Wiem, jednakże na chwilę obecną celowo ograniczam się tylko do wywoływarki.
Wersja do druku
A to moje psucie :
lightroom-owanie :)
Załącznik 135027 Załącznik 135028
Niestety kadrowania nie da się za bardzo poprawić. warunki w jakich zostało zrobione zdjęcie pozwalają jedynie na poprawę WB, albo sprowadzenia do BW. I co tu obrabiać?
Skoro nie ma czego obrabiać, to może trzeba poczekać na kolejnego...
A na poważnie, wyzwaniem jest w tych warunkach poradzeniem sobie ze światłem mieszanym sodowym i ledowym za bramą oraz naturalną barwą zielonych drzewek po jej obu bokach, do poprawienia jest także perspektywa zdjęcia i wykadrowanie znaku drogowego. Nie wspomnę też o takich szczegółach jak pożadane wydobycie faktury na omszałych kamieniach.
Jeśli to można osiągnąć wyłacznie przez poprawę WB, to gratuluję znakomitego samopoczucia.
Pozdrawiam AP.
PS. W polszczyźnie zwykło się po kropce kolejne zdanie zaczynać od wielkiej litery.
Hm... może tak?
mam zrobiony forumowy preset w LR do formatu 1280x960 i będę go bronił do krwi ostatniej.. tylko taki plik w tym przypadku jest większy niż 1 MB i EXIF idzie w diabły
Przyznam zbyt nie rozumiem. Preset w LR z tego co wiem (abo czegoś nie wiem) nie obejmuje operacji zapisu do jpg. Przy czynności zapisu w LR po wyznaczeniu rozmiaru wystarczy zaznaczyć opcję limitu zapisu 1000K i plik będzie ważył poniżej 1MB. Przy wielkości zdjęcia 1280x960pix waga ok 800KB (czy 900KB) da bardzo dobrą jakość.
Nie mam LR na laptopie, ale masz także presety zapisu zdjęcia.
Ja właśnie mam zrobiony taki preset - zmniejsz zdjęcie do wielkości 1280 px , jpg 80 %, 200 dpi ( sa już ekrany gęstsze niż 96 dpi), utwórz podkatalog w bierzącym katalogu i zapisz.
Co wpływa na wielkość pliku jpg, dobrze wiesz.
Na tym konkretnym kadrze jest mnóstwo szczegółów, które nie poddaja sie kompresji tak dobrze jak niebo czy morze :).
usuwanie EXIF z plików powyżej 1 MB to jest ewidentny bug. Drobny, ale jednak.
Rzeczywiście można stworzyć gotowe szablony (presety) w LR z ustawieniami dotyczącymi zapisu. Przyznam ta opcja mi umknęła.
Spróbowałem z takimi ustawieniami zapisać to zdjęcie do jpg jak napisałeś. Zdjęcie w kolorze zajęło mi 1,01MB (u Ciebie wiadomo może być nieco inna waga, zależy nawet od kolorystyki). Przy ustawionym dodatkowo limicie 1000KB waga wyniosła 822KB. Też zwracam uwagę na kompresję aby nie była zbyt mocna. Nie sądzę jednak aby różnica pomiędzy 1,01MB, a 822KB była zauważalna.
Tym razem coś naprawdę prostego, a czego sprowadzenie do szarości byłoby aberracją, bynajmniej chromatyczną.
Załącznik 135867Załącznik 135868
Załącznik 135869
PS: Serdeczne podziękowania dla andtora2, petereq'a i robtor'a, a także Karola i szafir'a51, dla których przeczytanie punktu nr2 i nr3 z #1, nie stanowiło bariery nie do pokonania.
To moje
Załącznik 135912Załącznik 135911
Ponieważ skompilowałem sobie ostatnio Gimpa w wersji 2.9.1 obsługującego pliki z 16 i 32 bitową głębią koloru (wersja eksperymentalna) - więc pozwoliłem sobie pobawić się załączonym plikiem RAW i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Sam jestem ciekaw Waszych opinii.
Kilka informacji:
RAW był wywoływany w Linuksowym Darktable, jako 16 bitowy tiff.
Następnie obrobiony (mikrokontrast, delikatne prostowanie, światła, cienie, skalowanie i wyostrzenie) w nowym Gimpie.
Jako ciekawostkę podam, że skalowanie (także obrót, perspektywa i wiele innych funkcji) wykorzystują nowy algorytm interpolacji obrazu:
loHalo - np. przy dużym skalowaniu (ponad połowa obrazu
noHalo - minimalne skalowanie
pozostały także klasyczne układy interpolacji: liniowa i sześcienna.
...
Cóż - też proszę o Wasze zdanie na temat obrazków.
Załącznik 136010 Załącznik 136011
Raczej nie szum bo w oryginale jest bardzo mały i widoczny dopiero w pełnym rozmiarze 1:1
Zdziałałem coś takiego. Tak na marginesie, to bardzo mi się podoba ta fota. :) Załącznik 136709Załącznik 136710
Do Waszej oceny... ja nadal nie jestem przekonany.
Załącznik 136725 Załącznik 136726
A teraz apz o tym, jak i kiedy je zrobił za chwilę opowie.
Załącznik 136752Załącznik 136753
Załącznik 136751
Zdjęcie zrobione w malutkim portugalskim porcie Penische.
Po spędzonych w morzu nocy i całym dniu w morzu wieczorem, przed samym zachodem słońca weszliśmy do Penische w celu pobrania kąpieli i uzupełninia zapasów. U schyłku dnia zdążyłem wejść na folochron i zrobić w zachodzącym słońcu kilka fotografii...
Byłem w tym miejscu także przed kilkunastoma dniami, niestety wchodziliśmy do portu już o zmroku. Zdjęć nie miałem czasu zrobić. Może w przyszłym roku?
Betonowe gwiazdy jak przy kazdym porcie, niebezpieczenstwo dla jachtow ogromne. Tylko torami podejsciowymi, nic na skroty :-)
Załącznik 136812Załącznik 136813
Raz jeszcze zamieszczam zdjęcia bo przedtem coś nie wyszło z wielkością zdjęcia (1080 - wysokość)
Program do obróbki to PSCs6
Widzę że kolejny raz wielkość zmniejszyła się o jeden piksel. Wrzucam kolejny raz
Załącznik 136814
Nic nie pomogło. Wysyłam wielkość krótszego boku (wysokość) 1080pix , a zapisuje się 1079 pix
Załącznik 136815
Teraz wysłałem wielkość 1081 i jest 1080
Przy tych manewrach forum wycina zmniejszając exify? Będę musiał skonsultować to z administracją.... Dziwne. Może gdzieś inaczej postawiono ptaszka...
Ma wersja:
Załącznik 136866Załącznik 136867