-
Odp: Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie
A ja dorzucę kolejną teorię spiskową w kwestii głosowania, czyli pełny narcyzm. Autor powinien móc zagłosować na siebie. Jak Edmund Gryfny Bania startuje na burmistrza, to głosuje na siebie. Skoro ktoś wrzuca swoją propozycję, to chyba z założeniem, że powinna wygrać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Autor powinien móc zagłosować na siebie.
Obecnie nie ma takiej możliwości? Jeśli nie ma to dobrze moim zdaniem:)
Co to za wygrana by była np. jednym głosem gdzie jeden był na swoją pracę. Dla mnie żenada ale mogą być różne opinie w tym temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Skoro ktoś wrzuca swoją propozycję, to chyba z założeniem, że powinna wygrać ;)
Nigdy nie miałem takiego założenia wrzucając swoją wersję, że powinna wygrać. Rozumiem, że bardziej w kategorii żartu (emotka) to piszesz:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Obecnie nie ma takiej możliwości? Jeśli nie ma to dobrze moim zdaniem:)
Co to za wygrana by była np. jednym głosem gdzie jeden był na swoją pracę. Dla mnie żenada ale mogą być różne opinie w tym temacie.
Nigdy nie miałem takiego założenia wrzucając swoją wersję, że powinna wygrać. Rozumiem, że bardziej w kategorii żartu (emotka) to piszesz:)
Nie, napisałem serio. Ok. może nie powinna "a chciałbym żeby". Fakt, jest różnica w przekazie :) Nie mówię, że taki system musi być, tylko teraz wrzucający nie głosuje wcale, no bo co będzie na konkurenta głosował ;) albo jeśli chce zagłosować, to musi wybrać z pozostałych prac. Z tego co widzę, to mamy dość wąską grupę osób biorących udział w popRAWce i owszem zawsze może się zdarzyć tak, że będzie wielki remis, każdy zagłosuje tak, że prace dostaną po jednym punkcie, ale takich skrajnych przypadków się nie wyeliminuje.
Idealnego rozwiązania nigdy nie będzie. Są pomysły, żeby zwycięzcę wybierał autor popRAWkowego zdjęcia, tylko czy on musi być przekonany, że ktoś obrobił zdjęcie lepiej niż on potrafi? Nie musi. I kółko się zamyka.
PS.
Generalnie chodzi o sam fakt rozruszania samej popRAWki, bo tak jakoś frekwencja w kwestii udziału i głosowania gorsza, niż notuje Państwowa Komisja Wyborcza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie, napisałem serio.
To po co ta emotka na końcu: :wink: Zmyliłeś mnie Waść:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ok. może nie powinna "a chciałbym żeby". Fakt, jest różnica w przekazie :)
Nie da się ukryć:) różnica diametralna. To, że chciało by się wygrać to to chyba oczywiste:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie mówię, że taki system musi być, tylko teraz wrzucający nie głosuje wcale, no bo co będzie na konkurenta głosował ;)...
Patrz, a ja zawsze głosowałem. Mało tego byłem przekonany, że zdecydowana większość biorących udział głosuje. Dlatego się dziwiłem, że tak mało głosów osób z poza biorących udział.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Generalnie chodzi o sam fakt rozruszania samej popRAWki...
Tu się zgadzam.
Mnie przyznam dowolność interpretacji (wstawki z innych zdjęć, fotomontaże) w popRAWce niezbyt się podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mnie przyznam dowolność interpretacji (wstawki z innych zdjęć, fotomontaże) w popRAWce niezbyt się podoba.
Sprzeciwu Ojca Prowadzącego nie ma, więc czemu nie. Poza tym, może to właśnie przedsmak zapowiadanych zmian i rozdzielenia popRAWki na dwie edycje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Sprzeciwu Ojca Prowadzącego nie ma, więc czemu nie.
Może dlatego, że to już nie jest popRAWka. Może dlatego bo coś tam jednak w regulaminie pisze: Nie robimy montaży z innymi zdjęciami
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Poza tym, może to właśnie przedsmak zapowiadanych zmian i rozdzielenia popRAWki na dwie edycje.
Bardzo możliwe i dlatego pobłażliwość prowadzącego:) W sumie to zabawa ale w takiej formie jak dwie ostatnie edycje ta dowolność jest zbyt duża.
