Spróbuję się szybko dowiedzieć, czy Olympus zna problem.Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Pozdrawiam
Wersja do druku
Spróbuję się szybko dowiedzieć, czy Olympus zna problem.Cytat:
Pozdrawiam
Przyznanie sie do wpadki nie jest zabijaniem konia, IMHO zwiększa zaufanie do firmy (przynajmniej moje). Każdy kto pracuje w branży IT/Technologicznych wie jak łatwo o klapę.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
w cyfrowe.pl powiedziano mi, że dystrybucja obiektywu w PL jest wstrzymana.Cytat:
Zamieszczone przez Jack
A oficjalne stanowisko będzie IMHO dopiero gdy Oly zdiagnozuje problem i wymyśli, co zrobić z już sprzedanymi obiektywami.
Olympus ma duuuuży problem. Co mogą zrobić? Wycofać wszystkie obiektywy? Spokojnie czekać na reklamacje? Pozostaje kwestia czy jest na co wymieniać? Wycofanie to dramat. Tyle bełkotu o najszybszym AF oraz wsparciu systemu technologią SWD, a teraz kicha.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Niebawem PMA. Olympus będzie się puszył prezentując super szybki AF osiągniętym między innymi dzięki SWD. I jak tu przyznać, że jedyny obiektyw dostępny na rynku masowo zdycha? Wiesz co będzie napisane w komentarzach dotyczących stoiska Olympusa na wszystkich portalach recenzujących PMA?
Bieda i tyle...
Płodzili E-3 oraz SWD tyle czasu, a problemów jak nigdy dotąd.
Nie jestem ultra entuzjastą E-3 (może dlatego że go nie mam/wstaw tutaj co chcesz) ale tych problemów nie jest więcej niż u konkurencji.Cytat:
Poza tym wole jeden dobry aparat raz na n-lat, niż byle upgrade.
Ja również wolę dobry aparat od byle upgrade.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Zoom:
miałeś kiedyś motorower, który trzeba było czasem na pych odpalać? 12-60 to taki powrót do tradycji - jak zdechnie to ruszasz na pych pierścieniem ostrości i jedziesz dalej. coś w ten deseń kombinowali chłopaki na zachodnich forach i obiektyw wstawał.
No i na szczęście byłem w sylwestra już po "szkoleniu", bo po pijaku i w nerwach mogło sie skończyć niekontrolowaną reakcją :twisted: . No, i 14-54 też leżało w pokoju hotelowym na wszelki wypadek, bo byłe o problemie uprzedzony.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Oficjalna reakcja na ten problem tylko wyszła by Olympusowi na dobre podnosząc zaufanie. Nie ma, w mojej ocenie, słabszego zachowania niz chowanie głowy w piasek.
No, ale poczekajmy jeszcze trochę - czas pokaże.
To padaja wszystkie czy jedna seria?Cytat:
Obserwując dpreview można stwierdzić ze raczej seria(jest cicho na ten temat), być może serie leciały krajami i PL miała pecha.
Pecha mieli też Niemcy.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
TUTAJ jest zestawienie- zgłoszono 17 sztuk walniętych i 45 dobrych. Na 17 sztuk aż 15 ma "8" jako czwarta cyfrę od końca.
Jezeli fktycznie problem dotyczy jednej serii, to bym sie nie martwila o Olympusa ;) To tylko maszyny, proces produkcji obiektywu to dluuuga droga i wystarczy, ze jeden element nawali... IMHO pewnie ludzie i tak wadliwe szkla do Olka wysylaja albo do sklepu, wiec pewnie nastapi samoistna wymiana i wszystko ucichnie ;) No, ale pozyjemy zobaczymy ;)
Może jeszcze nie zdiagnozowali przyczyny ;)
Niefortunne jest to, ze zdarzyło sie to "na wejściu".
Szkiełko wchodzi dopiero na rynek a tu wtopa.
Żeby tylko nie przylgnęła do niego etykietka "wadliwego" bo ciężko takie cos odkręcić.
Tak wiem. Andrzej brał swojego na zapych, aż zdechł całkowicie :mrgreen: Kiedy rynek doczeka się 50-200 SWD? Zobaczymy czy problem dotyczy tylko 12-60 SWD :roll:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
A może one działają ale AF jest tak szybki i cichy, że niektórzy tego nie zauważyli?
