Piękności te "arcydzieła murarskiej sztuki" :)
A może by tak "z zamierzchłej przeszłości"?
Takie COŚ spotkałem w centrum Przemyśla.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Piękności te "arcydzieła murarskiej sztuki" :)
A może by tak "z zamierzchłej przeszłości"?
Takie COŚ spotkałem w centrum Przemyśla.
Pozdrawiam.
W Łodzi na ścianie jednej z uczelni (może, ktoś wie która to dokładnie?) mają coś takiego:
Załącznik 91267
I ja naprawdę nie rozumiem, czemu tak to niszczeje. Mogliby odrestaurować... przeszłość jaka była taka była, a takie malunki mają wartość historyczną i mogą się ciekawie prezentować. Że dookoła kilka podobnych murali niszczeje bardziej rozumiem, bo pewnie właścicielom nie zależy, ale przecież władze wyższej uczelni to wykształceni ludzie, chyba mieści się to granicach ich wrażliwości. Kasy braknie na pewno, ale prędzej czy później coś trzeba zrobić z rozpadającą się ścianą...
Katowice Jerzego Dudy-Gracza (tego chyba jeszcze nie było):
@alnico Ładne te murale . Widziałem je gdzieś na necie, ale nie wiedziałem że są w Katowicach. :wink:
A co w innych miastach widać? :)
Widac, ze w Katowicach maja talent do malowidel :-)
No to jeszcze jedne z Katowic, takie trochę makabryczne, ul. Damrota:
Dwa malowidła z Oświęcimia.
Maciek_WM ten mural na ścianie kamienicy w Łodzi(tam nie ma żadnej uczelni) to dawna relama......Pewexu(róg ul. Sienkiewicza i Traugutta). Podobno jest pomysł aby toto odmalować.:grin:
Biker, sprawdziłem w google maps:
http://maps.google.pl/?ll=51.768714,...19.67,,0,-1.95
Jak byk jest tabliczka "Uniwersytet Łódzki".
Natomiast jeśli mają to odmalować, to chwała im za to :)
Może kiedyś tam był jakichś oddział Umiw Łódzkiego. Ale teraz to raczej nie ma. Za stary budynek a uniwerek pobudował sobie wiele nowych budowli.:grin:
Weszłem na linka i pojechałem po ulicach aż do.............dworca Fabrycznego. Coś to Google maps starocie serwuje:grin:
Głupio mi jest się kłócić, wszak nie jestem z Łodzi, ale byłem tam w tym roku i wiem co widziałem :P
http://www.uni.lodz.pl/ouni/struktura,opis,0120000000
Tu się nie ma o co kłócić. Ja całkowitej pewności nie mam, że tam nie ma tej siedziby. Może i masz rację. Tylko mnie się wydaje, że większość jeżeli nie wszystkie instytucje Uniwersytetu Łódzkiego przeniesiono do nowocześniejszych i rozbudowanych budynków. Może być też tak, że z jakichś powodów, na kamienicy zostawiono tablicę. To samo jest z Politechniką, która dostała sporo kasy z Unii i zrewitalizowała dla siebie sporo budynków po starych fabrykach w okolicach ul. Gdańskiej, Wólczańskiej, Żeromskiego i Al. Politechniki:grin:
Może to filologie mają jakiegoś pecha. Moja filologia angielska (UW) mieści się na ostatnim piętrze rozpadającej się kamienicy i jest w naprawdę opłakanym stanie... Nowy budynek obiecują od tak dawna, że powstały już na ten temat legendy...
Przekopałem się przez całość i tego chyba jeszcze nie było :) Warszawa, ul, Dolna.
Mateusz
Piękny jest :)
Pozdrawiam.
chłopak z Katowic ;)
Załącznik 91867
"Chłopak" z Gdańska (ul.Świętojańska)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1372269578
Pozdr
Znowu Katowice, ul. 1 Maja
W tych Katowicach to widzę że sporo jest tej sztuki ulicznej. :grin:
Będąc ostatnio w Paryżu natknąłem się tam na kilka murali które postanowiłem sfotografować wiedząc że jest na forum właśnie tenże wątek. Ostatnie dwa zdjęcia wrzucam celowo w takim układzie ponieważ tak wygląda to w rzeczywistości (oba budynki dzieli niewielka odległość z zachowaniem ich kolejności). Dwie ostatnie fotografie dedykuję wszystkim naszym forumowiczom z wiadomych względów.:)
Rue Nationale
Załącznik 91976
Rue Jeanne d'Arc
Załącznik 91977
Rue Jeanne d'Arc / Clisson
Załącznik 91978
Rue Jeanne d'Arc
Załącznik 91979 Załącznik 91980
@operator, super te murale, duże są. :grin:
Ja mam dwa. Na murze je znalazłem. Ale mniejsze. Z mojej miejscowości. Niestety zarośnięte już trawą, ale mimo to ładne są.
Dwa zapodam muralki.
To ja jeszcze wrzucę takie mikro podwórkowe :)
parę rysunków z Krakowa- jeden nawet jest reklamą :wink:
Załącznik 92050Załącznik 92049Załącznik 92048
ten pierwszy też z karmelickiej ?
@koronax, @kris12 super maziaje a @bufetowej wymiata :D
Załącznik 92092We wczesnych latach dziewięćdziesiątych na jednej z paryskich ulic znalazłem coś takiego, to czasy przedmuralowe i przdcyfrowe jeszcze.....
dorzuce swoje dwa grosze
pozdr
Świetne - a te paryskie - super, znakomite.
Pozdrawiam.
w czwartek ostatni jeszcze było frugo... :(
ale nie miałam aparatu :(