Ze szkłami będę pierwszy! ;)
Wersja do druku
Aparat przetestował też Kai:
http://www.youtube.com/watch?v=8N1-o...re=c4-overview
Nie tylko Kai:
https://www.youtube.com/watch?v=nW8C...e_gdata_player
a także fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...film-x-t1-test
nie czytasz wątku i umieszczasz :p na szybko dublując informację
czytam, czytam, ale tamten wpis taki niepozorny że go przeoczyłem...
A test Fotopolis - no cóż, prawdopodobnie, nie mając aparatu w ręce też by się go dało wykonać. Niesprawdzili nic z istotnych (a przynajmniej istotnych dla mnie) funkcji i właściwości. Do tego... te zdjęcia przykładowe... mam wrażenie że najlepszą jakość obrazka dawał X-Pro1 a każdy kolejny aparat z tą jakością zjeżdżał... A może to moje oczekiwania rosną?
test X-T1 na fotopolis jest wybitnie... słaby. Jakieś niejasne odniesienia do szybkości obsługi zaawansowanej lustrzanki, do wizjerów optycznych, narzekają na brak wbudowanej lampy błyskowej, na brak trybu manualnego w wideo, trudności w montowaniu obiektywów a w podsumowaniu, w części wady nic na ten temat. Za to jako wadę podali ciągły autofocus nie pisząc nic na ten temat ani w części poświęconej ustawianiu ostrości ani w informacjach o trybie seryjnym.
Nie wiem jak w tak krótkim czasie ustalili "+ trwałość lakieru" (zaleta), nie wiem co to za istotna zaleta "+ obszerne menu podręczne" (wymieniona dwukrotnie) itp.
Chyba pisane na szybko, albo przez któregoś ze świeżo zatrudnionych stażystów :)
Musieli dać dużo plusików, nawet naciąganych (choćby z tym lakierem, czy alarmem prześwietleń) co by na koniec wyrokować, że jest "wzorcowy".
szkoda, bo aparat wydaje się być niezły a takie "spartolone" testy psują trochę atmosferę...
Testu Fotopolis jeszcze nie czytałem, rzuciłem jedynie okiem na załączone jpgi, najbardziej mnie interesuje niskie ISO. O ile zwykle obrazek z Fuji mi się podobał teraz mam mieszane odczucia. Nie wiem czy to kwestia tylko silnika JPG, ale te obrazki są takie sobie, szczegół, kolor, DR i ogólne wrażenie średnie. Jeszcze jedno - ta fota - lewa strona, góra budynku - skąd takie mydło, przy ogniskowej 23mm, f/5.6, 1/680s - powinna być "żyletka" a jest poruszenie? czy szkiełko takie słabe?
Faktycznie lewa strona wygląda wręcz fatalnie.
Czas 1/680 powinno być ostro.
Zresztą całe zdjęcie szału nie robi.
Na zdjęciu z butelkami to samo. A więc chyba nie trzęsąca się ręka...
Tylko "dygnięty" dla odmiany jest lewy dół (i środek). Aż taki astygmatyzm? Wada układu stabilizacji?
Na popularnym portalu aukcyjnym zaczynają się pojawiać X-Tjedynki - oferta z 18-55/2,8-4 ~5850zł
Wracamy do tytułu - "Hit czy Kit" ?
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
na pixel-peeper pojawiają się pierwsze fotki z X-T1. Na razie z obiektywem 18-55, i na razie wyglądają dużo lepiej niż te próby z Fotopolis
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...none&res=3&p=2
Oficjalna cena sugerowana w Polsce to 6.799 zł w kicie z XF 18-55. Zestaw fajny, ale chyba byłoby mi szkoda tych 1.500 zł i wziąłbym tańszego X-E2.
Witam !
Mozna miec zastrzezenia do roznych rozwiazan Fuji ale co do oferowanej jakosci obrazu firma utrzymuje wysoki standard i to widac nawet
na najtanszym oferowanym modelu X-A1 ktory nawet nie posiada matrycy X-TRANS.
Ilosc detali i przenoszonych odcieni w swiatlach i cieniach jest powalajaca.
Co do zdjec X-T1 z fotopolis to nie mam pojecia jak mozna tak popsuc foty tym bardziej, ze matryce X-TRANS daja
dosc spory DR i na DR 400% swiatla powinny byc przeniesione a cienie rozjasnione ;)
Jezeli najtanszy X-A1 radzi sobie z takimi scenami to X-T1 powinien jeszcze lepiej wypasc ;)
Pytanie dlaczego tak im wyszlo... ?
Pozdrawiam
W sprzedaży już 500 zł poniżej ceny sugerowanej:
http://notopstryk.pl/hg-o_l_87_4958.html
ale DR200 i DR400 można włączyć dopiero na wyższych czułościach. Na ISO 200 jest dostępne tylko DR100. Być może redaktorzy coś pokombinowali z ustawieniami "podbicie cieni - tonowanie świateł"
Z moich doświadczeń z Fuji - Fuji jest specyficzne i ja nie umiem jeszcze poskromić tej matrycy. W dobrych warunkach oświetleniowych obrazek bije na głowę to co daje E-M5 ale w trudniejszych (np. światło sztuczne) nie umiem go dobrze poustawiać. Wychodzą zielonkawo-żółte kolory z przerysowanym kontrastem. W takich sytuacjach pewniej się czuję z E-M5 bo daje mi bardziej przewidywalne wyniki... no i w razie czego RAWy z Olympusa mam czym ugryźć a z Fuji jest bieda...
