wieeeeem :) miało być z d800 od Zibiego i za wcześnie wrzuciłem ale nie chce mi się zmieniać i wdawać w bezsensowne przepychanki :)
Wersja do druku
mnie...
Nyny cały szkopuł w tym że każdy inaczej widzi to pozycjonowanie. Pomijając już to rzeczywiście D300 byłoby lepszym porównaniem, choć wg mnie D300 nigdy nie było tak mocne jak E3 czy E5 (chodzi o pancerność szczelność itd) Jeżeli M1 będzie tak mocny jak topowe lustra Olka i tak wytrzymały w trudnych warunkach, to trzeba tylko pogratulować, bo dawno Olek tak dobrego aparatu nie pokazał.
Teraz tylko czekać na realne potwierdzenie że taki jest jak piszą. Na Amazonie już go wyprzedali :), więc na spadek cen bym nie liczył prędko i to mnie zasmuca :)
Ale tylko nieco :)
Chciałbym napisać tylko jedno. M1 prezentuje się wspaniale. Jeśli potwierdzą się pierwsze spostrzeżenia, to będę się cieszył że zostawiłem sobie 12-60. Taki zestawik będzie świetnym uzupełnieniem pozostałego sprzętu. Tylko najpierw cena musi się urealnić w okolicy topowych luster aps-c.
O! Czterysetny post w nie HP. Jubileuszowy:mrgreen:
Wreszcie szkiełka ZD wrócą do łask. W tym momencie zastanawiam się nawet np. czy nie lepiej kupić znowu ZD 14-54mm, tańszego od 12-40.
Nyny, spokojnie, porównujesz ceny rynkowe np. d800 po roku od wyjścia z ceną E-M1 w dniu premiery. Zobacz ceny na starcie:
D7100 - 1199 euro, D800 - 11.000 PLN, D600 - 2100$, GX7 - 4300 PLN, 70D - 1199 dolarów, 7D - 1700 dolarów.
Jak widać E-M1 jest w środku Twej listy. Poza tym porównanie go nie tyle z FF, ale ogólnie z lustrzankami jest raczej wg mnie nie trafione.
Dla Ciebie kolejny kastrat, a wg mnie 1szy aparat z prawdziwym potencjałem zamykający erę ułomnych aparatów podpierających się lustrem.
Polecam, świetny aparat. Jak dla mnie nadal ciekawa alternatywa dla droższego e-m1. Zwłaszcza że też pozwala na dorzucenie gripa.
porównanie nyny'ego o tyle jest uzasadnione że ceny Nikonów w krótkim czasie po debiucie dosyć szybko spadają - sprzęt jest w ofercie kilkudziesięciu sklepów, jest konkurencja i ceny lecą... Z Olympusem jest inaczej, sprzedawany jest przez nielicznych handlowców i mocno trzyma ceny...
Ja chętnie bym tę zabawkę przygarnął, bo wygląda na to że w zakresie ergonomii będzie świetnie, ale... sorki, nie za taką kasę :(
D7100, GX7, 70D to swiezynki, ktore nie dotknal syndrom spadku ceny zwiazanej z obecnoscia na rynku (notabene bardziej dynamiczna niz np. E5 czy OMD), wiec porownanie jak najbardziej zasadne, ceny wziete z popularnych polskich porownywarek, wiec nie ma co szafowac obca waluta.
D800, D600, 7D mialy uzmyslowic co mozna w alternatywie zanabyc.
pozdro
Fajna dyskusja, aczkolwiek sam E-M1 bardziej od dyskusji mi się podoba. Kupić nie kupię, ale bardzo chętnie zobaczyłbym to cudo w Chełmnie.
Wydaje mnie się, że problem FF/BF będzie nadal występował.
Korpus coś sobie zmierzy i przesle informacje do obiektywu.
Jeden obiektyw na podstawie tej informacji przesunie soczewki w jedno miejsce a inny obiektyw przesunie w trochę inne miejsce.
Jesli nie nastapi kontrola wyniku (ponowne ostrzenie) to chyba nie bedzie stuprocentowej pewności, że obraz będzie ostry.
Witam szanowne towarzystwo fotografów i profesjonalistów.
No niestety dla zwykłych amatorów tańsze czy droższe to cudo nie jest, może za pięć lat od Was odkupię. Niedawno kupiłem pięcioletniego E- 420. i tez jestem w fotograficznym niebie, Bo dotychczas bawiłem się kompaktem.
A ja mam nadzieję że olek wypuści takiego odpowiednika e-30 do tej puszki. Pozbawi go uszczelnienia a zostawi obsługę starych szkieł i wyceni go jakieś 3 tysiące taniej
Oly kontratakuje :)
"even though all cameras were manually set to the same Kelvin WB, the E-M1 has the most accurate color of the three; the E-M5 is too yellow, and the D600 is too green. On the E-M1, the histograms for each individual color channel are much closer together – resulting in slightly brighter highlights."
Ming Thein - druga część opwieści
http://blog.mingthein.com/2013/09/11...e-m1-review-2/
Blunty - foto i video czyli druga część wrażeń ze spotkania EM1
http://www.youtube.com/watch?v=86ND5...T-5akRcNXeL2rw
Oj czepiasz się. Jak znam Andrzeja to prędzej czy później nową zabawkę zakupi. Tak jak zmieniał wcześniejsze modele, tak obecny E-M5 zostanie zastąpiony przez jedynkę. Itd.
Z tym kupowaniem rzeczy, których nie ma to uważałbym na Twoim miejscu, bo już było parę razy, gdy ktoś tak na allegro kupił, a potem policja sprzedawcy szukała :p
Moim zdaniem - nie wypuści.
Nie ma w tym żadnego interesu.
EM-1 to ukłon w stronę posiadaczy (i byc może jakichs stanów magazynowych) szkieł Top Pro z dużego systemu.Nie kitów i nawet nie ZD 14-54 czy 12-60 - których jakieś tam odpowiedniki mZD już sie pojawiły lub sa zapowiadane; ale ZD 14-35, 35-100 etc. W końcu chodzi o to, byśmy kupowali nowe obiektywy :)
W odróżnieniu od np Sony, Olek nie ma aktualnie linii lustrzanek i obiektywów do nich. Tak więc nie musi na bieżąco przejmować się kompatybilnością.
Następny model Pro pojawi się pewnie za trzy lata i pewnie też będzie pracował z dużymi szkłami. Być może jako ostatni :)
Nie ma nowej przejściówki, tak więć jak wiele osób tutaj pisało- dostosowanie AF aparatu do pracy ze starymi szkłami to była kwestia do rozwiązania w samej puszce.
Czekam na polski cennik i dostępność.
Przebrnąłem przez arcyciekawy wątek, bardzo dziekuje za linki zewnętrzne. Chcialbym dorzucic swoje 5 groszy. Dwie kwestie: E-M1, jesli jest lepszy niz M5 jest wg. mnie bez wątpienia jedną z lepszych puszek wlaczajac w to nawet FF. Mysle tu konkretnie o typowej reporterce. Druga kwestia do cena. Jest normalna - tylko my za mało zarabiamy. W USA przeciętny fotograf slubny za jedno zlecenie moze kupić sobie zestaw E-M1 z kitem. Więc nie ma co narzekać na cene, tylko raczej na nasze finansowe realia.
Frosta - nie przesadzaj, na zagranicznych forach też są narzekania na cenę, może nie tak częste jak u nas ale narzekanie to nasza cecha narodowa więc trudno w tej dziedzinie nas pobić ;-)
Kontynuując narzekania (:-)) to mi się idea robienia coraz większych i cięższych korpusów mikro nie podoba (choć rozumiem, że jest spore grono fotografów, którzy uznają to za plus). Ten model ze względu na gabaryty nawet nie brałbym pod rozwagę bo dla mnie już E-M5 to w zasadzie maksimum tego co chciałbym ze sobą zabierać. Za to zoom 12-40 pomimo, że ciężki i spory mi się bardzo podoba. Jest na tyle uniwersalny, ze można zapomnieć o innych szkłach.
Mimo wszystko ciekawy jestem Waszych zdjęć z nowego korpusu i z przyjemnością je sobie pooglądam.
http://labs.adobe.com/technologies/l...tails#features
Nie ma EM1 więc nie, nie obsługuje.
Ja nie doczekałem i sprzedałem system 4/3 rok temu. Dla mnie ta premiera spóźniona o ten rok.
Pewnie wielu jest takich co nie doczekali ze szkłami.
Na dzisiaj to z premiery najbardziej mnie interesuje obiektyw 12-40, bardzo mnie ciekawi jak sie bedzie miał jakościowo do duzego 14-54.
No i bedę się zastanawiał czy kupić go czy raczej 2 stałki 12 + 17.
wyprzedaż E-M1 na amazonie w dniu premiery świadczy o tym, że cena nie jest za wysoka. Jeżeli jest dla nas za wysoka, to problem nie ceny a zarobków.
Kółko Barwa/Nasycenie zwane Kolorem w praktyce