-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
a coś o E7 wiadomo? przewidują premierę na fotokinie? pozdrawiam.
Zaufane źródło i trzeba mu ufać :), gdy mówi, że aparat Cztery Trzecie ma być w tym roku. Nie jest aparat hybrydowy, ale po prostu nowy E-7. Będzie na rynku w drugiej połowie tego roku. Dobra wiadomość dla wszystkich tych co mają i cenią sobie obiektywy 4/3 ZUIKO Digital .
Link i komentarze tutaj:
http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/
o! i to jest dobra wiadomość :-) dzięki!!!
jagger - zakładając że E-7 się pojawi, jesteś skłonny wydać na niego 7-8 tys. zł?
-
Kwiecień zaspokoi trochę naszej ciekawości, co do nowego pena:
http://www.43rumors.com/ft5-new-pen-...in-late-april/
a i Panas coś pokaże...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
Kwiecień zaspokoi trochę naszej ciekawości, co do nowego pena:
A OBIEKTYW???
To chyba jedyny system na rynku, który w wieku lat blisko pięciu wciąż nie ma jasnego, podstawowego zooma do wszystkiego. Kotleciarze czekają! Ja też!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A OBIEKTYW???
To chyba jedyny system na rynku, który w wieku lat blisko pięciu wciąż nie ma jasnego, podstawowego zooma do wszystkiego. Kotleciarze czekają! Ja też!!!
Janko, cierpliwi będą nagrodzeni.
Cierpliwości, trzeba wytrwale czekać i może będzie. :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jagger - zakładając że E-7 się pojawi, jesteś skłonny wydać na niego 7-8 tys. zł?
interesuje Cię moja sytuacja finansowa?
-
Myślę, że tu nie chodzi o kogokolwiek sytuację finansową tylko o zdrowy rozsądek.
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF i nie mieć komfortu małego rozmiaru i niskiej wagi z m4/3, dla mnie i zapewne wielu innych nie do przyjęcia. jagger, szanuję Twoje zdanie i nie chciałem Cię obrażać, jeśli byś tak to odebrał :-)
-
Przecież u mnie w wątku jest nowy PEN :-P a Wy gdybacie nad jego wyglądem i co ma :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF
A jesteś w stanie przyjąć, że są dziedziny fotografii, gdzie 4/3 ma zalety nad ff? I to nie są wcale dziedziny niszowe, bo np. fotografia produktu. Oczywiście większość pstrykających zawodowo takie rzeczy używa ff, ale tylko dlatego, że tak wypada, tak robił ojciec i dziadek, taki sprzęt kiedyś był najlepszy i że 4/3 dopiero zaczyna być traktowane poważnie z powodu matryc (a zacznie w pełni z chwilą pojawienia się dobrego zooma).
Jednakże dajcie do wycięcia skomplikowany obiekt z ff i z cztery razy mniejszego 4/3 - grafik od razu wskaże wam w czym woli grzebać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
interesuje Cię moja sytuacja finansowa?
nie, nie o to mi chodzi, bo Twoja sytuacja finansowa to Twoja sprawa...
Pytałem tylko, czy Twoim zdaniem będzie sens zakupu takiego aparatu, zakładając że będzie kosztował 7-8 tys. czyli kwotę, która, jeśli popatrzeć na politykę cenową firmy wydaje się realna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
Myślę, że tu nie chodzi o kogokolwiek sytuację finansową tylko o zdrowy rozsądek.
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF i nie mieć komfortu małego rozmiaru i niskiej wagi z m4/3, dla mnie i zapewne wielu innych nie do przyjęcia. jagger, szanuję Twoje zdanie i nie chciałem Cię obrażać, jeśli byś tak to odebrał :-)
eee tam! ja po prostu odpowiedziałem żartem na żart ;-) pozdro!
-
Podobno ogłoszenie nowego korpusu będzie tak pod koniec kwietnia, początek maja.
Jeśli korpus będzie fajny, to pod koniec roku zmienię PENa :)
-
Jesli będzie dostepny dopiero jesienią to za chwilę zrobię wielką wyprz dużego E łacznie ze szkłami. Naprawde, G2 w większości sytuacji sprawdza mi się świetnie.
