Stałki bardzo pożądana rzecz. Szczególnie w micro (kto ma ochotę na nowego naleśnika?!). Oby tylko nie przesadzili z ceną..
Wersja do druku
Stałki bardzo pożądana rzecz. Szczególnie w micro (kto ma ochotę na nowego naleśnika?!). Oby tylko nie przesadzili z ceną..
Piszecie o nowych obiektywach, jakie się mają pojawić. A czy coś o bodziakach nowych od Olympusa w m4/3 formacie było wspomniane na CES?
Poza tym że ma być wysokiej jakości i podobno z wizjerem wbudowanym.
Nieoficjalna informacja dot. obiektywów Panasonica:
http://www.personal-view.com/talks/d...s-2012#Item_19
Do końca roku planują mieć 20 obiektywów. Oznacza to, że pojawią się 4 całkowicie nowe, nieznane nam obiektywy !!!
Obecna linia liczy sobie 16 modeli, w tym 2 zoomy nadchodzące prawd. w lutym (12-35 i 35-100):
http://3.s.img-dpreview.com/files/ar...Map.jpg?v=1303
Body g3 (tak jak kilka dni temu gh2) uzyskało status "discontinued" w b&h - podobno przed targami CP+ ma być następca tego modelu:).
Ciekawe, ciekawe.. Nie sądziłem, że zobaczę nowego G3 przed majem.
Podoba mi się to zagęszczenie rynku bezlusterkowców. Na CP+ ma być też bezlusterkowiec od Pentaxa - z tą samą matryca, którą ma k-5 i z bagnetem K! To i plus i minus (wciąż ta sama odległość od matrycy jak w dslr)... Ale konkurencja sprzyja nam - konsumentom:)
Tak częste premiery nowych body jednak trochę denerwują, jeśli kupiło się poprzedni model :wink:
Może panasonic pokaże jakąś nową (lepszą) matrycę.
Nic mnie nie denerwuje - krótka seria i następny niewiele różniący się model.
Wiem jedno - nie wolno ufać Olkowi - dopiero drugi lub trzeci model z serii nie jest wersją beta. Należy poczekać na porównanie z Panasem z równoległego czasu, przeczytać instrukcję , a właściwie sprawdzić czego w niej nie napisano i dopiero potem podejmować decyzję o kupnie.
Za tę naukę zapłaciłem własnymi pieniędzmi i nic mojego zdania nie zmieni.
Pozdrawiam AP.
Mam nadzieję, że coś takiego się pojawi, bo przy takiej grubości korpusu, jakiej wymagałoby zastosowanie bagnetu K, powstała bardzo pokraczna puszka:
Byłoby dużo śmiechu, na co liczę ;)
Dlatego jezdze na G1 i EPL1, bo to w zasadzie najlepsze aparaty w systemach, mysle, ze smiala teza ale niewiele sie myle:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Zeby mnie zachecic do kolejnego zakupu Olek albo Panas musialby pokazac nowa, na prawde swietna matryce, z tej juz chyba wydusili, to co mozna bylo, od pewnego czasu, to juz tylko kosmetyka...
Krótko i nt. (proszę pamiętać o FT5 czyli pewniak)
1. mZD 75/1.8
2. mZD 60/2.8 macro...
... i wtedy przeczytałem dostępne latem...
Za numer jeden jeszcze dzisiaj mogę zrobić przedpłatę :)
Wwwwowww
Maj 2012 = Voitek 17mm f/.95 - $1100, chyba AUD
http://mainlinephoto.wordpress.com/2012/02/06/new-voigtlander-micro-four-thirds-lens-announced-the-17-5mm-0-95-nokton/
Ciekawe czy następną PanaLajką będzie... 17/1.4 :)
fajne, ale ja poproszę w wersji "elektrycznej".
Nie żeby manualne były be, bo czasami ze starych stałek korzystam ale kupując nowy obiektyw, chciałbym żeby był w pełni zgodny z systemem - tzn. żeby wybór trybu AF/MF wynikał z mojej decyzji a nie z ograniczeń sprzętu.
Tymniemniej, przypuszczam że paru zapaleńców się ucieszy
Według mnie chłopcy podzielili tort wg recepty:
- pierwszy na rynku Oly, max. f/1.8
- drugi Voitek, max max tj. f/.95
- trzeci Panasonic@Leica max. f/1.4
- potem protezy "dla sportu" typu: Sigma i/lub Tamron
Wnioskuję z dotychczasowych praktyk:
75/1.8 (tylko to mnie interesuje) - cena 12/2.0 czyli $800 plus osłona ;)
Voitek już wiadomo AUD1100
PL $600
Jeśli mam rację to czekam na PL 17mm f/1.4 w AF
17/1.4 byłoby jednak dosyć blisko 20/1.7. Żeby to miało sens musiałby być albo szerszy albo jaśniejszy. Mogliby wypuścić np. 15/1.4?
Blisko, ale nie ZA blisko - z czasów analogowych dalmierzy jedni preferowali ogniskową 40- inni trochę szerzej 35mm. Vojtek robił swoją Bessę zarówno pod 35 jak i 40mm i jakoś się tam sprzedawały. 17ka jest bliżej klasycznych ogniskowych, a 15mm? Do czego to niby miałoby być? Trochę mi to przypomina robienie standardu z 50mm na matrycach APS-C, gdzie mamy mnożnik x1.5 (1.6).
Pozdrawiam
A co to są "klasyczne ogniskowe"? Jakiś święty kanon? Że niby nie można inaczej? Nie widzę problemu z przestawieniem się na ogniskową 30mm (w przeliczeniu) czy 32mm. Tak jak 40mm trafia gdzieś tam między 35mm a 50mm tak 30mm może trafiać między "klasyczne" 28mm a 35mm.
