Też ciekawe urządzenie. Nawet gotowe do przemieszczenia :wink:
Wersja do druku
Zaorał by i takim :)
Pozdrawiam.
Na budowie Pomorskiej Kolei Metropolitalnej sfotografowałem taki element wagonu z kruszywem.
Pompa dziala,woda nie dla ludzi.Załącznik 132872
Pojazd konny,przeznaczony do przewozu osob za oplata.Załącznik 133710
Co to może być i do czego ma służyć? Nie mam pewności, tylko domysły, chętnie dowiem się co Wy o tym sądzicie.
Załącznik 135417
xero :wink:
Czyżby przyrząd do wykonywania odbitek stykowych?
Stara przedwojenna kopiarka stykowa z wlasnym zrodlem swiatla.Dawno temu uzywalem podobnej.Miala skosny stolik i szufladke na filrty.Ja uzywalem w formacie 10x15,byla jeszcze jedna 18x24 ale negatywow nie bylo.
Ostatnio miałem okazję zwiedzić zabytkową stację wodociągową w Pradze. Zaimponowała mi uruchamiana ku uciesze turystów maszyna parowa, która za pomocą pasa transmisyjnego napędzała pompy podnoszące wodę z Wełtawy do zbiornika na wieży ciśnień.
Załącznik 136218 Załącznik 136219 Załącznik 136220
Przydomowa studnia w Malopolsce.Załącznik 140943
CyrkulorkaZałącznik 142741
Dziś prezentacja prawdziwej perełki, tym większej, iż ten środek komunikacji w Polsce spotkać można obecnie na drogach tylko trzech miast : Tychów, Lublina i Gdyni. Fotografie przedstawiają pojazd, którym odbyłem przejażdżkę dwa lata temu w Gdyni. Miałem szczęście, gdyż linia nr 326 kursowała w 2013 roku wyłącznie w niedziele i święta od maja do października. Poniższej maszyny nie będę opisywał - zainteresowani mogą przeczytać ciekawe informacje na jej temat powiększając ostatnie zdjęcie do maksymalnego rozmiaru. Jako ciekawostkę trzeba nadmienić, iż trolejbus ten ze względu na swój wiek jest wpisany do rejestru zabytków ruchomych i mimo upłynięcia ponad półwiecza od daty produkcji, nadal jest w świetnym stanie technicznym. W końcu szwajcarska jakość do tego zobowiązuje. :)
Załącznik 142793
Załącznik 142794
Załącznik 142795
Załącznik 142796
Załącznik 142797
Ciekawy ten trolejbus i faktycznie w doskonałym stanie. Ot Perełka!
Ładnie pokazany ten trolejbus.
Nawet nie wiedziałem, że tak zabytkowa maszyna jeździ po Gdyni :)
Przepiękna maszyna i pięknie odrestaurowana. zdjęcia tez bardzo ładne.
Niech się świeci i kręci :)
Załącznik 144270
Załącznik 144271
@robtor - ciekawa wrzuta :)
Co to jest na drugim zdjęciu? Napęd dla tej żarówki? ;)
Podoba mi się druga fota, czyli tryba :-)
fajnie że dodałeś foto ;p
Klasyczna maszyna do pisania Adler
Załącznik 147859
Zetor Gallery to bardzo ciekawy obiekt, który miałem ostatnio okazję zwiedzać będąc w Brnie. Jest to przyfabryczna wystawa (w oddzielnym budynku), prezentująca najbardziej reprezentatywne typy ciągników produkowanych w tej firmie od pierwszego powojennego modelu, aż po najnowsze konstrukcje będące aktualnie w sprzedaży. Wszystkie maszyny są znakomicie wyeksponowane, (brak barierek i wystarczająca ilość miejsca), dając swobodny dostęp z każdej strony do każdego traktora. Nie muszę chyba dodawać, iż poszczególne ciągniki wyglądają tak, jakby przed chwilą zjechały z taśmy produkcyjnej (do niektórych można też wchodzić, co stanowi dużą frajdę przede wszystkim dla dzieci. Jeśli jeszcze dodać, że cały budynek jest bardzo dobrze oświetlony i klimatyzowany , to fotografowanie w takich warunkach jest przyjemnością. W jednym z pomieszczeń jest duży multimedialny ekran, na którym można zaznajomić się z historią Zetora i aktualnie wytwarzanymi typami maszyn (również po Polsku). Poza galerią jest sklepik, w którym można nabyć różnorakie pamiątki i gadżety z logo producenta. Moim zdaniem tego rodzaju obiekty świetnie promują markę, a Czesi jak widać potrafią zadbać o swoje dziedzictwo i to pomimo przejęcia firmy przez Słowaków. Na koniec nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić wszystkich do odwiedzenia tego interesującego miejsca. Mam nadzieję, iż zdjęcia, które zaprezentuję, choć trochę do tego zachęcą.
Pierwszy powojenny typ - Zetor 25A.
Załącznik 148966
Załącznik 148967
Kolejna wersja poprzednio prezentowanego ciągnika. Dla zainteresowanych ciekawy artykuł opisujący poszczególne warianty Zetora 25 można przeczytać tutaj.
Załącznik 149051
Załącznik 149052
Zetor Gallery Brno.
Załącznik 149257
Załącznik 149258
Następny ciągnik z Brna.
Załącznik 149427
Załącznik 149428
Zetor 2023 - Zetor Gallery.
Załącznik 149561
Załącznik 149562
Zetor Gallery c.d.