-
Odp: Nikon D7100 czy warto?
U mnie wysyp zrobił się po miesiącu, no półtora -od pierwszego uruchomienia. Oczywiście dużo filmowałem, więc zapewne to przyspieszyło proces. Tak więc myślę, że przy normalnym użytkowaniu, problem pojawi się po około 3 miesiącach.
Aha, po powrocie z mapowania (test: czystko, aż byłem zaskoczony), problem wrócił po dwóch tygodniach od ponownego normalnego użycia aparatu.
To u mnie -ja po prostu dostałem kilka (może już kilkanaście) zapytań co mają robić ci, którzy kupili D5200/D7100 i problem pojawił się u nich tak jak u mnie. Z tego wniosek, że nie jest to problem jednostkowy (zresztą warto zerknąć na Optycznych -jak wygląda matryca egzemplarza, który testowali.... masakra).
[dopisane] ale spoko, Nikon podobno opracował już rozwiązanie problemu :) D5300. A ci co kupili D5200/D7100 -a kto by się tam nimi przejmował :) Na pewno nie Nikon.
-
Masz szczęście, że nyny śpi...
-
Wszyscy pracownicy Nikona potajemnie pracują u konkurencji? Pogłupieli, co nowe body, to nowe wpadki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie spi, nie spi.
Na razie sobie czytam tu i tam, i jeszcze histerii nie ma jesli i piksele chodzi, ale kto wie ;)
pozdro
-
A ponawiając moje pytanie odnośnie auto iso. Czy z podłaczona lampą aparat nie powinien robić zdjęć z najniższą ustawioną ostatnia wartością. Wydaje mi się że na początku tak mi robił? A teraz podwyższa tak jak bez lampy.
-
chyba się nie doczekasz odpowiedzi - aparat jak na razie niszowy bardzo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
U mnie wysyp zrobił się po miesiącu, no półtora -od pierwszego uruchomienia. Oczywiście dużo filmowałem, więc zapewne to przyspieszyło proces. Tak więc myślę, że przy normalnym użytkowaniu, problem pojawi się po około 3 miesiącach.
Aha, po powrocie z mapowania (test: czystko, aż byłem zaskoczony), problem wrócił po dwóch tygodniach od ponownego normalnego użycia aparatu.
To u mnie -ja po prostu dostałem kilka (może już kilkanaście) zapytań co mają robić ci, którzy kupili D5200/D7100 i problem pojawił się u nich tak jak u mnie. Z tego wniosek, że nie jest to problem jednostkowy (zresztą warto zerknąć na Optycznych -jak wygląda matryca egzemplarza, który testowali.... masakra).
[dopisane] ale spoko, Nikon podobno opracował już rozwiązanie problemu :) D5300. A ci co kupili D5200/D7100 -a kto by się tam nimi przejmował :) Na pewno nie Nikon.
Zrobiłem przez miesiąc ok. 3000 klatek. Nie wiem czy to dużo czy mało. Póki co jestem zadowolony i żadnych niespodzianek nie mam. No i nie szukam ich na siłe :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
AUTO ISO - auto iso działa super. Jednak mam problem po podpięciu lampy. Cały czas było tak że podczas robienia zdjęcia w auto iso było super - bez lampy sobie aparat regulował, a z lampą, zdjęcie było robione z najniższą ustawioną wartościa iso. Jednak od pewnego czasu z podpiętą lampą, czy też wbudowaną, robi zdjęcia z maksymalną wartością jaką mam ustawioną dla auto iso. Nie wiem, skąd się to wzięło, co zmieniłem w opcjach?
Może tak jest jak w niektórych innych body. Dolne ISO to ta wartość, którą miałeś ustawioną w momencie przełączanie sie na auto-iso.
Jeśli przełączałęś sie mając ustawione wysokie ISO to wtedy praktycznie będzie używane tylko wysokie ISO.
To zależy od modelu body - nie znam D7100. To wskazówka - spróbuj czy to pomoże. Miej ISO 400 (przykład) przed przełączeneim sie na auto-iso.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A co nynus chodzi spac po dobranocce?:)
pozdrowionka:mrgreen:
-
Nie, on po dobranocce wstaje.
Nyny jest fajnym gościem, trzeba było zawitać do Chełmna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Nie, on po dobranocce wstaje.
Nyny jest fajnym gościem, trzeba było zawitać do Chełmna.
W kontekscie wypowiedzi dodanej o 19stej z groszem:) moze nie zauwazyles..:)
Choc bywa kontrowersyjny, lubie goscia:)
Blizej 3miasta, to zawitam, na razie rodzina nie pozwala...
pozdrowionka
-
Chełmno to już blisko Trójmiasta. Półtorej godziny jazdy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Witam !
Tak zastanawiam sie czy to nie jest tak, ze matryce z czasem sie sypia... a elektronika maskuje "po cichu" oprogramowaniem
powstajace dziury ?
Albo ,ze kazda matryca wsadzana do body jest... na wstepie na etapie produkcyjnym programowo mapowana i klient
nie znajdzie zadnego wadliwego pixela na fotach po mimo, ze tak naprawde te wadliwe pixele sa ale ich nie widac
w praktyce ;)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Tak zastanawiam sie czy to nie jest tak, ze matryce z czasem sie sypia... a elektronika maskuje "po cichu" oprogramowaniem
powstajace dziury ?
Albo ,ze kazda matryca wsadzana do body jest... na wstepie na etapie produkcyjnym programowo mapowana i klient
nie znajdzie zadnego wadliwego pixela na fotach po mimo, ze tak naprawde te wadliwe pixele sa ale ich nie widac
w praktyce ;)
Pozdrawiam
Ale szukanie dziury w całym...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Chełmno to już blisko Trójmiasta. Półtorej godziny jazdy.
ech to gdzies mi umknelo mac mac mac...:)
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Zi
Może tak jest jak w niektórych innych body. Dolne ISO to ta wartość, którą miałeś ustawioną w momencie przełączanie sie na auto-iso.
Jeśli przełączałęś sie mając ustawione wysokie ISO to wtedy praktycznie będzie używane tylko wysokie ISO.
To zależy od modelu body - nie znam D7100. To wskazówka - spróbuj czy to pomoże. Miej ISO 400 (przykład) przed przełączeneim sie na auto-iso.
Sprawdzilem na D300s, D7000 wlasnie, i jest tak jak piszesz.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Sprawdzilem na D300s, D7000 wlasnie, i jest tak jak piszesz.
pozdro
No niestety, nawet jak przełączam się z iso 100 na auto iso (gdzie max np. 1000) z podłączoną lampą zdjęcia i tak robi na wysokich iso, 800, 1000.
-
aldii - wracam do tematu hot-pixeli. Zrób proszę zdjęcie "dekielka od tyłu" na parametrach ISO 3200 czas 1/30s... jeśli możesz, prześlij mi efekty na meila (podaje Ci go w PW)
Jak tak patrzę na cenę E-M1 i gdy widzę że zamiast tego aparatu można mieć D7100 + Sigma 18-35/1,8 to nachodzi mnie silna pokusa by czem prendzej rozstać się z całym m4/3
-
No, po zobaczeniu ceny też E-P5 może trafić cholera.
światło fajne ale 18-35 to jakiś dziwny zakres :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
No, po zobaczeniu ceny też E-P5 może trafić cholera.
