Fajna seria, klimatyczna.
Wersja do druku
Fajna seria, klimatyczna.
i mnie się wydaje że bw pasuje do tej foty. To , że jest szaro bure też mi się podoba. Co do podkręcania kontrastów - zostawić w szaro burym klimacie, minimalnie ruszając pierwszy plan i dziewczynkę
Właśnie o to chodzi, że nie pasi obróbka BW.Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
Pewnie nieprecyzyjnie się wyraziłem :oops:
Obróbka może nie pasić, w pełni to rozumiem.
Dziękuję za komentarze :)
Dwa kadry. Ten pionowy - wiem że przegięłam z szerokością kadru ale ma to swoje uzasadnienie.
Dla równowagi drugie zdjęcie ciaśniej skadrowane... Sama nie wiem... help... :roll:
Od razu widać, że to Twoje :)
Miejski klimat, brudna, pomazana i zniszczona elewacja bloku z wielkiej płyty, ktorej kontury widac poprzez tynk, na ścianie "pobożne życzenie" administracji osiedla, nijak mające się do rzeczywistości. Na tym tle dziecko o trudnej do zidentyfikowania płci, po prostu dziecko, raz biegnące dokądś jakby chciało uciec od tej rzeczywistości, to znów stojące, tak bezradnie i smutno, ze spuszczoną głową, jakby już wiedzialo, że nie ma stąd ucieczki.
Jak większośc Twoich prac tak i tę odbieram "na smutno", oprócz tematyki wielki wplyw na mnie, jako widza, ma obrobka, zdominowana szarością, bez kontrastów i weselszych akcentów.
Taka, miejsko-blokowa, beznadzieja.
Amigos
Ostatnia fotka - kompozycyjnie fajnie, ale jakoś mi nie leży...
Natomiast dwie poprzednie, zwłaszcza pierwsza z nich świetne moim zdaniem.
Napis bardzo pasuje do rozbrykanego dziecka pod nim, a zarazem monochromatyczność
i graffiti na murze sugerują, że wyrażone nim życzenie respektowane nie jest.
A druga z fotek też dobra - szeroki kadr sprawia, że dziecko jest w nim trochę zagubione. Nieco inna wymowa, i jak to piszę, zaczynam się zastanawiać, czy to zdjęcie nie jest lepsze - konsekwentnie pesymistyczne. Słowem - oba dobre :)
amigos - ładne skadrowane, pokusił bym się o minimalne podciągnięcie kontrastu na postaciach, IMHO tracą troczę na czytelności.
Jeśli chodzi o przedostatnią serię- bardziej podoba mi się drugi. Aż się prosi żeby powyciągać te okręgi na ścianach wraz z podrapaną fakturą - mogło by wyjść niesamowicie monumentalnie z tą małą postacią na dole
Czyli potwierdzasz Radlakosie, że ten okrag na ścianie może mieć sens. Straszny miałam wówczas dylemat między oszczędnym kadrem a tym właśnie muralesem, którego szkoda mi było wywalić, wszak on był inspiracją :)
potwierdzam, ładny kadr ;)Cytat:
za radlakos - fota ma potencjał
niedziela, godz. 16.00
AA wiem gdzie to jest :razz: gdzieś na przeciwko jest zoologiczny :mrgreen: ul. 1 Maja czy jakoś tak.
ostatnie za ciemne jak dla mnie i nie wiem o co chozi.
pzdr i czekam na więcej
Taka moja wielkopostna refleksja, migawka (trochę może przekombinowana ;))Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Asfoto - to jest Wyszyńskiego ale wszyscy na nią mówią 1Maja (która jest prostopadła i równoległa :) Ale zoologiczny oczywiście jest :D
jest to chyba , jak dotąd, jedyna twoja fota, która do mnie zupełnie nie trafia :roll:Cytat:
Nie wyszło Ci ziarenko. Szkoda, że ludzie nie są sfotografowani od przodu.
Ja, tylko w kwestii formalnej. Smalcowate. Weź dzieciorka i smignij na miasto to i usmiech wywołasz i pozytywny odbiór.
pozdrawiam
vG
Rafał - nawet nie próbowałam z ziarenkiem, to po prostu chamski szum, skopane technicznie, przyznaję :oops:
Gregorius - niby tak, ale to moje dziecię już trochę opatrzone, za bardzo się powtarzam ostatnio... :|
Tym razem obrazek bardziej parkowy niż miejski - "Tam zakopiemy"
I git. Tak ma być! Walizka rulez! Mnie się podoba. A kolorek jakby wyglądał?
pozdrawiam
vG
eee - fota stworzona pod BW, ale niestety mz BW niedomaga - okrutnie płaskie i nieczytelne choć kadr fajoski. Aga popracuj nad nim jeszcze ;)
Z budy do budy- kadr o refleksyjnym brzmieniu ilustrujący szarą dziecięcą codzienność na drodze obowiązkowa szkoła w której panuje przekonanie aby uczeń był cicho i się nauczył zadanego tematu a pytanie dlaczego jest niestosowne i dom być może też pomimo starań rodziców pogrążony w marazmie codzienności.
