-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jacy "wy"? Z kim rozmawiasz?
Wy, w sensie społeczność Olympusclub.pl. "Obcyferkowywanie" moich zdjęć mam od 2 dni wyłączone. Dałam namiary na blog osoby zajmującej się testowaniem sprzętu m 4/3. Będziecie chcieli, to skorzystacie z możliwości podyskutowania o tym, czy o tamtym, a jak nie, to nie.
-
Trochę offtopic idzie.....
-
No to chyba możesz już przestać płakać i przejść nad tym do porządku dziennego. I zacząć pisać na temat...
-
Sorry ale nawet jako niespotykanie spokojny człowiek muszę to napisać: DAJ SE NA LUZ!
Jestem w podobnym wieku i trochę ludzi poznałem - to odpowiem po Twojemu - wy to zawsze macie rację. Już tłumaczę "wych" - to po prostu ludzie których "Moja jest racja i to święta racja, a nawet jeżeli Twoja jest racja, to Moja mojsza jest od Twojej" (czy jakoś tak podobnie - Dzień Świra). I ową rację trzeba narzucić albowiem MOJA świadomość kształtuje byt i kropka - innych byt również, z tym że świadomość moja. Jeżeli taki człowiek jest naprawdę dobry w tym co robi i jego racja jest prawdziwa (z grubsza) i przynosi korzyści (niejako przy okazji) reszcie - pcha świat naprzód. Jeżeli nie (a niestety zgodnie z głupawą ale wydającą się słuszną zasadą 80/20) jest - no cóż - albo go oleją, albo spacyfikują, albo posłuchają - z marnym dla wszystkich skutkiem. Który z ostatnich trzech scenariuszy zajdzie, zależy zwykle od uporu, konsekwencji i metod delikwenta. Niestety ostatni zbyt często występuje.
I jako zakończenie - chcesz komentarzy do zdjęć? Załóż wątek by było gdzie je umieszczać (starczy zdaje się podlinkować już gdzieś wstawione tak by się pokazało w wątku). Chcesz ocen? Daj do galerii. Chcesz poklasku? Tu już nie wiem co poradzić. Może trzeba zasłużyć. Tylko po takim wejściu ciężko będzie.
PS. Wracając do tematu - E-P5 zły nie jest, za to nowy Panas wyraźnie bardziej funkcjonalny. Poza tym IMHO co kto lubi, w RAW pewnie różnicy widać zbytnio nie będzie. BTW - dostał nagrodę chyba jak Panasa oficjalnie nie było? Chyba że się mylę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Nie widzę powodu by ją zmieniać. Podobnie jak wy nie widzicie potrzeby pisania komentarzy pod zdjęciami, bo postawić cyferkę jest i łatwiej, i szybciej.
Sory za OT.
Widzę @krystyno1975 że bardzo ale to bardzo cierpisz z powodu tej jedynki pod swoim zdjęciem. Wrzucić sobie na luz. Załóż swój wątek i umieszczaj tam swoje fotki. Będziesz mieć komentarze które tak bardzo chcesz.
Co do GX7.
Zapowiada się ciekawie. Co widać po pierwszych zdjęciach. I jest bardziej funkcjonalny niż EP5.
W najbliższym czasie olek ma wypuścić taki uboższy OMD. Zobaczymy wtedy . Może będzie on w stylu właśnie GX7
-
Nikt naprawdę nie wie kiedy ma się pojawić GX7?...w przyszłym tygodniu mam brać OM-D-eka, może lepiej się wstrzymać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Spajd
Nikt naprawdę nie wie kiedy ma się pojawić GX7?...w przyszłym tygodniu mam brać OM-D-eka, może lepiej się wstrzymać?
Ja bym się wstrzymał . A możesz napisać czy naprawdę ci się spieszy. Tzn. Czy koniecznie już potrzebujesz dokonać zakupu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Wy, w sensie społeczność Olympusclub.pl. "Obcyferkowywanie" moich zdjęć mam od 2 dni wyłączone. Dałam namiary na blog osoby zajmującej się testowaniem sprzętu m 4/3. Będziecie chcieli, to skorzystacie z możliwości podyskutowania o tym, czy o tamtym, a jak nie, to nie.