Obawiam się tylko jeśli dojdzie do rozdzielenia na dwie edycje (popRAWka i wszystko dozwolone) ilość uczestników przez to się nie zmieni (w sensie nie wzrośnie), a podzielą się na dwa konkursy.
Choć przyznaje takie rozwiązanie będzie lepsze niż tak jak jest teraz.
Dalej tez optuję za anonimowymi pracami.
-
Parę słów:
popRAWka gdy powstawała miała bardzo proste założenia:
- poprawić błędy popełnione przy wołaniu RAW.
- dodanie "smaczku" w obróbce
- pokazanie lepszej/ciekawszej wersji kadru, od pierwowzoru.
To przecież Wy tworzycie popRAWkę poprzez udział Waszych prac w konkursie, nie?
Myślę, że zasada: "Róbmy swoje tylko najpierw pomyślmy" będzie najlepsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie zwalaj wszystkiego na nas!
Przecież to nie my wybieramy materiał do poprawki :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie zwalaj wszystkiego na nas!
Przecież to nie my wybieramy materiał do poprawki :-P
A to ja wklejam gady, lelenie, wodogrzmoty i inne cuda? :mrgreen::-P
Obiektywnie, w tej edycji były cztery prace poprawkowe, z czego trzy zasłużyły na uwagę.
P.S.
Ja Wam daję brzytwę... a co z nią zrobicie Panowie Szlachta, to tylko od Was zależy, nie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ja Wam daję brzytwę...
Tu bym podyskutował. Mnie się wydaje, że ostatnio dajesz POLSILVERY :-P
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tu bym podyskutował. Mnie się wydaje, że ostatnio dajesz POLSILVERY :-P
helmuth, no pomyśl: czy ja mógłbym takie obrzydlistwo pokazać?
No Powiedz mógłbym??
No mógłbym, ale nie pokazuję.:mrgreen::-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
helmuth, no pomyśl: czy ja mógłbym takie obrzydlistwo pokazać?
No Powiedz mógłbym??
Właśnie pokazałeś :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja?? No Arek, chopie!
Ano ja... .:cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No Powiedz mógłbym??
Regulamin i materiał do popRAWki to jedno a co możesz pokazać i co pokazujesz, to całkiem inna bajka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja?? No Arek, chopie!
Jaki skromny! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Regulamin i materiał do popRAWki to jedno a co możesz pokazać i co pokazujesz, to całkiem inna bajka ;)
Jaki skromny! :mrgreen:
Już Zapomniałeś jaki był rejwach jak poleciały foty z galerii popRAWki za niezgodność z regulaminem?
A najgłośniej krzyczeli Ci, którzy bohomazy tworzyli.
Napiszę jeszcze raz: trzeba myśleć i tyle. Miejsce na efekty fantasmagorii wszelakich,
jest w wątku i nawet zachęcam do ich wstawiania, konkurs insza inszość i by te sprawy
jakoś pogodzić od przyszłego roku będą dwie, tylko dwie edycje: jedna - bez obostrzeń
druga - ta będzie dużo mniej popularna, właściwa popRAWka czyli zgodna z pierwotnym założeniem.
Poprawiamy wołanie RAW i "post processing" mający jedynie na celu pokazanie lepszej/ciekawszej wersji
tego samego kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A to ja wklejam gady, lelenie, wodogrzmoty i inne cuda? :mrgreen::-P
Obiektywnie, w tej edycji były cztery prace poprawkowe, z czego trzy zasłużyły na uwagę.
P.S.
Ja Wam daję brzytwę... a co z nią zrobicie Panowie Szlachta, to tylko od Was zależy, nie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
" Były cztery, z czego trzy zasłużyły na uwagę. " To już wiem czyja była ta czwarta. :evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...od przyszłego roku będą dwie, tylko dwie edycje: jedna - bez obostrzeń
druga - ta będzie dużo mniej popularna, właściwa popRAWka czyli zgodna z pierwotnym założeniem.
Poprawiamy wołanie RAW i "post processing" mający jedynie na celu pokazanie lepszej/ciekawszej wersji
tego samego kadru.
Nie byłbym taki przekonany, że druga (zgodna z pierwotnym założeniem) będzie mniej popularna. Pierwsza wszak trudniejsza mz. Raz, że trzeba w miarę wywołać to jeszcze trzeba wymyślić coś dobrego na fotomontaż i dobrze go wykonać.
