-
Odp: Nowy Panasonic LX100
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Czyli ma menu z GX7 ;)
To taki GX7 dla tych co nie mają kompletu słoików:wink:
Znalazłem ciekawe porównanie:
http://www.bhphotovideo.com/c/compar...EG_1082158-REG
(w porównaniu jest błąd oba aparaty posiadają matrycę CMOS)
Plusem dla Leici jest natywne ISO 100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
To taki GX7 dla tych co nie mają kompletu słoików:wink:
Nie tak do końca. GX7 z 12-35 to juz mała kobyłka :) A nosic ze soba worek stałek ktore będa kosztować więcej niż LX100 ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
A nosic ze soba worek stałek ktore będa kosztować więcej niż LX100 ???
Ja tak noszę ;)
A policz sobie, że wychodząc do systemów dSLR, worek stałek kosztuje średnio tyle co 3-4 letni samochód.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Przecież to są te same aparaty tyle, że Leica ma kwadratowe guziki, nie ma gripa i pewnie nieco inne menu. Firmware do obróbki zdjęć pewnie jest taki sam. ISO 100 każdy może mieć wystarczy prześwietlić zdjęcie o 1EV przy ISO200. Dokładnie tak samo robi to soft w aparacie; zwykła sztuczka programistyczna i obu wypadkach jest strata 1EV na dynamice.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Nie tak do końca. GX7 z 12-35 to juz mała kobyłka :) A nosic ze soba worek stałek ktore będa kosztować więcej niż LX100 ???
Bez przesady, mam i ciągle używam Pentaxa K-5 i dla mnie prawie każdy Olek OMD (EM5, EM10) to maleństwo a są tacy co narzekają na ich wielkość. GX7 nie jest wyraźnie większy od EM10, GX1. LX100 też musi pomieścić matrycę 4/3 i jasny obiektyw.
Małe porównanie:
http://camerasize.com/compare/#569,472
Z naleśnikiem nie widzę większej różnicy:wink:
Dla mnie za wyborem LX100 przemawia wyłącznie matematyka, nie stać mnie na dwa systemy a LX100 swoim zakresem pokrywa 90% tego co fotografuję i ma jeszcze szerszy kąt:). Jak cena w nowym roku spadnie to chyba go wezmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Przecież to są te same aparaty tyle, że Leica ma kwadratowe guziki, nie ma gripa i pewnie nieco inne menu. Firmware do obróbki zdjęć pewnie jest taki sam. ISO 100 każdy może mieć wystarczy prześwietlić zdjęcie o 1EV przy ISO200. Dokładnie tak samo robi to soft w aparacie; zwykła sztuczka programistyczna i obu wypadkach jest strata 1EV na dynamice.
Niby tak ale Leica z tego co wiem nie bierze matryc od ręki ale zawsze prosi o ich wykonanie na podstawie swoich wytycznych. Sensor się nie zmieni ale mogą się zmienić filtry, układ mikrosoczewek, do tego dochodzi inne oprogramowanie matrycy... jestem ciekaw czy to tylko klon w opakowaniu z czerwoną kropką czy coś więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Bez przesady, mam i ciągle używam Pentaxa K-5 i dla mnie prawie każdy Olek OMD (EM5, EM10) to maleństwo a są tacy co narzekają na ich wielkość. GX7 nie jest wyraźnie większy od EM10, GX1. LX100 też musi pomieścić matrycę 4/3 i jasny obiektyw.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Majac GX7 z 12-35 i Olka XZ-2 często biorę tego drugiego bo ten pierwszy wydaje mi się wielki ( chodzi zwłaszcza o wystajacy obiektyw ) LX100 da to co ten pierwszy w gabarytach tego drugiego. I o to chodzi.
Dzisiaj dla przypomnienia miałem w rekach D90 z gripem i z 18-200 i stwierdziłem , że nigdy wiecej.Przy takim zestawie GX7 to faktycznie mikrus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Niby tak ale Leica z tego co wiem nie bierze matryc od ręki ale zawsze prosi o ich wykonanie na podstawie swoich wytycznych. Sensor się nie zmieni ale mogą się zmienić filtry, układ mikrosoczewek, do tego dochodzi inne oprogramowanie matrycy... jestem ciekaw czy to tylko klon w opakowaniu z czerwoną kropką czy coś więcej.
Z tego co pamiętam klony Leiki nic poza lekko zmienionym wyglądem guzików oraz menu nie wnosiły. To są te same aparaty. O ile menu jest inne to nie widziałem nigdzie sugestii, żeby same zdjęcia były inaczej obrabiane.