25/1.4 też jest blisko 20/1.7, tylko, że to dwa różne szkła i tak samo (podejrzewam) będzie w przypadku 17/1.4.
Jedno szkło kosztować będzie $340 drugie $600 i już tylko tyle wystarczy by 20/1.7 nadal było bestselerem, z drugiej strony najpierw wolałbym PL 12/1.4, ale to pewnie za 2-3 lata (rok za Voitkiem).
No a ja sobie najbardziej cenię 50mm, bo tak jest najbardziej naturalnie (podobną perspektywę ma oko). I co ciekawe, olek nie ma takiej jasnej stałki (25mm), choć w czasach analogów był to ''kit'' do każdego aparatu. Podobnie jak nie ma standardowego zooma. Za to ma dość dzikie obiektywy, jak na standardy XX wieku: odp. 24, 90, kiepski 35 (choć 35 był dość popularny), teraz ma wejść 150mm... Ewidentnie zestaw nastawiony na efekciarstwo, a nie klasykę.
Ja też, za światło ;)
Widocznie z klasyki nie wyżyją :)
Ja tam bardzo sobie chwalę odp. 24 za obrazek (co innego rozmiar; za mały i przez to za ciemny), 90 za "extreme aggression" i cenę optymalizowaną pod biedne kraje, choć video z ręki się rusza. Od 150 oczekuję ni mniej ni więcej tylko tego samego co od 90 (oprócz ceny; ta będzie na poziomie 24).
Muszą wypełniać lukę by umacniać system i sprzedaż (Japonia) i np. ja, dopóki to będzie poniżej f/2.0, będę ich wspierał.
... naprawdę nie dasz rady tym 12-35/2.8 POIS ;)
Odpowiednio: 24mm -dziki?? 90mm bliżej do 85mm - standard (widać Zuiko 45mm brzmi lepiej niż 42,5), 35mm - kiepski, a jakże (powinni zmienić; 45-ka im się udała, a droga nie jest). Co do odpowiednika 150mm to się nie wypowiadam, bo rzadko używam takich ogniskowych. W XX w. żyłem dość krótko, bo zaledwie 21 lat, ale z tego co widziałem/czytałem, to - jeśli nie standard - były to dość typowe ogniskowe w szeroko rozumianej fotografii.
Pozdrawiam
U mnie z wiekiem idzie w szerokosc ( i doslownie i w przenosni:)) kiedys tylko z 50tka biegalem na analogu, zreszta za bardzo nic innego nie bylo do dostania, teraz ulubiona ogniskowa to 28mm choc jej nie cierpialem i nie moglem sie do niej przekonac... 35mm niby klasyka ale jakos, nijakos dla mnie.
Portretowka, to koniecznie 85mm i te okolice, potem to juz jakas dluga rura do 200 na koncert i to wsio
Szkiel w systemie przybywa, cieszmy sie i radujmy!
pozdrawiam serdecznie
Janek
Ja też lubię kąt widzenia jak 50mm, zresztą lubię takie zdjęcia oglądać, to niby banalny, ale paradoksalnie trudny obiektyw, w każdym razie nie ma spektakularnego efektu szerokiego kąta czy tele, nie ma też prawie zewsząd pożądanej i chwalonej papierowej GO, bo nawet 50/1.4 ma FF jeszcze niczego nie urywa. Dla mnie stałki m4/3 dzikie nie są, oni się chyba na klasykę nie nastawiali, raczej myślą rynkowo. Zresztą to co jest jest całkiem klasyczne przy czym biorę pod uwagę zarówno Olka jak i Panasa bo w ich ofercie dziwnie widać jeden zamysł - bardziej uzupełniać się i dzielić torta niż konkurować. 24-pejzaż, wnętrza, 90-portret, 40(20/1.7) - fajny standard, chyba nawet bardziej praktyczny niż klasyczne 50. Owszem - efekciarki będzie 150 (75/1.8 ) - taki (wow)portret, ale rynek tego oczekuje chyba bardziej niż wola roboczego m.zd 14-54, który skądinąd bardzo by się przydał. Takie życie - łatwiej wydać piękną pannę o nieznanych walorach intelektualnych, niż mądrą, rozsądną, pracowitą... ;-)
m.zd 12/2 - Olek pełną soczewką ;-)
Panas by pozamiatal gdyby oba nadchodzace zoomy bylo 2.0, nawet kosztem ceny, 2 szkla, male , lekkie, kompaktowe, do tego fajny korus i nic nam nie straszne, choc lubie stalki, to zoomiki sa jednak duzo poreczniejsze w wielu przypadkach, ech szkoda... ale jakby z drugiej strony pozamiatal, to co jeszcze moglby wymyslec?:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
A jest jakiś zoom na rynku ze stałym światłem 2.0? Jeśli sprawdzą się pogłoski na temat cen tych zoomów Panasa, to "masztusita" pozamiata jedynie w kategorii "sztuka dla sztuki". Dla symetrii powinni jeszcze wypuścić jakieś akcesoria do LX-5 powiedzmy za 1000 dolców sztuka. :twisted:
Karolu,
bez kompromisow powinni pojechac, co takiego ten Panas ma? zrobilby linie profi zoomow te co wyjda w 2.0, odswiezyl 7-14, czekamy na stalke dlugie tele i maja sprzet profi, Olek zbroi sie w przyjemne stalki, kazdy by sobie wybral cos fajnego dla siebie.
System sie intensywnie rozwija i bardzo dobrze, jest z czego wybierac...
pozdrawiam serdecznie
Janek
---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post był o 12:30 ----------
no przeciez sa zoomy w duzym 4/3 (zajefajne), mikro nam brakuje, mikro!
a tam Matsuschita... -powiedzmy wprost jak się sprawy mają > TECHNICS!