Gru03 – obrazek miejski różowo – szary klimatyczny kadr z dobrze dobraną miną dziecka. W tym zdjęciu pozostawiłbym troszkę więcej obrazu po prawej stronie gdyż ta kamienica swoją elewacją nie odbiega od panującego na nim nastroju.
Nekro- moim zdaniem na zdjęciu jest bardziej uwydatniona scena jak kobieta w stosownym berecie czyta plakat może też stosownego radia, to bardziej do mnie mówi ponieważ nekrologi znajdują się po lewej.
Sniegovo- ponury obraz miasteczka gdzie nawet nie wszystkie kominy dymią jakby życie w nim zamarło. Podoba się i kadr i tonacja która to podkreśla.
Slonko01- zaduma przed schodami do nikąd a może przed bólem po zderzeniu się za ścianą na ich szczycie. Niby nie ciekawe miejsce a jak pomysłowo podane.
Wdol- z ponurego miejsca do jeszcze gorszego? Tak bym to zinterpretował ale to IMHO dolno średni kadr. Na razie starczy bo się rozpisałem a czuję się zobowiązany gdyż już wiele razy oglądałem Twój wątek i pamiętam zdjęcia więc jest w nich jakiś przekaz który skromnie przez powyższe staram się uhonorować. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo, szczególnie Wiejo za wnikliwą analizę :)
Radlakos, to z walizką - trochę poprawiłam kontrast ale już tu nie wstawiam, jest u mnie na blogu.
Aga, musisz popracować nad robieniem BW. IMHO Twoje zdjęcia są za mało kontrastowe.
Wiem, coś mi się ostatnio kaszani... i chyba wiem w czym problem - B&W robię w RSE i tam się wydaje ok, a potem po przeniesieniu do innego programu robi się taka mamałyga... Popracuję, dzięki.
Ciekawe klimaty na Twoich zdjęciach. Przypominają mi peryferia miast znane z filmów Jarmuscha. Lubię oglądać takie kadry, bardziej lub mniej statyczne, reportażowe ale z fotograficznym wdziękiem. Faktycznie, więcej kontrastu pomogłoby w odbiorze.
Kolorki świetne! No i sytuacja też :)
wszystkie kolory rzeczywiste?
bardzo sympatyczne zdjęcie.
Ziemio, kolory rzeczywiste.
Jak już jesteśmy przy kolorze, to dodam "Przegląd prasy"
chyba jeszcze fajniejsze od poprzedniego :)
Obydwie fotki bardzo mi się podobają. Gratuluję spostrzegawczości i wykorzystania naturalnych kolorów. Modelka świetnie "gra" kolorem spodni. Gdzie takie klimaty?
Bombastyczne ;) Naprawdę dobre, w Twoim stylu. Pozowane?
Pzdr
Piotrze Grzesiu, klimaty w Tczewie.
Sucharze - pozowane ale otoczenie prawdziwe, kolorki też :)
Dzięki za opinie.
Aga, to nic złego, że pozowane, szczególnie, kiedy osiąga się taki efekt ;)
"Sucharze", jak to dziwnie brzmi... :? Czyżby przestał mi pasować mój własny nick?!?! :|
Pzdr
A "Sucharku"? :)
Oj, śliski grunt ;) Mój nick się brzydko odmienia i tyle ;) Dobra, koniec tego OT-u ;)Cytat:
Pzdr
przegląd prasy - extra ;)
powrót do formy zaobserwowałem ;)
Zwiatraczkiem1- w odrapanym świecie minionej świetności pojawił się promyk nadziei w postaci uroczej dziewczynki z wiatraczkiem co udało się zatrzymać w postaci świetnego kadru, na drugim jak w koszmarnym śnie za kratami jakiegoś getta to nawet wiatraczek się nie kręci napawający przejmującym smutkiem kadr. Samboa2 osobiście mnie ten kadr nie rajcuje jednak wyziera z niego jakiś lęk może przed wejściem lub inaczej jakaś cisza oczekiwania. Zielence01- w kadrze widać paniczną ucieczkę przed polecaną opieką a na drugim szara rzeczywistość zawierająca się w symbolu koła które w końcu omotało i uczyniło opiekę rzeczywistością. Amigos kadr jako taki nie porywa a brakuje mi pustych butelek i sterty niedopałków aby zdjęcie ożyło. Gorzkiezale2- patetycznie smutny klimat lecz po powiększeniu widać, że ziarno wyżarło obraz a przy tym pozbawiło je przekazu. Kadr walizką bardzo mi się spodobał zawartym tematem, sposobem przekazu. Drogeria na pewno ładny dla oka kadr a zamyślona na progu modelka trochę go ożywia. Prasowka- dałem wyraz w galerii i bardzo podoba mi się ten kadr. Pozdrawiam.