---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
cena niby dobra bo lepsza od E-M1 ale... trochę dużo sobie doliczają za ten obiektyw... Ciekawe czy będzie (i na ile atrakcyjna będzie) ta zapowiadana promocja...
No i jednak przed zakupem chciałbym koniecznie potestować AF-C. Bo to trochę duża kasa by wydawać ją w ciemno
Hmm, dziwne... Masz jakieś obrazki, które można porównać? Testowałem kiedyś E-M5, mam dużo materiałów porównawczych, ale w żadnym z tych aparatów nie zauważyłem problemów z kolorami czy kontrastem.
Czy jest na sali ktoś, kto nie używa Lightrooma? ;)
Ad. 1 - Mogę Ci wysłać RAW-a ze zdjęcia które z x100s wyszło totalnie skaszanione, ciekawe czy udałoby Ci się je poprawnie wywołać. Tyle że to na PW bo zdjęcie z gatunku do "niepokazywania" publicznego.
Ad. 2 - Jak będzie wersja na Linux'a to chętnie kupię Lightrooma :/
Około 1.500-1.700 zł w zestawie. Moim zdaniem to rozsądna cena za szkło o takich parametrach i przyzwoitej jakości. Podobnie kosztował ZD 14-54, który przez długi czas był najlepszym kitem na rynku jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.
Będzie. Przy zakupie X-T1 rabat 25% na XF 18-135, który ma być dostępny w maju. Promocja dla mnie dość średnia, spodziewałem się czegoś lepszego.
ja poczekam na zapowiadane 16-55/2,8. Na razie nie pali mi się do zakupów a i cena nie aż taka atrakcyjna by od razu pieniądze z portfela wyciagać
co do promocji - spodziewałem się czegoś ciekawszego.
Ten drugi moim zdaniem ma świetną cenę, oczywiście w miejscu, o którym nie wolno mówić ;)
---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------
A jeśli mowa o promocjach, to proszę bardzo:
http://fujiklub.pl/konkursy/867-napi...w-serii-x.html
Za napisanie recenzji aparatu 20% rabatu na wybrane obiektywy:
- 14 mm – 3999 PLN brutto,
- 18 mm – 2299 PLN brutto,
- 23 mm – 3999 PLN brutto,
- 27 mm – 1899 PLN brutto,
- 55-200 mm – 2899 PLN brutto.
Powyższe ceny bez rabatu. Są ciut wyższe, niż te rynkowe, ale z rabatem i tak można zaoszczędzić 200-300 zł.
Rozmiary i waga tego 16-55 są gdzieś opisane? Czy na razie wydmuszki-atrapy tylko.
Na razie jeszcze nic nie wiadomo, to tylko makiety.
Fajna reklamówka X-T1 w formie dokumentu o Aborygenach:
https://www.youtube.com/watch?v=1Zft...e_gdata_player
Fuji ma całkiem widoczny marketing, o firmie jest dość głośno w sieci i są częste promocje. Tu chyba bardziej chodzi o stworzenie jakiejś społeczności użytkowników w necie, skupionej w jednym miejscu, bo póki co jest ona bardzo rozproszona. Forum nie jest zbyt aktywne, serwis myFinepix kompletnie nie spopularyzowany. Myślę, że Fuji bardziej chce stworzyć bazę opinii o produktach, niż raczyć klientów mega promocją. Ale kto chce, ten skorzysta. Kiedyś też dostałem futerał do X10 za napisanie recenzji i sądzę, że był to dobry układ :-)
Iwo - marketing społeczny, czy budowanie społeczności wokół marki to obecnie modne metody wspierania sprzedaży. Czy Olympus tego nie robi? też robi tylko trochę inaczej. Czy jest to skuteczne na długą metę? trudno oceniać bo zjawisko ma krótką historię jeszcze. Mody czasami przemijają...
epicure - jestem ciekawy na ile faktycznie FujiFilm przejmuje się opiniami użytkowników :) a co do tej promocji, to szkoda że wśród "fantów" nie ma np. konwertera szerokokątnego do X100s
Fuji ma dosc ciekawe podejscie do popularyzacji swoich aparatow, otoz podpowiem, ze wcale nie trzeba byc jakims aktywnym uzytkownikiem jakichs tam portali by dostac od nich sprzet do testowania, nie maja zadnych obiekcji przed wysylaniem drogich aparatow do testow, bez zadnych poreczen majatkowych.....
Generalnie lubie fuji, szkoda, ze nie promuje ale jednak to podejscie do zatrudniania akurat nie jest za ciekawe wg mnie
pozdroofka