W przypadku Leiki dochodzą pewne wartości dodane (LR) i czerwona kropka na body (dla niektórych pewnie coś tam warta, bo jednak łatwiej być cool hipsterem z lejką niż jakimś tam panasem)
Brak gripa też może być pewną zaletą, bo pozwala na samodzielne dobranie czegoś wygodniejszego.
Chociaż mi akurat wersja panasa się bardziej podoba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
GX7 z 12-35 to juz mała kobyłka :)
Za to LX100 to kucyk z przerośniętym teleskopowym przyrodzeniem :D
-
Jak robisz zdjęcia to skrót perspektywiczny trochę łagodzi sytuację. Byle go wtedy z boku nie oglądać ;)
-
Ciekawe od kiedy pierwsze egzemplarze trafią do sklepów. Leica ma być dostępna w listopadzie ( pierwszego czy ostatniego ??:) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Z tego co pamiętam klony Leiki nic poza lekko zmienionym wyglądem guzików oraz menu nie wnosiły. To są te same aparaty. O ile menu jest inne to nie widziałem nigdzie sugestii, żeby same zdjęcia były inaczej obrabiane.
W sieci jest sporo porównań starszych LXow i bazujących na nich D-Luxow - IMO różnice są widoczne w odszumianiu i kolorystyce zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Ciekawe od kiedy pierwsze egzemplarze trafią do sklepów. Leica ma być dostępna w listopadzie ( pierwszego czy ostatniego ??:) )
LX100 ma trafić do sklepów na początku listopada. Zobaczymy, czy Panas trafi z wielkością produkcji :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
W sieci jest sporo porównań starszych LXow i bazujących na nich D-Luxow - IMO różnice są widoczne w odszumianiu i kolorystyce zdjęć.
Pliki RAW są takie same, a różnice są tylko w parametrach silnika jpg. Generalnie zmiany są tylko kosmetyczne, bez ingerencji w optykę, sensor, przetworniki czy procesory.
-
Na fotozakupy juz wystawili w przedsprzedaży za 3599 zł.
-
To może do wakacji spadnie poniżej 3k ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
To może do wakacji spadnie poniżej 3k ;)
Wg mnie nie ma szans... ale wszystko "wyjdzie" po pierwszych testach. Jak aparat spełni oczekiwania w nim pokładane, to nieprędko nastąpi jakakolwiek korekta cenowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wg mnie nie ma szans... ale wszystko "wyjdzie" po pierwszych testach. Jak aparat spełni oczekiwania w nim pokładane, to nieprędko nastąpi jakakolwiek korekta cenowa.
Spadnie, najbliższy konkurent tj. Canon G1X Mark II kosztuje niecałe 3000 PLN a Canon Panie to Canon:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Spadnie, najbliższy konkurent tj. Canon G1X Mark II kosztuje niecałe 3000 PLN a Canon Panie to Canon:wink:
Oby Twe słowa prorocze były :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
... a Canon Panie to Canon :wink:
i większa matryca i gibany ekranik i lampa na pokładzie.
-
I co z tego ? Dla mnie brzydki jak noc. Światłosiła 2.0-3.9. Doczepiany EVF który z aparatu zrobi pokrakę. Przerabiałem taki zestaw XZ-2+EVF-4 i wiem jak to wygląda i jak jest nieporęcznie. Cena tego wizjera to 1.100 zł i już się robi 4.000 zł.
Fakt - dwa punkty na plus to 1. większa matryca 2. większy zoom (X5)
-
@Jasand a tak napisałem dla pobudzenia tematu ;)
co do zooma, to już nie jestem taki przekonany do przewagi nad LX100.
w Panasonicu mamy inteligentny zoom (nie mylić z cyfrowym) *6.
-
A wspominany Canon ma 6MP na szerokim kącie... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A wspominany Canon ma 6MP na szerokim kącie... :)
Skąd masz takie dane??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Skąd masz takie dane??
http://www.optyczne.pl/270.4-Test_ap...II_Optyka.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A to paskuda w dodatku spora aberacja na szerokim... Panas powinien wypaść lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
A to paskuda w dodatku spora aberacja na szerokim... Panas powinien wypaść lepiej.
Czekam na jakieś testy Panasa. Mam nadzieję, że nie zastosowali jakiś trików rodem ze wspominanego Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Czekam na jakieś testy Panasa. Mam nadzieję, że nie zastosowali jakiś trików rodem ze wspominanego Canona.
