Na rozpoczęcie sezonu wklejam wiosenny amarylis. Do rzucenia okiem.
Pzdr, TJ
Am 1
Wersja do druku
Na rozpoczęcie sezonu wklejam wiosenny amarylis. Do rzucenia okiem.
Pzdr, TJ
Am 1
nie panujesz nad swiatłem
nie wyczekujesz lub nie dbasz u ustawienie swiateł na obiekcie, w naturze wyczekuje sie chwili ....zeby np. zagrała ladnie kontra, poblask na lodygach itp.
w ogrodzie tez mozna http://plfoto.com/1394637/zdjecie.html
Tam swiatło gra czego nie widzę na Twoich fotach
Zdjęcie robione pod swiatło z dodatkowym doświetleniem być może przez odbicie. Misterna tkanka kwiatostanu pięknie pokazana co przekłada się na bardzo subtelny odbiór. Być może ogólny efekt troche psuje jaskrawo jasne tło oddajac dosłowność kwiatu. Ciemne zwiększyło by ciekawość ale to i tak jest kwestią własnego spojrzenia.
Wiejo,
Jak bys czytał moje myśli - zdjęcie pod światło, użyłkowanie płatków rozcieńczone w świetle przeciwnym. Podzielam Twoje zdanie, że jest zbyt jaskrawo, szczególnie na monitorach LCD o dużym kontraście. Jest to problem opanowania dużej rozpiętości tonalnej.
Black_bird,
Ładne poletko maków.
Pzdr, TJ
Wklejam 3 fotki kwiatow wiosennych. Walczyłem ze światłem. Nie wygrałem. Usiłowałem zremisować. Walczyłem z banałem, ściągneło mnie blisko do albumówek. Walczyłem z tłem. Wyszło nijakie. Do tego doczepił się szum (widoczny wyraźnie na monitorach LCD). Czy ja jestem minister Anna F.?
Ale myślę, że warto rzucić okiem.
Pzdr, TJ
Zonkil 1
Tulipan 1
Tulipan 2
Ostatnie i pierwsze podoba mi się najbardziej. Walczyłeś ze światłem powiadasz, a ono wyszło na prawdę ciepło i sympatycznie.
Bardzo ładny tulipan 2.
pzdr
Ostatnie 3 zdjęcia bardzo mi sie podobają - swiatło własnie Ci slicznie zagrało.
Kasprzyk, Ramzes_II,
Dziękuję za opinię o świetle. Bardzo cenna rzecz.
Wklejam trzy foteczki. Pierwsze dwie są moim zdaniem banalniejsze od powyższych - mają charakter prawie albumowy w sensie sprawozdawczym, prezentacji wizerunku a trzecia jest być może chybiona. Przez to, że motyw stał się płaski, fotka nabrała plakatowości, brak jakiejkolwiek perspektywy przesuwa odbiór fotki wyłącznie w stronę kompozycji, a tu można mieć wiele zastrzerżeń. Poza tym chyba zbyt duża doza abstrakcji.
Jest to tulipan prześwietlony, dlatego wygląda na nieostry. Zauważyłem, że zwykle kwiatki prześwietlone sa bardzo atrakcyjne dla oka, a niestety nie dla obiektywu - wyglądają jak fotki z chybioną ostrością. Jakaś dyfuzja światła, czy cóś?
Tul 6 i Tul 7, to ten sam kwiat. Różne kolory pochodzą od różnego oświetlenia.
Pzdr, TJ
Tul 6
Tul 7
Tul 8