dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
Wersja do druku
dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
Żadnej kary nie dostałem ale po prostu w czerwcu mam robić ślub znajomym i rozglądałem się za jakąś fajną, nową stałką...po zobaczeniu w teście na optycznych i zobaczeniu wtedy ceny detalicznej 2399 ucieszyłem się, bo pomyślałem ,że szkło musiało od tego czasu już potanieć a przy okazji jestem w OJ ;) no i się trochę za szybko ucieszyłem...
Jedni się smucą, inni się cieszą, samo życie, ja nabyłem 12mm za ok. 2500 i jest mi niezwykle miło, że będę mógł go zbyć za niewiele niższą cenę dokonując tym samym wymiany na 17/1.8. Nie stać mnie na obydwa, a 12mm używam dosyć okazjonalnie więc decyzja zapadła.
Oczywiście jest w tym myśleniu pewna naiwność, 17/1.8 też ma już wyższą cenę, niż gdyby to było w pamiętnym końcu 2011 r :grin:
Nie lubię takiego gadania. Ot marketing, that's all.
Też nie lubię, jak ktoś gada, taki kawałek plastiku, a taki drogi. W przypadku osłonek słonecznych ma w pełni rację, ale w przypadku bardziej zaawansowanych obiektywów, to się nie płaci za faktyczny koszt produkcji, bo on może żeczywiście wychodzić 1/10 kosztu sprzedaży, ale za patenty. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie nie mogą pojąć, że najdroższą częścią w produkcji czegokolwiek jest wiedza.
Wiedza, patenty, nowatorskie rozwiązania... Masz rację - należy to doceniać... ale są sytuacje gdy i wiedza i patenty i nowatorskie rozwiązania zaczynają być tylko sztuką dla sztuki... tylko dodatkiem do marketingowego słowotoku...
Nie będę narzekał - dwunastka jest bardzo fajna - mała, zgrabna i jasna... mam nadzieje że uda mi się ją kiedyś potestować :) ale czy zdecyduję się potem na zakup? tu nie mam takiej pewności... trochę zamieszał mi w głowie test panasonicowego 12-35/2,8 niby trochę ciemniej i gabaryty większe ale funkcjonalności dobrego zooma nie da się nie doceniać a jego jakość optyczna pozytywnie zaskakuje... może więc warto tego tysiaka dołożyć?
A może w drugą stronę? od jakiegoś czasu korci mnie mnie zakup któregoś z "bieda-FF" a tam z ogniskowymi 24 mm nie ma problemu - do wyboru, do koloru i w dobrych cenach... więc znów sens zakupu 12stki jest wątpliwy...
Oczywiście - cena czyni cuda - gdyby była w okolicach 1500 zł to pewnie bym nie marudził tylko poszedł do sklepu i kupił...
Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnę ;) A tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?
Sample - przy okazji gostek na swojej (zalinkowanej) stronie ma fajny poradnik o kompozycji.
na 43rumors twierdzą że 12mm black zgubi przydomek limited i stanieje :D