Triki? W praktyczne w każdym współczesnym aparacie z niewymiennym obiektywem (tym bardziej przy tak wyśrubowanych kombinacjach optyki i matrycy) masz programową korekcję dystorsji. W LX100 na szerokim obstawiam deformację beczkową na poziomie ~15%.
-
Cholercia, chciałbym już go dorwać w swoje łapy. ;) Ten zoom wg opacznych wolno "chodzi" (dla mnie do video to dobrze), gdzieś czytałem, że można ustawić jego pracę skokowo. Prowda to?
-
Nie róbmy tragedii. Przecież to tylko X3.1. Gorzej byłoby jak zoom byłby X8.3 (Sony RX10) lub X16 (Panasonic LZ1000)
-
Dla mnie to i tak żaden problem. I tak zooma gdy już mam to używam jak stałki.. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mik3
Triki? W praktyczne w każdym współczesnym aparacie z niewymiennym obiektywem (tym bardziej przy tak wyśrubowanych kombinacjach optyki i matrycy) masz programową korekcję dystorsji. W LX100 na szerokim obstawiam deformację beczkową na poziomie ~15%.
Pożyjemy zobaczymy:wink: producentem jest firma z świetną praktyką, ogniskowa jest standardowa... to dobrze wróży.
-
Wracając do powolnej pracy zoomu. Cos w tym jest . Juz przy testach LX7 zwracano na to uwage. Tylko pytanie co to znaczy "wolny" ?? W XZ-2 przy zoomie X4 przejście z wide do tele to ca 3 sekundy . Szybko czy wolno . Mnie to zadowala. Jak bedzie tez tak w LX100 to bedzie OK.
Pociesza mnie jedno . W opisie na Optycznych jest takie stwierdzenie :
"Tuż za nim znajduje się pierścień regulacyjny, który możemy zaprogramować wg własnych preferencji. Dostępne opcje to:
- domyślny,
- zoom,
- zoom z krokiem,
- czułość ISO,
- balans bieli,
- wybór filtra."
Jeżeli to prawda to bądźmy dobrej nadziei.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Wracając do powolnej pracy zoomu. Cos w tym jest . Juz przy testach LX7 zwracano na to uwage. Tylko pytanie co to znaczy "wolny" ?? W XZ-2 przy zoomie X4 przejście z wide do tele to ca 3 sekundy . Szybko czy wolno . Mnie to zadowala. Jak bedzie tez tak w LX100 to bedzie OK.
Pociesza mnie jedno . W opisie na Optycznych jest takie stwierdzenie :
"Tuż za nim znajduje się pierścień regulacyjny, który możemy zaprogramować wg własnych preferencji. Dostępne opcje to:
- domyślny,
- zoom,
- zoom z krokiem,
- czułość ISO,
- balans bieli,
- wybór filtra."
Jeżeli to prawda to bądźmy dobrej nadziei.
Jasand, podziękował! :) Mi to wystarczy. To kiedy ma być w dostępny? ;)
-
Na przełomie października i listopada. Na razie (jak zwykle zresztą bo u nas wszystko na ostatnią chwile sie robi) Panasonic Polska nie ustalił (nie ogłosił ??) ceny sugerowanej.
W Fotozakupy nieoficjalna cena to 3.699 zł a ABFoto 3.999 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Pożyjemy zobaczymy:wink: producentem jest firma z świetną praktyką, ogniskowa jest standardowa... to dobrze wróży.
LX-7 tego samego producenta ma równie standardową ogniskową i przy znacznie mniejszej matrycy dystorsja sięga 10%, więc raczej bym się nie czarował, że w LX100 będzie cokolwiek lepiej.
-
Dystorsja widoczna jest tylko w RAW i tylko przy użyciu programu DCRaw. Pewno większość aparatów tak ma. Mnie interesuje to co wypluwać będzie LX100 a nie akademickie deliberacje. Ważniejsze jest to jakie zdjęcia uzyskamy a nie ile w tym ingerencji oprogramowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Ważniejsze jest to jakie zdjęcia uzyskamy a nie ile w tym ingerencji oprogramowania.
Polać temu Panu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Polać temu Panu.
Tobie też, stopka bogatsza niż półka ze sprzętem m43 w niejednym sklepie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tobie też, stopka bogatsza niż półka ze sprzętem m43 w niejednym sklepie :mrgreen:
I to wciąż niekompletna (manuali kilka możnaby dołożyć i lamp) ;)
-
-