Powiem Ci, że nie fajnie się to czyta. Wiesz ja nawet nie mam aparatu Olympusa, a wybierałem nowy aparat będąc już forumowiczem OC. Jednak po wyborze nieolympusowego sprzętu nadal czuje się tu jak w domu bo tu atmosferę tworzą ludzie.
W galerii dostaję i 1ki i 5ki i komentarze i nawet nie przyszłoby mi do głowy narzekać, że ktoś wstawia cyferki. Dla mnie jest jasne, że jak ktoś daje 1ke to mu się zdjęcie nie podoba a jak 5ke to i owszem i to nawet bardzo :-) Dlaczego oczekujesz komentarzy? Czasami jest tak, że coś Ci się podoba lub nie już na pierwszy rzut oka i wymyślanie na siłę dlaczego tak jest nie ma sensu.
-
Może zacytuję swojego posta z działu powitań "Po kilku latach przygody z fotografią ciągnie mnie do zakupu czegoś nowego, aktualnie bawię się "firmowymi" nikonami, ale do prywatnego użytku szukam czegoś co miałbym nosić zawsze przy sobie i tak po kolei wybierałem D7100, 7D, K5II, E-PL5 i ostatecznie stanęło na OM-D, co w konsekwencji zaprowadziło mnie na to forum i bardzo spodobała mi się tutejsza atmosfera:wink: OM-D ma być moje pod koniec przyszłego tygodnia i teraz tylko wybór czarny czy srebrny", znaczy już dosyć długo się męczę na zasadzie coś bym chciał, ale nie ma tak naprawdę nic co by w pełni spełniało moje wymagania, OM-D jest bardzo blisko tego co bym chciał, wolałbym tylko ekran uchylany jak w panasie i największa wada moim zdaniem to z tego co widziałem kiepskie sprawowanie się matrycy przy długich czasach naświetlania.
Już w tym tygodniu przeleciała mi szansa na świetne ujęcia bo nie miałem aparatu przy sobie im później tym gorzej.
Ale jeśli GX7 ma mieć taką rozpiętość tonalną jak GH2 to w ogóle nie ma na co czekać jak dla mnie.
-
GX7 ma być w sprzedaży na przełomie sierpnia i września, ale przeczuwam, że mogą być problemy z dostępnością. Aparat będzie się sprzedawał jak szalony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
GX7 ma być w sprzedaży na przełomie sierpnia i września, ale przeczuwam, że mogą być problemy z dostępnością. Aparat będzie się sprzedawał jak szalony.
W Polsce? Bez przesady. Czy były jakieś trudności z dostaniem OM-D albo EX-1? Cena w sumie podobna, entuzjazm na stracie też. Co nie zmienia faktu, że jak wyjdę z fynansowego doła to tego gieiksa kiedyś kupię. :wink:
-
Ile ma kosztować na starcie ?. 4kPLN ?
-
Za body 4300 - ponoć.
Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2
-
Gdyby był w tym tygodniu to już bym był zainteresowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Za body 4300 - ponoć.
Pomyśleć, że bodajże 4 lata temu za G1+ kit 14-45 zapłaciłem ok. 1500zł (3 miesięczna używka to była, ktoś kasy potrzebował). Nowy o ile pamietam był ok. 300zł droższy. Notabene ten kit teraz nówka ok 1tyś cena. Obecnie trzeba by wydać 3x więcej na sprzęt powiedzmy na czasie jak wtedy był G1. Szkoda tylko, że przez ten czas pensja nie wzrosła 3 krotnie, a raczej 30%, 40% i tak nie mam co narzekać:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pomyśleć, że bodajże 4 lata temu za G1+ kit 14-45 zapłaciłem ok. 1500zł (3 miesięczna używka to była, ktoś kasy potrzebował). Notabene ten kit teraz nówka ok 1tyś cena.
Obecnie trzeba by wydać 3x więcej na sprzęt powiedzmy na czasie jak wtedy był G1. Szkoda tylko, że przez ten czas pensja nie wzrosła 3 krotnie, a raczej 30%, 40% i tak nie mam co narzekać:)
Mnie się wydaje, że jednak klasa tych aparatów wzrosła nieco, producenci m4/3 idą bardziej w stronę segmentu semi-pro, stąd różnica w cenie. Ja na przykład ostatnio łyknęłam rocznego, ledwie używanego E-PL2 z podwójnym kitem za 1160 zł.
-
Tylko wtedy złotówka była prawie dwa razy mocniejsza, niż dzisiaj. Pamiętam Sony Alpha sprzedawane w kicie z 999 zł, a A850 z zoomem f/2,8 była za niecałe 8.000 zł. I ceny w zasadzie się nie zmieniły, a nawet spadły. Tylko nie dla nas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Mnie się wydaje, że jednak klasa tych aparatów wzrosła nieco,....
Oczywiście masz rację, szczególnie z tym nieco:wink::grin: czy jednak ten aparat jest 3x lepszy (od tych kilkuletnich) jak wskazywałaby cena, bardzo wątpię.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja na przykład ostatnio łyknęłam rocznego, ledwie używanego E-PL2 z podwójnym kitem za 1160 zł.
Bardzo słuszna decyzja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Oczywiście masz rację, szczególnie z tym nieco:wink::grin: czy jednak ten aparat jest 3x lepszy (od tych kilkuletnich) jak wskazywałaby cena, bardzo wątpię.
Nie, żebym się kłóciła, bo też sądzę, że wzrost cen jest niewspółmierny, ale chyba różnica nie jest taka duża. Nie orientuję się dokładnie w cenach PEN-ów w dniu premiery, ale to chyba to było coś koło 2500 zł dla E-PL-ów, a zważając na fakt, że to półka niżej, to różnica nie jest już tak rażąca...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie, żebym się kłóciła, bo też sądzę, że wzrost cen jest niewspółmierny, ale chyba różnica nie jest taka duża. Nie orientuję się dokładnie w cenach PEN-ów w dniu premiery, ale to chyba to było coś koło 2500 zł dla E-PL-ów, a zważając na fakt, że to półka niżej, to różnica nie jest już tak rażąca...
Pozostańmy zatem przy wspólnym mianowniku, że wzrost cen jest nie współmierny do jakości jaką się zyskuje. Z drugiej strony ten wzrost cen to pojęcie względne...Dla kogoś duży, dla kogoś innego niewiele znaczący.
Chyba przyzwyczaiłem się do cen komputerów. Z biegiem lat za tą samą cenę, a często niższą można było kupić o wiele lepszy. Z aparatami widać tak nie jest choć w większości to też elektronika (samo body np.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Spajd
Gdym ja tak mocno chcial sie dowiedziec,poczytac testy to w tego linka bym klikal http://www.digitalkamera.de/Meldung/ niestety pelne testy platne i stronak a jezyku nie polskim,dawniej mialem darmowa prenumerate ich.Czasem na maila mi podrzuca jakies nowalijki.
Ciebie pewnie ten tekst interesuje,Na dole jest data kiedy bedzie w sklepie,cena jest jeszcze nieustalona
http://www.digitalkamera.de/Meldung/...7_an/8400.aspx
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pozostańmy zatem przy wspólnym mianowniku, że wzrost cen jest nie współmierny do jakości jaką się zyskuje. Z drugiej strony ten wzrost cen to pojęcie względne...Dla kogoś duży, dla kogoś innego niewiele znaczący.
Chyba przyzwyczaiłem się do cen komputerów. Z biegiem lat za tą samą cenę, a często niższą można było kupić o wiele lepszy. Z aparatami widać tak nie jest choć w większości to też elektronika (samo body np.)
W 2009 nowy G1 kosztował ok. 2000 zł. Teraz nowy G5/G6 chodzi po 2500-2800. Biorąc pod uwagę różnicę kursu i ogólny wzrost cen to tragedii nie ma. GX7 to inna półka. W 2009 takie małe-wielkie aparaty były abstrakcją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
W 2009 nowy G1 kosztował ok. 2000 zł. Teraz nowy G5/G6 chodzi po 2500-2800. Biorąc pod uwagę różnicę kursu i ogólny wzrost cen to tragedii nie ma. GX7 to inna półka. W 2009 takie małe-wielkie aparaty były abstrakcją.