światło fajne ale 18-35 to jakiś dziwny zakres :)
dlaczego dziwny? masz w jednym szkle za 3,3 tysiaka zamknięte trzy stałki ekw. 28/1,8 - 35/1,5 - 50/1,8. Korzystając z opcji crop 1,3 dostępnej w D7100 masz jeszcze 70/1,8 (przeliczam tylko ogniskowe, nie światło czy GO)
Chcąc coś takiego skołować w m4/3 to albo zoom i najlepszym przypadku utrata 1,3 eV światła (w zamian nieco większy zakres) albo stałki 14/2,5 + 17/1,8 + 20/1,7 + coś czego nie ma czyli 25/1,8... nawet biorąc te stałki które są wyjdzie ponad 4 tysiaki... no owszem kompaktowość i poręczność będą pierwsza klasa ale dochodzi cyrk z wymienianiem obiektywów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
aldii - wracam do tematu hot-pixeli. Zrób proszę zdjęcie "dekielka od tyłu" na parametrach ISO 3200 czas 1/30s... jeśli możesz, prześlij mi efekty na meila (podaje Ci go w PW)
Jak tak patrzę na cenę E-M1 i gdy widzę że zamiast tego aparatu można mieć D7100 + Sigma 18-35/1,8 to nachodzi mnie silna pokusa by czem prendzej rozstać się z całym m4/3
Nie ma problemu, po południu zrobię. A dlaczego aż na 3200?
-
to z doświadczenia po E-P1. Na ISO 200 nic nie było widać, dopiero gdy kiedyś podkręciłem czułość i zrobiłem kilka serii zdjęć zauważyłem problemy z pikselami... Przypuszczam więc że jeśli w D7100 na tej czułości będzie "czysto" to nie ma się czego bać i trzeba będzie aparat brac... a jeśli są jakieś problemy, jeśli część pikseli nie pracuje "równo" to trzeba będzie zachować ostrożność
-
http://camerasize.com/compact/#440.378,482.336,ha,t
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jak się ta Sigma ukazała, to mi zaświtała myśl, że może drugie body sobie sprawić i ową Sigmę do tego. Ale ani zakres ani wymiary mi nie odpowiadają. A różnica jest spora:
---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------
Link u góry. Tablet to jednak ułomne urządzenie;-)
-
Każdemu coś innego pasuje :) i fajne jest to że wybór na rynku coraz ciekawszy, coraz większy się robi...
Zestawiając zaś wady i zalety to na korzyść D7100 + 18-35/1,8 zapiszemy:
1) lepsze światło
2) wyższa rozdzielczość
3) wyższa dynamika
4) niższa cena (ok. 3000 - 3500)
5) wewnętrzne ogniskowanie (nie zasysanie kurzu)
zaś zaletami rozwiązania m4/3 będą
1) mniejsze wymiary i waga
2) większy zakres ogniskowych
3) ruchomy ekranik - który coraz częściej uważam za genialne rozwiązanie
4) wyższa szybkostrzelność
5) prawdopodobnie bardziej precyzyjny AF
jak dla mnie, ale to oczywiście tylko moje zdanie, D7100 jest ciekawym, naprawdę ciekawym wyborem
w kontekście powyższego zestawienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Każdemu coś innego pasuje :) i fajne jest to że wybór na rynku coraz ciekawszy, coraz większy się robi...
Zestawiając zaś wady i zalety to na korzyść D7100 + 18-35/1,8 zapiszemy:
...
zaś zaletami rozwiązania m4/3 będą
...
2) większy zakres ogniskowych
...
Od dołu tak, ale od góry? Z nikonowych megapixeli spokojnie wycinasz 40/1,8, gdzieś w okolicach 14 Mpix masz 45/1,8.
Jasność niestety waży i dla mnie podstawowe pytanie jest proste: jeśli potrzebujesz pełnej dziury, to tylko N + S, jeśli masz zamiar przymykać S, to już lepiej O.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Od dołu tak, ale od góry? Z nikonowych megapixeli spokojnie wycinasz 40/1,8, gdzieś w okolicach 14 Mpix masz 45/1,8.
