Ładna sztuka, portrecik super :)
Wersja do druku
Ładna sztuka, portrecik super :)
Dzięki za komentarz! Przez kilka dni odpoczniecie od moich zdjęć w tym wątku - wyjeżdżam robić zdjęcia i prawdopodobnie pojawię się na forum w niedzielę wieczorem. Mam nadzieję, ze będzie się czym pochwalić:-)
No lubie jak ten watek sie rozwija :)
Brawo oby tak dalej :)
pozdro
866 świetne, to się nazywa mieć oczy dookoła głowy. :) Tylko dlaczego ten kwietnik ma jedno oko czerwone :shock:
Czekamy na efekty udanych łowów :) a tymczasem w zastępstwie coś wrzucę:
Załącznik 174869
Załącznik 174870
Załącznik 174871
Załącznik 174872
Gdzie wy takie duże robale znajdujecie...??
Załącznik 174927
Z dzisiejszych łowów:
Załącznik 174953
Załącznik 174954
Wstrętna ta paszcza. :shock::mrgreen:
Ale zdjęcia przednie. :mrgreen:
Akurat najwięcej było naliściaków i bokochodów:-)
---------- Post dodany o 12:22 ---------- Poprzedni post był o 12:17 ----------
To podobny efekt jak czerwone oczy u ludzi przy zdjęciach z lampą błyskową - odbicie światła od dna oka - jeżeli światło odbija się pod odpowiednim kątem oko robi się czerwone. U kwietników efekt ten występuje dużo silniej niż u ludzi i często część oczu jest na zdjęciu czerwona nawet przy rozproszonym świetle - prawdopodobnie do zaczerwienienia oka wystarczy już odbicie fragmentu nieba.
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:22 ----------
Widzę, że Alcico i Tropic godnie mnie zastępowali:-) Szczególnie ostatni portret bokochoda w wykonaniu Alnico budzi podziw.
---------- Post dodany o 12:29 ---------- Poprzedni post był o 12:25 ----------
Z efektów plenerowych łowów pokażę dzisiaj dwa zdjęcia z sytuacji, ktora na długo zostanie w mojej pamięci - skakun chwycił jakąś podobną do komarnicy (ale mniejszą od niej) muchówkę, a zajęty posiłkiem był nieco nieostrożny i sam z kolei stał się posiłkiem bokochoda:
867.
868.
Drugiej bardzo ciekawej sytuacji nie zdołałem niestety wykorzystać - bokochod wysysał schwytaną samicę naliściaka trzymajac ją za głowę. W tym czasie do samicy podszedł od tyłu rozochocony samiec i zaczął się do niej dobierać, próbujac zacząć kopulację. Niestety trwało to tylko kilka sekund i zanim zdążyłem ustawić sprzęt do zdjęć samiec zorientował się w sytuacji i uciekł.
Wspaniałe sytuacje! Ciekawe, czy w pierwszej bokochod zjadł również ofiarę skakuna :grin:
Zdjęcia z posiłkiem kapitalne :)
Dzięki za komentarze!
Dzisiejsi bohaterowie to jakaś bzygopodobna muchówka:
869.
870.
i niewielki (ok. 1cm długości) chrząszcz z rodzaju Pogonocherus (zapewne P. hispidulus):
871.
872.
Czekając na samochód w serwisie,zrobiłem przelot po okolicznych chaszczach...
Załącznik 175274
Wykorzystanie twórcze, ale te przepalone od bezpośredniego światła słonecznego plamy psują efekt...
---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
Dzisiejszy temat to sprężyki. Trzy kadry pospolitego podrzuta myszatego:
873.
874.
875.
i znacznie od niego rzadszy, ciekawie ubarwiony dwójkowiec (Selatosomus cruciatus) który właśnie zdobył szczyt sosnowej igiełki:
876.
Masz absolutną rację...ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że nie był to wypad na oblechy,nie byłem przygotowany :-)
A to ??
Załącznik 175287
Załącznik 175288
Podoba mi się pierwsze z tej pary - z wielbłądką. Na pająku przeszkadzają refleksy spowodowane zbyt ostrym światłem.
W dzisiejszym odcinku - dwa kadry kwadratnika:
877.
878.
i zmięk żółty:
879.
W dzisiejszym odcinku chrząszcze - otrupek włochaty (Byrrhus pilula):
880.
- naliściak:
881.
- oraz kwietnica lub kruszczyca złotawka (na podstawie zdjęcia nie da się jednoznacznie powiedzieć który to z tych gatunków):
882.