Najpewniej masz rację coś ok. tych cen było. Wkazdym razie kupiłem jak pisałem za 1500zł (przyznaję 'używkę') Że tylko się zapytam ten nowy G5/G6 za cenę 2,5tys. oczywiście jest też z obiektywem 14-45 ?
PS.
No dobrze przejrzałem ceny i faktycznie za 2,5tys mozna kupić G5/G6 z obiektywem kitowym. Akurat ja nie widzę żadnego powodu aby dopłacić 1 tyś za body aby miec nieco lepszą matrycę.
-
W styczniu 2009 body E30 kosztowało 3900 pln ( minus lampa FL36)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Dzięki, ale język niestety mnie ogranicza;/...
A G5 można z kitem mieć już za mniej niż 2 tys, lub poniżej 3 tys za długiego kita 14-140...
-
W całej tej dyskusji o cenie GX7 (wątku poruszonego przez Krystynę nie rozumiem) najgorsze jest to, że nie można będzie go nabyć w B&H tylko na terytorium EU.
Pozostaje zatem czekać na odblokowanie IBIS w trybie video, spadek ceny oraz specyfikację trybu wideo nowego OMD pro.
-
Druga część recenzji na blogu http://www.smallcamerabigpicture.com...stabilization/
---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:45 ----------
-
gripa to coś ma bardzo podobnego do starej poczciwej L1 (pamięta to ktoś jeszcze?)
-
Oooo i ma krzywe jak OM-D, tylko uszczelnień mu brakuje..
-
Krysia! jak ja uwielbiam Twoje tyrady :D! Skoro my tacy źli i niedobrzy, to czemu tu siedzisz wsród tych złych i niedobrych? jest tyle innych for gdzie kazdy sobie wchodzi do ... pupy!
Co do GX7.. cholerka, tyle fajnych aparatów ostatnio się pokazuje.. GX7, nowe FuFu... aj aj...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
jest tyle innych for gdzie kazdy sobie wchodzi do ... pupy!
kolonoskopia.forum.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
gripa to coś ma bardzo podobnego do starej poczciwej L1 (pamięta to ktoś jeszcze?)
No ba, dla mnie to był niemal ideał połączenia estetyki z ergonomią. Panas w końcu doczekał się następcy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Całkiem zgrabnie ten GX wygląda w zestawie z 12-35/2.8. Body jest o 1/4 cięższe od tego zooma więc nie powinno być źle.
-
Nie wiem czy było ...
Pojawiły się fotki tablic testowych z GX7 http://www.dpreview.com/articles/859...sions-review/2
Jak dla mnie, na tablicach testowych, matryca GX7 na wyższych ISO odstaje od matrycy z E-P5 (i NEX-6). Fotki z realnego świata są przyzwoite. Czekam więc na okrzepnięcie cen i wybieram tańszą opcję - pewnie będzie to Panasonic, chyba że Olympus zamiesza nowym OMD M1 (w sensie drugiego życia dużych szkieł).
-
1 załącznik(ów)
No jak odstaje? Trzeba sobie przełączyć widok na oświetlenie żarowe, które stawia matrycom najwyższe wymagania i odpowiedzi szukać w cieniach:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1376904532
Wszędzie wyłazi niebieski syf i tylko Panas zachowuje przyzwoity poziom czerni.
-
No to łyżka dzięgciu do beczki miodu:
Wizjer ma proporcje 16:9. Informację o rozdzielczości i powiększeniu obrazu można zatem rozbić o kant...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No to łyżka dzięgciu do beczki miodu:
Wizjer ma proporcje 16:9. Informację o rozdzielczości i powiększeniu obrazu można zatem rozbić o kant...
Potwierdzam:
Wizjer elektroniczny, kolorowy, 2 764 800 punktów, pole widzenia: 100%, proporcje 16:9, powiększenie: x 1.39, punkt oczny: 17.5 mm, czujnik zbliżenia oka, możliwość odchylenia w górę o 90 stopni, korekcja dioptrii: od -4.0 do +3.0
-
Ale chyba podgląd 4/3 można "wyciąć" - kosztem wielkości podglądu?
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:08 ----------
Przy okazji to kolejny przykład jakim zbędnym syfem są opcje filmowe w aparacie - bo proporcje wizjera są chyba podciągnięte pod to.