Przewidujesz anonimowość prac?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie byłbym taki przekonany, że druga (zgodna z pierwotnym założeniem) będzie mniej popularna. Pierwsza wszak trudniejsza mz. Raz, że trzeba w miarę wywołać to jeszcze trzeba wymyślić coś dobrego na fotomontaż i dobrze go wykonać.
Cały czas mnie to gryzie, w zasadzie da się zrobić... tylko czy na prawdę warto? Widzisz to jednak jest podanie w wątpliwość
uczciwość głosujących.. nie wiem. Mogę to zrobić. Może puszczę ankietę i zobaczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...Widzisz to jednak jest podanie w wątpliwość uczciwość głosujących.. nie wiem...
Tak bym tego nie odbierał. Według mnie będzie lepiej jeśli głosujący nie będzie wiedział na kogo głosuje. Skupi się tylko i wyłącznie na danej wersji zdjęcia.
Pomysł z ankietą popieram:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Myślę, że masz rację co do popularności. Wystarczy zobaczyć ile głosów mają prace typowo popRAWkowe, a ile te z fotomontażem. Jak widać popRAWkowe są dużo lepiej postrzegane to i popularność nie spadnie. W tych popRAWkowych dopuścił bym wykorzystanie możliwości jaki daje program w którym obrabiam zdjęcia. Czyli wszelkiego rodzaju filtry, gradienty, odbicia lustrzane, stemple, czcionki, gumki, pędzle, ołówki którymi możesz rysować itp. ale bez zastosowania innych zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
...W tych popRAWkowych dopuścił bym wykorzystanie możliwości jaki daje program w którym obrabiam zdjęcia. Czyli wszelkiego rodzaju filtry, gradienty, odbicia lustrzane, stemple, czcionki, gumki, pędzle, ołówki którymi możesz rysować itp. ale bez zastosowania innych zdjęć.
Mam takie samo zdanie i przyznam wykorzystuje właśnie te możliwości jakie daje program do obróbki RAW, akurat konkretnie LR bo taki posiadam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
W tych popRAWkowych dopuścił bym wykorzystanie możliwości jaki daje program w którym obrabiam zdjęcia. Czyli wszelkiego rodzaju filtry, gradienty, odbicia lustrzane, stemple, czcionki, gumki, pędzle, ołówki którymi możesz rysować itp. ale bez zastosowania innych zdjęć.
Uważasz, że sklonowanie jednego lecącego ptaszka tak, żeby uzyskać cały klucz i jeszcze odbicie tego klusza w wodzie (bo program do edycji ma taką możliwość) to nie jest fotomontaż?
Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważasz, że sklonowanie jednego lecącego ptaszka tak, żeby uzyskać cały klucz i jeszcze odbicie tego klusza w wodzie (bo program do edycji ma taką możliwość) to nie jest fotomontaż?
Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia?
Można używać wszelkich narzędzi byle nie zmieniać zawartości kadru(przez dodanie elementów), natomiast rzecz dziwna: usuwać przeszkadzacze typu: druty, gałęzie, krzaki, można.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Parę słów:
popRAWka gdy powstawała miała bardzo proste założenia:
- poprawić błędy popełnione przy wołaniu RAW.
- dodanie "smaczku" w obróbce
- pokazanie lepszej/ciekawszej wersji kadru, od pierwowzoru.
Myślę, że zasada: "Róbmy swoje tylko najpierw pomyślmy" będzie najlepsza.
Drogi Ojcze Prowadzący, widzę zakładasz jakiś dogmatyzm. Poprawka nigdy nie była popularna na forum, bo trzeba się wykazać czymś więcej niż pstrykiem i zmniejszeniem tego pstryka. Ambitnych userów zaś jest jakby mniej ostatnio w konkursach i Galerii.
Chcesz dwie poprawki to se zostaw dwie, ale w Hyde Parku proszę uruchom także i to koniecznie szkółkę i poprawkę retuszu skanów analogowych i retuszu w portrecie.
