Odp: Ahutta - hasie, szkło i bele co...
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jakbym robił takie porównanie to starałbym się aby takie parametry jak przysłona, ogniskowa i iso (tu raczej max. 200 wiadomo 520 szumi bardziej) były jednakowe. Także bez lampy błyskowej, a przy świetle dziennym. Kto wie czy zdjęcia nie byłyby jeszcze bardziej podobne.
ISO ustawiłem minimalne możliwe dla każdej puszki. A poza tym to jak pisałem, to było dość spontaniczne porównanie :) Pojawiły się pierniczki i nie mogłem się oprzeć :D
A lampa błyskowa, cóż, pierniczki miały być widoczne, a autorka chciała je mieć na tzw. fejsa ;) :D
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dokładnie tak. 149 i 151 są zrobione E-PM2.
Parametry wyglądały tak:
E-PM2 |
E-520 |
Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
Model: E-PM2
Obiektyw: OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
Data wykonania: 2013-12-15 16:54:11 (no TZ)
Długość ogniskowej: 16.0mm
Przysłona: f/7.1
Czas ekspozycji: 0.0063s (1/160)
Czułość ISO: 200
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Tak (Automatyczny, Wykryto światło odbite)
Orientacja: Normalnie
Współrzędne GPS: undefined, undefined
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Użyty program: ACDSee Pro 7 |
Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
Model: E-520
Data wykonania: 2013-12-15 18:04:31 (no TZ)
Długość ogniskowej: 14.0mm
Przysłona: f/5.6
Czas ekspozycji: 0.0063s (1/160)
Czułość ISO: 100
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Tak (Automatyczny, Wykryto światło odbite)
Orientacja: Normalnie
Przestrzeń barw: sRGB
Współrzędne GPS: undefined, undefined
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Użyty program: ACDSee Pro 7 |
W E-520 informacja o obiektywie nie jest zapisana. Wykonane ZD14-54.
Szkoda, że nie oba 14-54, to są jednajk inne szkla Zd i penowy kit. Pewnie nie było przejściówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
ISO ustawiłem minimalne możliwe dla każdej puszki. A poza tym to jak pisałem, to było dość spontaniczne porównanie :) Pojawiły się pierniczki i nie mogłem się oprzeć :D
A lampa błyskowa, cóż, pierniczki miały być widoczne, a autorka chciała je mieć na tzw. fejsa ;) :D
ISO ok. może być najniższe dla każdej puszki:) Chcąc zrobić takie bardziej rzetelne porównanie to jednak przysłona powinna być ta sama i bez lampy koniecznie. Podejrzewam, ze wówczas zdjęcia byłyby nie do odróżnienia które z którego aparatu. W każdym razie zdania byłyby podzielone tak sadzę:) Chyba, że ktoś zna na wylot E520 (jakieś niuanse kolorystyczne) to wskazałby prawidłowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
ISO ok. może być najniższe dla każdej puszki:) Chcąc zrobić takie bardziej rzetelne porównanie to jednak przysłona powinna być ta sama i bez lampy koniecznie. Podejrzewam, ze wówczas zdjęcia byłyby nie do odróżnienia które z którego aparatu. W każdym razie zdania byłyby podzielone tak sadzę:) Chyba, że ktoś zna na wylot E520 (jakieś niuanse kolorystyczne) to wskazałby prawidłowo.
Inne ziarno, jego jakość i barwa, trudne ciągnięcie z cienia, i iso na 800 takie jak 3200 na nowszej matrycy.... Tak na szybko.
Bez doświetlenia od razu widać różnicę, w dobrych warunkach świetlnych trudniej jest odróżnić.
Och, Panowie, spokojnie. Będzie i bardziej "rzetelne" porównanie :)
To było czysto spontaniczne. Dwa aparaty, pierniczki, kobieta... kto by się oparł :mrgreen:
@apz z tą przejściówką to masz rację. Cóż, mogłem wybrać, wizjer lub przejściówka. Wybrałem wizjer.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Inne ziarno, jego jakość i barwa, trudne ciągnięcie z cienia, i iso na 800 takie jak 3200 na nowszej matrycy.... Tak na szybko.
Bez doświetlenia od razu widać różnicę, w dobrych warunkach świetlnych trudniej jest odróżnić.
Trudno się nie zgodzić. Pisałem o dobrych warunkach. Przy gorszych i z gorsza matrycą też sobie można poradzić (statyw+niskie iso, filtr szra-połówka, hdr) Takim niezaprzeczalnym argumentem byłoby dla mnie wyższe użyteczne iso (zdjęcia z ręki). Tylko ile tych zdjęć na wysokim iso się wykonuje. Tu już każdy musi sobie odpowiedzieć czy mu jest niezbędne. Mi takie jakie mam użyteczne w pełni 800 wystarcza. Ale zbaczam na inne tematy i autor wątku zaraz mnie pogoni. Sorry za OT.
Spoko, kto by pomyślał, że świąteczne pierniczki takie emocje potrafią wzbudzić ;) :D
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Spoko, kto by pomyślał, że świąteczne pierniczki takie emocje potrafią wzbudzić ;) :D
Na rejsie będzie co chrupać. :mrgreen:
Na rejsie? :shock: Chłopie, Aga zachodzi w głowę, co zrobić, żeby one do świąt dotrwały :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Na rejsie? :shock: Chłopie, Aga zachodzi w głowę, co zrobić, żeby one do świąt dotrwały :mrgreen:
Za dni kilka zrobić kolejne...
Przekaż swojej Pani życzenia świąteczne ode mnie i Edy