Też jestem ciekaw co straszy w Gorlicach bo na zdjeciach ładne miasteczko. Twoja relacja z Gdańska podoba mi się - szczególnie że 5 lat tam spędziłem a i wielu znajomych mam. Pozdrawiam
Wersja do druku
Też jestem ciekaw co straszy w Gorlicach bo na zdjeciach ładne miasteczko. Twoja relacja z Gdańska podoba mi się - szczególnie że 5 lat tam spędziłem a i wielu znajomych mam. Pozdrawiam
A ja obserwuję. :-)
Wspominałem wczoraj, że mieszkańcy są wściekli.
Poszły na rewitalizację ciężkie pieniądze. Co gryzie - beton, płyta, kamień. Żadnego jakiegoś ładnego elementu zdobniczego. Była kiedyś fontanna tzw. "Tereska". Usunięto.
Mamy za to dwie fontanny. jedna na środku płyty rynku tak zrobiona, że podmywa piaskowcowe kamienie wykładziny i rynek zaczął się zapadać. Wyłączyli na amen. Druga, to ta na zdjęciu 168. Blok z czarnego granitu i 4 ciurkające strumyczki. Woda też się rozpryskuje i płyty się zapadają.
Ostatnio na Wszystkich Świętych niektórzy stawiali tam znicze i ochrzcili toto jako grobowiec burmistrza. :mrgreen:
166. Załącznik 75512 167. Załącznik 75513 168. Załącznik 75514 169. Załącznik 75515
Ostatnio modne takie inwestycje są. Urzędnicy miejscy chcą się wykazać, byle się wykazać. Niestety nie dba się o spójność wizerunku miasta. U nas to samo:
Bytom - zamiast rynku mamy plac czerwony, całe centrum to stare kamienice, a na środku staje szklany moloch - Agora
Tarnowskie Góry - obok zabytkowego kościoła ewangielickiego na rynku staje (praktycznie przyklejony do niego) budynek biurowo-handlowy ze szkła, stali i betonu, który pasuje w tym miejscu jak mięść do nosa.
Polityka zaczyna górować nad fotografią ? Gmach opery wiedeńskiej też nie zachwycił obecnych na jej otwarciu. Może trzeba czasu aby się oswoić ze zmianami?
PS. A fotki Bodzip masz prima sort!
ktoś dał , ktoś wziął.... Ktoś chciał, ktoś się zgodził.... wszyscy zadoooowoooleniiii :grin: A my szaraczki.... kogo obchodzi nasze zdanie.
Boguś fotki bardzo fajne a i Twoje miasteczko też ma swój urok. A na beztalencia intelektualne to my nic nie poradzimy, chyba żeby ich w kosmos wysłać:grin:
Jeśli kiedykolwiek udało by mi się tam dojechać, to ustawię tam całą zgrzewkę zniczy ku chwale twórcy. :-)
Śliczny ten katafalk tam macie. :-D