A ja myślę, że to raczej lepiej jak na "wejściu" - łatwiej wybaczyć i zrozumieć :)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
i jeszcze jedno - takie mam wrażenie, że wiecej osób martwi się o mojego 12-60mm bardziej niż ja sam :mrgreen:
nie dajmy się zwariować....
Jak tak sobie czytam ten wątek to niezła jazda jest z tym 12-60 .Utwierdza mnie to w przekonaniu że moim kolejnym zakupem będzie 14-54
Znacznie lepiej jak cos pada na wejsciu niz po paru miesiącach uzywania!Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Wiadome jest, ze nowosci się bez musu nie kupuje ;p bo zawsze jakies babole wyskakują.
jeśli jedynym powodem odstąpienia od zakupu jest wadliwa seria tych obiektywów to IMHO jest to błąd... sprawa lada moment się wyczysci i nie będzie tematu - nadal uważam, że to bedzie super szkło. Jak działało :) - to dało się to zauwazyć... :), moim powodem zakupu tego szkła była chęć pozbycia się sporej ilości nieostrych fotek... wczesniej miałem E-1 i 14-54 i sporo nieostrych fotek... oczywiscie to nie tylko sprawa szkła, ale głównie AF w E-1, ale stwierdziłem że kompromisów już nie chcę i dlatego zdecydowałem się na zakup 12-60mm - jesli z czasem planujesz zakup np E-3 to spore możliwosci tego szkła w jego szybkości da się wykorzystać... szkła mimo wszystko trzymają cenę i tak dużo się nie traci jak na body - można inwestować. Takie moje skormne zdanie :)Cytat:
Zamieszczone przez yac
Pozdrawiam
U mnie zdarzyło sie to dopiero raz. Ale jak już działa to wymiata - wszystkie fotki ostre. Jednak 14-54 to nie to (ale noszę je jako awaryjne).Cytat:
Zamieszczone przez yac
czyli każdy musi przejść tą drogę.Mam 14-45 i od dawna szykowałem się na 14-54.Jak weszło 12-60 to zmieniłem zainteresowania tylko ta cena mnie trochę boli ,nawet noie te przypadkowe awarie.Niech Wam te szkiełka spisują się jak najlepiej
Daj Boże każdemu takie 'zapasowe" szkło.Cytat:
Ad rem: śledząc watek u Niemców- chyba nikt nie otrzymał jeszcze naprawionego 12-60 z serwisu. Oczywiście trzeba brać pod uwagę okres świąteczny.
Generalnie nie ma wymian bo.. nie ma na co (magazyn w Hamburgu przetrzepany). Albo.. pełen trafionych sztuk..
Ja kupiłem ostatecznie nowy 14-54 - mój wrodzony realizm mówi mi, że sytuacja z 12-60 wróci do normy za jakieś 2-3 miechy.
Szkło jest zacne, po kicie to istna przepaść jeśli chodzi o zachowanie w gorszym świetle.
Niemniej żal mi że to nie 12-60. Ciemniejsze na długim końcu, ale jednak 12 mm to już prawdziwy szeroki kąt, a 60 mm fajne krótkie tele. Do tego 50-200 i jesli coś nie wyjdzie- to już można narzekać tylko na brak własnych umiejętności.
Niemniej jednak nie podoba mi się zachowanie Olympusa. Wiem, że okres świąteczno-noworoczny. Ale brak jakiejkolwiek informacji to IMO chowanie głowy w piasek i lekceważenie klientów.
Koriolan:
i dobrze zrobiłeś, 14-54 to majstersztyk a już w obecnej cenie to nie ma nad czym myśleć.
Kupiłem nowy w sklepie, więc ta cena nie była jakaś rewelacyjna... żeby były używki ktoś musi kupować nowe :))
Ale z dziką radością dołożyłbym do sprawnego 12-60.
Radku, czy udało Ci się dowiedzieć cokolwiek, czym możesz się podzielić ?? czy "nikto nie je doma"Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
A może to związane z mechanicznym MF w nowych szkłach :roll:
wg Niemców to jednak silnik SWD szwankuje
Dokładnie na to wygląda - skoro pomaga "popchnięcie".
Cos Niemce chyba mysla.Wczoraj popatrzylem sobie w sklepie obiektywy do olka,na opakowaniach sa rozne certyfikaty.Np:na 12-60 tylko EU-towar,na innych EU lub DU.Sprzedawca mnie powiedzial,ze to oznacza,ze serwis inaczej traktuje towar w razie naprawy.Towar z oznaczeniem EU nie ma certyfikacji na Niemcy i pochodzi z tzw. "szarego importu".Ciekawy jestem czy ktos nie znalazl jakiejs luki i nie nasprowadzal do Europy podrubek z malych Cinskich fabryczek.