Wtedy dopiero najważniejszy cel poprawki - edukacyjny zostanie osiągnięty. Ćwiczenie na swoim dostępnym sofcie jest wszakże podstawą do robienia lepszych swoich zdjęć i doskonalenia warsztatu, doskonalenia ciemni cyfrowej. Przecież nie o uznanie i nie o nagrody w tym wszystkim powinno chodzić. Poza tym z jednego RAW-a możesz Ojcze Prowadzący zrobić od razu dwie edycje, te poprawkową i tę w stylu wolnym, a coż innego sensownego można z np. z tym ostatnim rawem zrobić?
Wiem powiesz, że mógłbym się trochę do poprawkowego interesu dołożyć, ale ja odpowiem, że bardzo dla mnie ważnym jest by poćwiczyć, a niekoniecznie poddawać się pod głosowanie.
Generalnie uważam, że równolegle powinny iść cztery edycje poprawki w cyklu tydzień na robotę i tydzień na głosowanie, chyba, że zlikwidujesz tę bezsensowną demokrację i powołasz jakiś rotujący Triumwirat do oceny zgłoszonych prac , mający zarazem obowiązek konstruktywnie skrytykować pierwsze trzy najwyżej ocenione prace i przepis zwycięzcy upubliczniony być obowiązkowo powinien, w zasadzie też powinien być zgłaszany do Ciebie już w momencie zgłaszania pracy, by potem nie szukać go po Berdyczowach...
Z poważaniem
Pilny Obserwator Waszych poczynań
AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sklonowanie ptaszka z innego zdjęcia uważam za niedopuszczalne w popRAWce. Nie ma znaczenia, czy jeden, czy też cały klucz. Kopiowanie to kopiowanie. Podpierasz się innym zdjęciem dla lepszego efektu. Narysowanie pędzlem, czy też ołówkiem, (jeżeli program ma takie możliwości) uważam za dopuszczalne, bo nie korzystasz z innych zdjęć. Program stwarza Ci takie możliwości to spróbuj je jak najlepiej wykorzystać. Dla mnie fotomontaż to korzystanie z innych zdjęć zrobionych aparatem i złożenie w całość. Taki konkurs podobno też będzie i chwał Temu, kto to zorganizuje, bo to ciekawy konkurs.
"Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia? "
Nie, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia. To jest te same zdjęcie. Piksele pokrywają się co do jednego. Mogą mieć inny kolor, jaskrawość, tony itd, ale to takie samo zdjęcie. Nic nie dodajesz z innych zdjęć, a tym bardziej nie ze swoich, jak to czasem ma miejsce w fotomontażu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
POza tym z jednego RAW-a możesz Ojcze prowadzący zrobić od razu dwie edycje, te poprawkowa i w stylu wolnym, a co innego można z np. z tym ostatnim rawem mozna zrobić?
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to ostatni RAW nie jest brzytwą (w rozumieniu Saboora)?
Jeśli tak, to cieszę się, że nie jestem osamotniony w swym poglądzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mnie takoż samo. PopRAWka - wołamy z RAWa (plus finalna obróbka foty w PS/LR/innym).
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to ostatni RAW nie jest brzytwą (w rozumieniu Saboora)?
Ależ jest helmucie drogi, jest. :-D Pytanie tylko czy się ogolisz, czy pochlastasz.:-P:mrgreen:
-
Ja siem pochlastam za chwilę..... Tylko jakiś powód znajdę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ooo miszczu wrócił :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Brzydki jesteś i stary dziad. :-P wystarczy? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Ooo miszczu wrócił :)
Jeszcze nie... Jeszcze jestem na wsi, w lesie. Ale........... obserwuję Was ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Big Brother :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jest podstępny, ale w czeluściach Saboorowe-go komputera są na pewno, głowę daję, bardziej kąśliwe i wymagające RAW-y
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Siedzi w lesie i podgląda :p:mrgreen: Nie bój się, chodź się pobawić ze wszystkimi :mrgreen:
-
Patrzcie, jak nam ładnie poszła 1-sza edycja nowej wiary! :-D
-
Nic tylko następne robić, nie?
-
Ty się nie ociągaj, tylko dawaj drugą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nic tylko następne robić, nie?
Jasne, i chyba wcale nie było tak, jak powszechnie mówiono, że i tak po stylu obróbki pozna się autora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Jasne, i chyba wcale nie było tak, jak powszechnie mówiono, że i tak po stylu obróbki pozna się autora.
Eee tam, raczej pojedyncze takie głosy były:) i bardzo wątpię czy ktoś tak mówiący odgadł autora zwycięskiej pracy.