lusterka miodne:) w sumie wiekszość zdjęć pierwsza klasa! tylko pogratulować!!!
Wersja do druku
lusterka miodne:) w sumie wiekszość zdjęć pierwsza klasa! tylko pogratulować!!!
piękne mamy góry i twoje zdjęcia to pokazują :grin:
no kiczyki fajne - zwłaszcza 94!!
a na 95 faktycznie się miesza w głowie ;)
94 Najlepsze lustro moim zdaniem. Więcej takich dobrych zdjęć :D
Szybka decyzja - dziewczyna zostaje w schronisku a ja spróbuję szybko dostać się nad Czarny Staw, tak żeby jeszcze wrócić, póki ciemno się nie zrobi.
Jeszce trochę nadmorskich kiczyków, dla każdego do wyboru, do koloru.
98.
Załącznik 103243
99.
Załącznik 103249
100.
Załącznik 103248
101.
Załącznik 103244
102.
Załącznik 103247
103.
Załącznik 103241
104.
Załącznik 103245
105.
Załącznik 103242
106.
Załącznik 103246
Nie wiem jak Wam, ale mnie się już znudziły te kiczyki :)
Fajnie miałeś bo bez wiatru, my nie mieliśmy takiej tafli, ale za to cieplutko było. Mnie się nie nudzą, fajne są :)
Świetne te ostatnie foty. Świetne widoki.
Znakomite :grin:
Mnie się też nie nudzą. Góry zawsze na plus. Co ciekawe - w górach miszkam :D
105 najfajniejsze.
Bardzo mi się podoba to przełamanie kolorystyczne - te oświetlone słońcem fragmenty zielonych stoków świetnie kontrastują z surową kolorystyką reszty krajobrazu. :) Widoki gór nie są nudne - pozwalają odpocząć oczom, uspokoić umysł. Chociaż te Twoje lustrzane odbicia faktycznie wprowadzają pewne zamieszanie w postrzeganiu. ;)
odbicia w lustrze wody jak u Dobasa. I to jest komplement dla Ciebie:mrgreen: Brawo, Brawo
Piekne widoki, jest co podziwiac.
Kadry bardzo dobre, ale dla mnie najlepsza jest ostrość...
Czy 95 to Mięguszowiecki Szczyt Wielki a 96 Mnich?
mnie też się nie nudzą - dla mnie 103 a może 105 (bo bardziej harmonijna :D)
jestem ciekawa jak na surowo wyglądały te foty - jesteś w stanie podesłać RAWa ??
tak z czystej ciekawości :) ???
a co do znudzenia - góry zwłaszcza takie chyba nigdy się nie znudzą :D
Dotarliśmy do ostatniej wrzutki z sobotniej wycieczki. Na szlaku na Czarny Staw bardzo mało turystów, większość wracała lub już wróciła. Byłem prawdopodobnie ostatnią osobą, która tego dnia podjęła sie wejścia nad czarny Staw. Wracając mijałem osoby, których zejście przypominało walkę o przetrwanie, ale to bardziej ze strachu, złego obuwia itp. niż stanu szlaku. Trzeba było po prostu wybierać miejsca nieoblodzone, pokryte śniegiem, co nie było specjalnie trudne.
107.
Załącznik 103337
108.
Załącznik 103334
109.
Załącznik 103335
110. Spojrzenie na Morskie Oko
Załącznik 103343
111. Czarny Staw pod Rysami
Załącznik 103342
112.
Załącznik 103341
113.
Załącznik 103340
114. Powrót do schroniska
Załącznik 103344
115. Orzechówka spod schroniska czyli snikerożerca z wątku Yamady
Załącznik 103345
Ładne miejsce, 110 i 114 bardzo ładne. Super widok.
A snikożerca ładnie zapozował :grin:
I tu już widać zimę pełną gębą. Ostatnie fotki, to głównie stawy, ale urok mają niesamowity :)
Zimy już tam nie ma (spojrzałem dzisiaj na kamerki internetowe), śnieg stopniał. Widać miałem szczęście do zimy.
Wcześniej mi się mniej szczęściło, byłem nad Morskim Okiem 2 razy, zaraz na początku moich wypraw w Tatry. W obu przypadkach było pochmurno i padał deszcz. Najbardziej z tamtych czasów pamiętam Morskie Oko i Czarny Staw widziane z Rysów - takie malutkie jak kałuża oraz tysiące turystów :shock:. Rysy i szlak przez Szpiglasowy wpisuję na listę następnych do przejścia, mam nadzieję, że w przyszłym roku.