Trochę to już teoria spiskowa ;) Mi kiedyś sprzedawca wmawiał, że wszystkie ceny poniżej jego ceny świadczą o produkcie "sortu B", a u niego dostanę z "sortu A" ;)
Chciałbym poznać Chińczyków którzy byliby w stanie wyprodukować podróbki 12-60 :)))) Toż to musiała by być fabryka która zatrudnia 20 MacGyverów !Cytat:
Zamieszczone przez lucca
nie 20 a 20 milionów :P
lucca- od kiedy u UE jest certyfikacja na poszczególne kraje ????
Oznaczenie CE (czyli China Export hi hi hi) to wiem. Ale DE / UE ?? To może być ew oznaczenie partii.
Ja nie twierdze,ze ktos klepie 12-60 na kolanie.Zastanawia mnie fakt,ze nie ma w sprzedazy 12-60 z oznaczeniem DU.
Cytat:
Liebe Kunden,
gerne möchten wir Sie � im Gegensatz zu vielen anderen Händlern - offen über das Thema EU-Ware informieren! Grundsätzlich empfehlen wir immer den Kauf von Ware, die für den deutschen Markt bestimmt ist.
Leider sehen wir uns seit geraumer Zeit mit der Tatsache konfrontiert, dass einige unserer Mitbewerber den Internet-Markt im Fotobereich mit Europa-Ware zu Dumping-Preisen �überschwemmen� . Leider machen die meisten großen Preisvergleich-Seiten im Internet keine Unterscheidung zwischen Deutscher Ware und EU-Ware. Für Sie als Kunde bedeutet dies, dass nicht auf den ersten Blick ersichtlich ist, um welche Art Produkt es sich handelt. Für uns als Händler hat dies zur Folge, dass unsere sehr attraktiven Preise für Deutsche Ware leider auf den Preisvergleichs-Seiten �untergehen�.
Aus diesem Grund haben wir uns dazu entscheiden müssen ebenfalls EU-Ware in unser Produkt-Programm aufzunehmen. Wir möchten hierbei aber für Sie als Kunden einen offenen und transparenten Weg einschlagen. Im folgenden möchten wir Ihnen die wesentliche Unterschiede darstellen.
Unterschiede zwischen Deutscher Ware und EU-Ware
Einer unserer Partner - die Preisvergleichs-Seite �guenstiger.de� hat die Unterschiede kompakt auf Ihrer Website zusammengefasst. Diese möchten wir an dieser Stelle auszugsweise zitieren:
� [�] Durch computergestützte Seriennummern-Kontrollen können grau importierte Waren leicht identifiziert werden: Im Reparaturfall droht daher ein zeitaufwändiger Versand ins Ausland. Hersteller von für den deutschen Markt bestimmter Ware gewähren fast immer eine mehrjährige Garantie, die über die normale Gewährleistungszeit hinausgeht - diese Garantien haben für EU-Ware oftmals keine Gültigkeit. Die gesetzlichen Bestimmungen zur Gewährleistung bleiben davon aber weiterhin unberührt. [�] �
Ihr Fotemia-Team
Wyniki ktore wyrzuca Google mówią mi, że to jakiś bełkot.
To raczej "akcja" pt - czy na pewno zapłaciłeś wszystkie podatki w Niemczech.
pierwszy z brzegu: http://www.dslr-forum.de/showthread.php?p=2641156
i jedna z odpowiedzi
"EU-Ware sind alle von Nikon in Europa vertriebenen Produkte. Es gibt keinen Unterschied zu "Deutscher" Ware, außer dass Du vielleicht ein französisches Handbuch bekommst. Anders sieht es aus bei Grauimporter, da hast Du keine Garantie über Nikon. Wenn Du bei einem deutschen Händler kaufst hast Du immer 2 Jahre gesetzliche Gewährleistung, egal ob EU-Ware oder Grauimport."
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/le...2/14/7954.html
Jest info i oficjalne przyznanie do problemu z AF
http://www.olympus.co.jp/jp/support/...f_20080214.cfm
chodzi o partię 230005416 〜 230010688
C+ Ty kumasz te krzaczki....????Cytat:
Zamieszczone przez C+
http://www.google.com/translate?u=ht...&hl=en&ie=UTF8Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejSzczecin