71.
72.
Wersja do druku
71 się nei wyświetla
Coś zamieszałem. Niestety nie mogę edytować już. Jeśli to możliwe poproszę o zmianę linka w poście.
Tymczasem przy wyciągu...
73.
74.
75. Ktoś tęskni za zimą?
Dlaczego od razu straszę? Zima jest fajna :-D
76.
Koniec z tą zimą na razie :-)
Wracamy do lata i Beskidu Śląskiego...
77.
78.
zima jest fajna, ale czy musi być taka szara? Fiku-miku i mam tak:
Załącznik 135509
mam nadzieję, że się nie obrazisz za sprofanowanie Twojego zdjęcia :)
Nie ma najmniejszego problemu. Jeśli tylko ktokolwiek ma ochotę się bawić tymi zdjęciami to zapraszam. Chętnym nawet RAWy udostępnię.
Trochę szuflady teraz:
79.
80.
81. Znowu w Beskidach...
82.
Piękne zdjęcia, piękne widoki. Zdjęcie nr 80 ma fajny klimat, trochę psuje mi je ten cień w lewym dolnym rogu. Muszę się tam kiedyś wybrać, dla mnie to tereny całkiem nieznane. Za to zdjęcia 77 i 78 przypominają mi Karkonosze kilkanaście lat temu, gdzie lasy wyglądały jak zapałki powbijane w gołą ziemię - skutek działania trzech pobliskich elektrowni w Czechach, Niemczech i w Polsce. Dzisiaj na szczęście krajobraz przypomina bardziej ten ze zdjęcia 79.
Akurat 79 to zdjęcie sprzed 9 lat :-)
Mam jeszcze takie z tego samego wyjazdu:
83.
84.
85.
Chyba tam kiedys bylem w sniezny czas.A zdjecia z mgielkami....
86- w gore serca..
Tak troszkę w bok też :-)
89.
:-)
90. Jeszcze jakiś z szuflady...
Powrót na Górny Śląsk,
91. Bojków Wąskotorowy
92. Bojków Wąskotorowy
90-tka - ciekawy pomysł, fajne.
Połączenie wąskotorowe zostało zlikwidowane, z czasem praktycznie cała infrastruktura została rozkradziona i/lub zdewastowana.
Czas jakiś temu pasjonaci uruchomili fragment linii w okolicach Rud Raciborskich:
http://www.kolejkarudy.pl/site/start.html
To jednak jedynie drobny fragment i wspomnienie dawnej świetności. Pojawiły się co prawda plany odrestaurowania linii, ale po krótkim czasie zmieniono je na plany zbudowania ścieżki rowerowej biegnącej tym szlakiem. W tej chwili nie wiem czy nawet to się uda.
Miałem nadzieję prześledzić kiedyś ten szlak, ale zawsze jakoś brakowało czasu :-(
Może w tym roku się uda?
Bojków wąskotorowy - ależ potencjał, miejsce z charakterem czas cofnął się o dobre 40 lat .
Ładna wrzuta. Ciekawe miejsce.
Jakbyś był w okolicy to:
https://www.google.pl/maps/dir//50.2...a=!4m2!4m1!3e0
:-)
93. Bardziej ciekawostka - cmentarz choleryczny w Gliwicach:
Z Beskidu Żywieckiego:
94.
95. Skyline ;-)
Nostalgiczny Slask..
Ciekawe kolory - podoba mi się.
97. Strumyczek - bodajże Tokina 17-35 4.0
Podobaja mi sie dwie foty 95 oraz 96.
98. Na budowie...
99. W wirtualnym świecie...
(96) -> z jakiego miejsca zrobiłeś tą panoramę? Z biurowca Bibrohutu?
Słyszałem, że można w pewnych godzinach wejść na wieżę kościoła Wszystkich Świętych. Wybieram się tam, ale jakoś nie mogę się wybrać :(
Tak, to z Birpohutu. Co do wieży kościelnej to też słyszałem że można wejść. W 2014 była taka informacja: https://gliwice.pttk.pl/zwiedznie-wi...tkich-swietych
Myślę że należy się skontaktować właśnie z oddziałem PTTK w tej sprawie.
Zapytałem oddział PTTK o zwiedzanie wieży i dostałem odpowiedź:
"od 1.05.- końca września"
Zatem trzeba jeszcze trochę poczekać...