
To ja może też coś od siebie dodam po pomacaniu aparatu.
Aparacik będzie mój. Za dwa i pół roku. Kupię go od Romka (już się w zasadzie dogadaliśmy ;) ). Widzę tylko jedną wadę - cena. Dla mnie wszystko w tym Olku się zgadza. Cichutki na streeta, szybki AF, odchylany ekran, świetne obiektywy (z których kilka już mam), genialny patent z dwoma gripami. Dobre wysokie ISO.
Aparat prawie idealny (dla mnie). Prócz ceny...
E-M5 w drodze - Colin Steel
http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...y-colin-steel/
No i pojawił się w MM w Krakowie jedyny egzemplarz - czarny. Rzeczywiście jest mniejszy niż wydawał się na zdjęciach w necie. Wreszcie miałem okazję "pomacać".
Widziałem w sklepie z pieczywem (bardzo dawno temu) taki napis:
Towar macany należy do macanta!
:grin:
A tak z ciekawości to ile chcą za OM-D w MM? U mnie jeszcze nie ma..:(
W Poznaniu chcieli 5500-5600, dokładnie nie pamiętam. Z kitowym obiektywem oczywiście.
5699 z 12-50 czyli cena "sugerowana"
MM o nie monolit. Ceny mogą być różne. W samym Poznaniu bywają ogromne różnice w cenach i w samym zaopatrzeniu w sprzęt foto.
Oczywiście, że nie ale na produkty nowe cena jest identyczna przez pierwsze dni
To już nie pierwsze dni a tygodnie. Czas na obniżki ;-)
Przepraszam za literówki. Pisane na urządzeniu mobilnym, prawdopodobnie podczas szybkiej jazdy samochodem ;-)
Obniżki to tuż przed wakacjami może, albo dopiero po :wink:
Właśnie pomacałem w MM. Sprzęt robi wrażenie. Focus pracuje znacznie lepiej niż w epl 3 także w makro. Aparacik mały, zgrabny powiedziałbym taki surowy. Leży w ręce idealnie (łapska mam średnie).Fajny patent z odstajacym uchwytem od strony lcd. Wyświetlacz prawie jak w SGS 2.
Nie macajcie, grozi wydatkiem :)
Ja wczoraj miałem okazję drugi raz pomacać OM-D, tym razem dokładniej. Okazało się, że nie mogę dosięgnąć kciukiem do kółka, gdy mam na nosie okulary i jednocześnie patrzę przez wizjer - po prostu okulary blokują dostęp do pokrętła. Na szczęście można to obejść, bo kółko można obsługiwać też palcem wskazującym od przodu. Przyciski podglądu i Fn1 mogłyby być trochę większe, bo są w takim miejscu, że najłatwiej sięgnąć do niego kciukiem, ale tym trudno operować tak małymi i umieszczonymi tak blisko siebie guzikami. Brakowało mi programowalnych ustawień użytkownika na pokrętle trybów ekspozycji, ale okazało się, że takie ustawienia są w menu i można je przypisać pod przycisk funkcyjny.
Poza tym wszystkie wrażenia bardzo pozytywne.
Tak. Zrobilem na szybko 2-3 fotki w trybie makro 12-50. Szybkosc dzialania AF i wyzwolenia migawki jest zabójcza i do tego ostrość zdjęć była idealna (przynajmniej na lcd). Pewnie stabilizacja robi tutaj swoje. W epl3 trzeba po prostu bardziej sie starac by uzyskać ostre nieporuszone zdjęcie w trybie makro. Problem jest jak chcemy uchwycić np poruszający się kwiatek na wietrze, miałem kłopot by trafić z ostrością w oczekiwane miejsce.
Oczywiście moja ocena jest subiektywna (nie mam możliwości zmierzenia czasu łapania AF ani jakości zdjęć). Trzeba OMD po prostu wziąć w ręce i się pobawić trochę. Tylko lepiej mieć wolną kasę w zanadrzu.
THX,
Jak jeszcze mialem sprawne 12-50 to na epl3 dramatu nie bylo, ale tez do makro nie ma sensu miec hiperszybkiego AF tak swoja droga.
Osobiscie 90% fotek makro robie manualnie.
Oczywiscie jak bede sie bawil OM to sobie zrobie test porownawczy, jak mi w koncu racza naprawic/wymienic 12-50.
Kwestia tego, ze mikrusy maja problemt z AF w fotoprzyrodniczej to zadne novum, i podejrzewam, ze OMD pomimo poprawy AF tez nie bedzie jakis mega rewelacyjny na tym polu.
pozdro
Byłem, widziałem, macałem...
Aparat z innej planety. AF i obsługa kosmos. Mogłem też sobie popukać :cool:
Mimo moich wielkich łap nie było problemu. Prawdziwa radość z fotografowania powraca.
UWAGA:
Już pierwsze pomacanie może uzależnić. Powinni tego zabronić!
Czas wstąpić do Zakonu :lol:
Epicure i Badacz pewnie macalismy ten sam egzemplarz w MM. Podobno mają OMD tylko w Poznaniu i Kraku.
Aparacik jest moim zdaniem rewelacyjny. Żonie chyba też wpadł w oko więc jest nadzieja :).
PS. Sprzedali 1 szt. więc są bardziej uzależnieni
Ktoś próbował uruchomić jakieś zewnętrzne lampy błyskowe z OMD?
Niestety w moim przypadku E-M5 odmawia współpracy z lampą FL-300R...
Oczywiście dołączone do aparatu błyskadełko działa - ale 300'ki aparat w ogóle nie widzi :evil:
MichuP, tak wszyscy macali ten sam egzemplarz, wszyscy pod moim osobistym nadzorem :P
Zamykam oczy - OMD.
Otwieram lodówkę - OMD.
Po raz pierwszy się cieszę, że w poniedziałek do pracy ;-)
A byłem w tym tygodniu w Poznaniu - można było pomacać.