Witam
No tak, z portretami ludzi idzie mi bardzo słabo. Zrobiłem specjalnie "na małego" lampę pierścieniową, ale nie mam sumienia jej teraz wykorzystać.
Moja żona Marzena z Danielkiem:
i kowalik:
Kowalik (2-gi)
pzdr
Wersja do druku
Witam
No tak, z portretami ludzi idzie mi bardzo słabo. Zrobiłem specjalnie "na małego" lampę pierścieniową, ale nie mam sumienia jej teraz wykorzystać.
Moja żona Marzena z Danielkiem:
i kowalik:
Kowalik (2-gi)
pzdr
Gratulacje ! Śliczny chłopczyk z Danielka :) Pozdrowienia dla Żony :)
Kowalik też udany.
Gratuluję Danielka :)
Jeśli chodzi o zdjęcia, zacząłem im się bacznie przyglądać. Już taki wredny mam charakter, że im coś lepsze, tym bardziej szukam dziury w całym :-P. Wydaje mi się, że znalazłem :twisted: Kilka Twoich zdjęć wydawało mi się "bladych" co przypisywałem rannym porom robienia tych zdjęć. Przyjrzałem się ich histogramom i zauważyłem, że w cieniach histogram kończy (zaczyna?) się sporo przed początkiem skali (Bez_tytułu_1). Wystarczy tylko odrobinę przesunąć początek wykresu i zdjęcie nabiera życia (Bez_tytułu_2). Czy to Twoje nidopatrzenie czy celowy zabieg? Jeżeli celowy, to czemu ma służyć?
PS
Moje zastrzeżenia nie zmniejszają mojego podziwu dla tych zdjęć i Twojego samozaparcia :D
cypisek
helmuth
- dziękuję :)
Drogi helmuth, zawsze powtarzam i przyznaję się, że jestem sprzętowo/programowa noga ..:???:
ja nigdy nie patrzę na histogram, ponieważ się na nim nie znam, a zdjęcia podszykowuję w/g subiektywnej oceny, zresztą myślałem, że histogram mówi tylko o dobrze/ źle naświetlonej focie. Nie lubię zbyt agresywnego kontrastu, może mam monitor źle skalibrowany ?
Używam Gimpa, czy byłbyś w stanie w kilka prostych słów napisać, na co powinienem zwrócić uwagę, jak odczytywać histogram i gdzie go szukać w gimpie ?
Serdecznie pozdrawiam, Marek
p.s. Twoja wersja jest żywsza, faktycznie
Poczytaj ogólne informacje o histogramie np: tu, poza tym jest sporo artykułów w sieci. Oczywiście przy takich zdjęciach jak Twoje, nie ma czasu o zadbaniu o histogram. Trzeba co się da, poprawić w komputerze. W Gimpie to jest: Kolory > Poziomy
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Po kliknięciu otworzy się okno Poziomy w którym jest histogram. Można to okno rozciągnąć w pionie, co pozwoli lepiej dojrzeć krańce histogramu:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Możesz teraz przesuwać znacznikami, do uzyskania pożądanego efektu. To że masz "luzy" na końcach histogramu, nie znaczy, że musisz przesunąć znaczniki. Oznacza to tylko, że bez utraty szczegółów, można je przesunąć (tam i tak nie ma żadnych informacji). To czy przesuniesz, już od Ciebie zależy. Mam nadzieję, że dość jasno wytłumaczyłem ;)
Masz plusika, dziękuję, poczytam, pouczę się.
pzdr
Dzięcioł wyszedł rewelacyjnie. Gratuluje tak wspaniałych ujęć. Z niecierpliwością oczekuję kolejnych.
A ja pobawilem sie Twoim ptaszkiem:wink::grin:-no bez skojarzen prosze.
Takie dzielo mnie wyszlo,troche lekki ten plik byl do zabawy.
Ramzes_II - dzięki za wskazówki
Mirek54 - teraz wygląda, jakby go ktoś farbkami oblał ;)
dzięki panowie.
Uwaga, proszę się teraz nie śmiać.
Prezentuję teraz Sprzęt "Audio babuni" - babuni Śp. , bo pufa jeszcze z jej czasów.
Tak więc może to posłużyć za siedlisko, muszę tylko odnowić górę, wypchać i obszyć skórą :) : Rączka - nie używany pasek od torby sportowej.
Oczywiście połączenie z najnowszą techniką musi być ;) będę używał palmptopa, ale najprostsze MP3 za 50 zł też się nadaje.
A teraz serce tego ustrojstwa:
Głośnik prawie dowolnie rozstawiany, rączka do góry, żeby było łatwiej. Ten jest akurat bas + gwizdek, 20W z zestawu kina domowego.
opis:
akumulator 50zł, płytka wzmacniacza 35zł
Nie wiem, czy uda mi się to wypróbować w tym sezonie, czas ucieka.
pzdr