chyba niestety nie... p z moich obliczeń "na skróty" wynika że w ekw. 70 mm FF vel 35 mm m4/3 z Nikona by trzeba było wyciąć ok 12-13Mpix dochodzi tu jeszcze problem innych proporcji matrycy
nie zmienia to faktu że i tak się wyciąć to da... a nawet te 12 Mpix to typowych zastosowań wystarczą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
chyba niestety nie... p z moich obliczeń "na skróty" wynika że w ekw. 70 mm FF vel 35 mm m4/3 z Nikona by trzeba było wyciąć ok 12-13Mpix dochodzi tu jeszcze problem innych proporcji matrycy
nie zmienia to faktu że i tak się wyciąć to da... a nawet te 12 Mpix to typowych zastosowań wystarczą
Policzyłem dokładnie z uwzględnieniem proporcji i wyszło mi, że gęstość 24M N = gęstość 16M O. Nie jest źle, 18-35/1,8 w O to też dobry wynik jak na zooma. Tylko ta wielkość...
-
Kocham takie ping pongi na obliczenia.
W sumie nie wiem, ktore swieta wole.
Wracajac do tematu, wzialbym Nikona jesli nie bedzie mial przypalu z AF, na przekor Olkowi, ktorego polityki ostatnio nie kumam...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Kocham takie ping pongi na obliczenia.
...
pozdrowionka
Chyba na tym polega problem, że firmy wszystko dokładnie liczą i kalkulują, a od nas oczekują kierowania się emocjami :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba na tym polega problem, że firmy wszystko dokładnie liczą i kalkulują, a od nas oczekują kierowania się emocjami :)
bardzo trafne spostrzeżenie... bardzo trafne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Obydwoma zestawami zrobicie swietne zdjecia albo beznadziejne.
pozdrowionka
-
Hej Jan_s... wysłałem Ci na maila dwa pliki w iso 3200. Ja tam nie widze żadnych hot-ów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Obydwoma zestawami zrobicie swietne zdjecia albo beznadziejne.
...
XZ-2 też zrobimy świetne zdjęcia albo beznadziejne. Masz jeszcze jakieś pomysły?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
XZ-2 też zrobimy świetne zdjęcia albo beznadziejne. Masz jeszcze jakieś pomysły?
Oczywiscie, rob zdjecia tym, co lezy Ci najlepiej, to tylko narzedzia do spelniania wizji.
pozdrowionka
-
@aldii, bardzo dobry wybór! GRATULUJĘ! :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotosnajper
@aldii, bardzo dobry wybór! GRATULUJĘ! :wink:
Dzięki... po przesiadce z E-520 jestem w 7 niebie. Z aparatu jestem zadowolony pod każdym względem. Teraz zbieram na szkiełka....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Hej Jan_s... wysłałem Ci na maila dwa pliki w iso 3200. Ja tam nie widze żadnych hot-ów.
Dziękuję... i rzeczywiście nic nie widzę... i teraz zagwozdka czy Ty miałeś farta i trafiłeś świetny egzemplarz czy Fatman miał pecha i zaliczył hoty... a może trzeba jakoś inaczej to testować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dziękuję... i rzeczywiście nic nie widzę... i teraz zagwozdka czy Ty miałeś farta i trafiłeś świetny egzemplarz czy Fatman miał pecha i zaliczył hoty... a może trzeba jakoś inaczej to testować?
Najlepiej nie testować po zakupie, tylko robić zdjęcia. Jak w używaniu wyjdzie coś źle to jest problem. Ale jeśli nic nie przeszkadza to nie ma co się przejmować testami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
:) Jak sobie przypomnicie (mam nadzieję) to w jednym z wątków o D5200 dawałem linka z przykładowym zdjęciem dekielkowym -bo nie bardzo mi pasowało to co pokazali Optyczni (ich fota dekielkowa z wyraźną pionową krechą). I na tym moim przykładzie też było właściwie czysto. Tak więc jak już pisałem wcześniej.............. to tylko kwestia czasu. I się pojawią.....
-
ok.... ja na razie czekam - pierwsze w kolejce zakupów jest coś w stylu E-P5 / X100s / GX7 czyli mały aparat do kieszeni..
Decyzja czy D7100 czy E-M1 czy jeszcze coś innego lustrzankowego czy lustrzankopodobnego jest jeszcze przede mną.