Dwa ostatnie nawet całkiem sympatycznie wyglądają, jakoś tak nieobleśnie ;) Fajnie, że na ostatnim coś się dzieje w tle, ten doskonale gładki bokeh szybko się nudzi.
Jak zwykle świetne!
Dzięki za komentarze!
Dziś dwa kolejne chrząszcze:
- mniejsza krewniaczka kwietnicy - łanocha pobrzęcz (Oxythyrea funesta):
883.
- i maleńki bęblik dwuplamek (Malachius bipustulatus):
883.
Jak zawsze świetnie, szczególnie ten maleńki się spodobał :)
A nazwy to mają takie, że boki można zrywać.
Dzięki za foty, jak zwykle klasa :)
Nie wiem czy wiesz, że jest nazwa "niezdarka dziewica" :-) zresztą wbrew pozorom całkiem nieźle dobrana
https://pl.wikipedia.org/wiki/Niezdarka_dziewica
przejrzałem ostatnie 2 stronki:
867-8 kanibalizm pająków świetny, znakomita rzadka scena
871- przeszkadzają mi nieostre nogi tej kózki na pierwszym planie
872-73- no takich fotek nie lubię, za dużo nieostrości, nie da się bez stackowania owada pokazać ostro " w poprzek " małej głębi ostrości, jak już robię portrety to raczej staram się żeby nieostrej reszty ciała nie było widać
876 - piękne zdjęcie sprężyka, fajnie wyszedł ruch czułkami w czasie zdjęcia
877-8 Kwadratnik świetnie ci wyszedł. mimo dużej "rozpiętości odnóży" głębia ostrości znakomita
883 - bardzo ładne zdjęcie bęblika,to dosyć ruchliwe chrząszczyki, dość trudno je uchwycić....(ale chyba bym wyklonował tę białą nitkę zasłaniającą bęblika)
Ooo...też go mam :-D
Załącznik 175591
nie taki ładny...ale mam !!
Dzięki za komentarze!
Zajrzałem (nie znałem przedtem tego gatunku) i faktycznie niezwykły, bardzo ciekawy owad. Poczytałem o nim trochę więcej i okazuje się, że ten drapieżca (a właściwie ta drapieżczyni:-) żywi się m. innymi modliszkami...
A ja wychodzę z założenia, ze nie zawsze wszystko na zdjęciu musi być ostre - i czasem owad przechodzący stopniowo w nieostrość jest dla mnie ciekawszy niż kadr z boku, który wprawdzie pozwala na lepsze wykorzystanie głębi ostrości, ale z kolei jest tak często stosowany, że w przypadku dość pospolitych modeli trudno jest zrobić zdjęcie wyróżniające się jakoś spośród wielu podobnych już oglądanych...
Tu znów się różnimy - bez tej białej nitki zdjęcie byłoby lepsze, ale jednak staram się unikać usuwania elementów zdjęcia w komputerze. Nie dało się usunąć na miejscu podczas wykonywania zdjęcia - trudno - zostaje.
A w dzisiejszej wstawce - dwa kadry bokochoda:
884.
885.
878 i 885 podobają mi się
gratki za wszystkie kadry
Dzięki za komentarz.
Dziś - pluskwiaki - dwa kadry strojnicy:
886.
887.
- i jakiś malutki pluskwiak jeszcze w postaci larwalnej:
888.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry żylenicy nadwodnej:
889.
890.
i oblepiona pyłkiem biedronka spacerująca po kwiatach forsycji:
891.
W dzisiejszym odcinku samiec lenia:
892.
- jakiś niezidentyfikowany pluskwiak:
893.
- i inny pluskwiak pozujący wspólnie ze zmiękiem żółtym:
894.
Biedronka rzondzi :D
Dzięki za komentarz!
Dwa kadry kołosza wielobarwnego:
895.
896.
i dwa kadry młodziutkiego pasikonika na pąku mlecza:
897.
898.
Super te koniki wyszły, pająk też nie najgorszy.
Konik na 898 wspaniały. Widać, że maleństwo :)
Dzięki za komentarze!
Przedstawiciel grupy motyli mniejszych na liściu trawy:
899.
- wawrzynica kapustna - ciekawe jest to, ze wzór na pancerzu tego gatunku potrafi mieć różne barwy - bywa szary, żółtawy lub czerwony. Podobno zależy to od tego, czym się za młodu dany okaz odżywiał:
900.
- i gąsienica jakiegoś miernikowca, która na mój widok stanęła słupka:
901.