Teraz pora na niedzielny i ostatni pewnie tego roku wypad do Doliny Kościeliskiej:
116.
Załącznik 103412
117.
Załącznik 103414
118.
Załącznik 103413
119.
Załącznik 103415
120. Mała Polana Ornaczańska
Załącznik 103419
130.
Załącznik 103417
Widoki z Tomanowych Polan:
131.
Załącznik 103427
132.
Załącznik 103430
133.
Załącznik 103428
134.
Załącznik 103429
miód na oczy, czekamy na więcej
@alnico piekne foty.
Piękne foty. Na 117 - fantastycznie uchwycone światło. :D
Pikne zdjęcia. A tak serio to 132 mógłbym na fototapecie mieć :mrgreen:
Fajnie Dolinę pokazałeś, byłem tam już tyle razy, że ostatnio nawet fot mi się już nie chce tam robić :)
wszystkie wyśmienite, szczególnie te z wczesnym światłem
Ja Kościeliską wspominam z kolonii i zimowski w podstawówce. Fajnie tam jest i na zdjęciach też :D
Zwiedziłem kawałek naszych Tatr, nie wychodząc z domu. :-)
Fotki świetne, dziękuję. :-)
Domyślam się, kiedyś też tam często bywałem, ale po latach przerwy wszystko dla mnie jak nowe :grin:
Dokładnie tak. Na Kasprowym, patrząc z góry, szlak wyglądał kiepsko, turyści stawali na krawędzi i zastanawiali się czy schodzić. Widząc innych na szlaku decydowali się z reguły na zejście. Na szczęście wyglądało to gorzej niż było w rzeczywistości. Śniegu sporo, ale był mokry i miękki, lodu brak. Można było przejść bez problemu w praktycznie każdym obuwiu, pomijając oczywiście skrajności. Byli tacy co się przewracali ale śnieg dobrze amortyzował i hamował tak, że nie było gdzie się zsunąć czy spaść. Można było nawet "zjeżdżać' się po zaśnieżonej trawie prawie jak na nartach.
Na trasie do Czarnego Stawu było już gorzej. Temperatura poniżej zera, sporo lodu na szlaku. W typowych letnich butach trzeba było szukać ośnieżonych/nieoblodzonych miejsc. Przy zachowaniu ostrożności i zimnej krwi :grin:, szczególnie przy schodzeniu, nie było większych kłopotów. Jednak mijałem "osobniki" o jakiejś dziwnej koordynacji ruchowej przypominającej bardziej walkę o przetrwanie i malującym się przerażeniu na twarzy. Tych tam zdecydowanie nie powinno być i od razu przypomniały mi się z przeszłości sceny z akcji ratowniczych (helikopter), czy z trupem na stoku, choć ten akurat miał duże doświadczenie ale widać też przecenił swe możliwości.
Z kolei zielony szlak z Kościeliskiej w okolicach Czerwonego Żlebu pokryty był lodem, śnieg ciężko było znaleźć (aby złapać przyczepność), a i spadać było gdzie. Uznałem, że to już za duże ryzyko i zawróciłem. Inni też z takiego założenia wyszli - żywej duszy tam nie widziałem.
Ostatnia wrzutka z ostatniego dnia w Tatrach.
Koniec mojej trasy w okolicach Czerwonego Żlebu nad Tomanową Doliną:
135.
Załącznik 103534
136.
Załącznik 103527
137.
Załącznik 103528
138. Tomanowe Rzędy
Załącznik 103529
139.
Załącznik 103533
140.
Załącznik 103532
141.
Załącznik 103531
142.
Załącznik 103530
143. Jeszcze jedno spojrzenie na dolinę i otaczające je góry
Załącznik 103535
144. Powrót przez Dolinę Kościeliską - strumyk
Załącznik 103536
145. i skałka
Załącznik 103538
I strumyk, i skałka i ... szkoda że koniec
O, i dałeś mi pomysła gdzie w grudniu się wybrać :)
fajne foty
Nie cierpię śniegu i zimy :evil:
Dobrze, że takie widoki mogę oglądać w ciepełku domowego zacisza :wink:
Dziękuję :)
Ostatnie kadry bardzo przyjemne. Widać pogoda dopisała.
144 - rozbroiło mnie, że uchwyciłeś tę małą czerwoną kiść owoców na drzewie, pośrodku kadru. I słońce tak super zagrało!
Piękne widoki. :)