Ale śliczności. :roll:
Wersja do druku
Ale śliczności. :roll:
ładna GO :cool: mmmmm
Fatman, z tym przepalaniem na matrycowym to raczej wręcz przeciwnie jest;)
jest tak jak napisałem (od czsu kiedy miałem D70, poprzed D80 aż do D3 teraz) -robi wszystko żeby niedoświetlić -wystarczy zrobić mały teścik -cyknać fotkę na której widać np. światła jadącego w naszym kierunku samochodu -będzie niedoświetlona jak choelra ze względu na to, ze soft będzie się starał nie przepalić tych świateł..............
Swiatła samochodowe to nieszczęśliwy przykład... kto robi takie zdjęcia? Wystarczy w słoneczny dzień zrobić zdjęcie jakiejkolwiek sceny z korekcją na plus by zobaczyć przepalenia.
Peniek242, ok możesz mi uwierzyć na słowo że D3 zazwyczaj niedoświetla na matrycowym, czy musisz go kupić i sam sprawdzić ? :)
np ktoś kto chciał mieć zdjęcie pędzącej po ulicy/deptaku Piotrkowskiej karetki pogotowia -może być ? Zdjęcie wyszło bardzo ciekawe, ze wzgledu na uciekających na boki ludzi i miejsce w którym karetka omijała dwa ogródki piwne.......... -tylko cholernie niedoświetlone.Cytat:
Swiatła samochodowe to nieszczęśliwy przykład... kto robi takie zdjęcia?
Fatman, napewno masz większe doświadczenie i większe pojęcie ale wcześniej wypowiedziałeś się ogólnie o Nikonach a nie tylko o D3. Ja doświadczam D80 i słyszę też opinie innych, no przepala;) ja zwykle koryguję na minus. Oczywiście, że pędząca karetka da ciekawe zdjęcie no ale to raczej promil naszych zdjęć no chyba, że ktoś tylko przy drodze siedzi;)
Już nie piszę bo powoduję niepotrzebne odejście od tematu.
Pozdrawiam.
A widzisz, jeśli chodzi o D80 to jest zupełnie inna bajka -w świat poszła pewna partia D80tek z jakimś felerem zapewne, bo właśnie przepalała na matrycowym. Na forum Nikona było o tym głośno, a sytuacja była o tyle dziwna/ciekawa, że nie wszyscy posiadacze D80 tak mieli i tym co nie przepalało trudno było w ogóle uwierzyć w coś takiego. I wystąpiło to tylko w D80 i tylko w pewnej ilości egzemplarzy. Standardowo Nikon na matrycowym niedoświetla -od D100 po D700. Pamiętam czasy kiedy Radek męczył D70 i mocno go to niedoświetlanie irytowało: http://www.cdrom.pl/artykuly/fotogra...a-swiatla.html -na samym dole wzmianka.....