Żal 12-60 a zwłaszcza 50-200, ale tak rzadko ich używam, że lepiej puścić je do kogos kto zrobi z nich użytek.
-
Ja dużego 14-35 nie oddam, choćby mi na żywca wycinali...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Żal 12-60 a zwłaszcza 50-200, ale tak rzadko ich używam, że lepiej puścić je do kogos kto zrobi z nich użytek.
Powoli łamię się do 12-60. Najprawdopodobniej wyskoczy olkowe 12-35, a dla mnie to za krótko. Widzę, że ten af nie jest jakoś przerażająco wolny. Ważny mi jest równy kadr, do widoczków i reklamy. Tak, że jakby co... :)
50-200 to jednak sobie waży. 40-150 jest bardzo przyzwoity, choć oczywiście trzeba go traktować jak f=7
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja dużego 14-35 nie oddam, choćby mi na żywca wycinali...
A ja moich ulubionych ZD 12-60 i ZD 50-200 Ta cała optyka mikro poza 20, 25 i 75 się niestety do nich nie umywa poza jasnością.
-
W 4/3 były jasne zoomy, a nie było jasnych stałek. W m4/3 są jasne stałki, a nie ma jasnych zoomów. Co za ironia... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W 4/3 były jasne zoomy, a nie było jasnych stałek. W m4/3 są jasne stałki, a nie ma jasnych zoomów. Co za ironia... ;)
Raczej co za polityka przemysłowa producenta/producentów...
-
Mało który producent może sobie pozwolić na wypuszczenie aż tylu nowych obiektywów.
Więc niestety/stety zostaje nam czekać na prawdopodobną premierę jasnego zooma od Olka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Mało który producent może sobie pozwolić na wypuszczenie aż tylu nowych obiektywów.
Trzeba było nie wypuszczać pięciu wersji ciemnego kita, tylko zamiast nich zrobić jednego jasnego zooma i byłoby po problemie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Powoli łamię się do 12-60. Najprawdopodobniej wyskoczy olkowe 12-35, a dla mnie to za krótko.
dla mnie też. Jeżeli Olek wypuści obiektyw o dokładnie takim samym zakresie co Pasikonik, to <facepalm>
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
prawda... sigma 150 pod 4/3 też już chyba nie jest produkowana...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
prawda... sigma 150 pod 4/3 też już chyba nie jest produkowana...
Nie jest.... ale mam :D
Z PEN-ami i OMD nie współpracuje niestety
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie jest.... ale mam :D
Z PEN-ami i OMD nie współpracuje niestety
Puści swoją Leicę 150 Panasonic to nam oczy z oczodołów powypadają od liczenia zer w cenie...
-
Dziwne trochę, plotki mówią, że nowy korpus będzie sprzedawany z 14-42 lub 17/1.8.
Ani słowa o nowym jasnym standardzie :sad:
-
Maj się zbliża a premiery brak...
Cichą nadzieję mam - cokolwiek pokażą to i tak to wysoko wycenią :)
W kontekście plotek o nowym OM-D - w końcu cena może się ruszyć i zacząć topnieć. Zima się w końcu poddała - pora i na to ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
Maj się zbliża a premiery brak...
Cichą nadzieję mam - cokolwiek pokażą to i tak to wysoko wycenią :)
W kontekście plotek o nowym OM-D - w końcu cena może się ruszyć i zacząć topnieć. Zima się w końcu poddała - pora i na to ;)
Do jesieni nie ma pośpiechu...
Ważne by dopracowali współpracę szkieł z 4/3 i wstawiali żadnych pomysłów typu półprzezroczyste lustro jak to od Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Do jesieni nie ma pośpiechu...
Ważne by dopracowali współpracę szkieł z 4/3
Też na to czekam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Też na to czekam.
Niech się decydują, albo pro w m4/3 albo cos konkretnego w starym systemie ;-) Cena nie gra roli. Jak puszczą coś w dużym 4/3 to mam nagrane odkupienie 35-100 f/2 :) w dobrej cenie. Oł jea!
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Niech się decydują, albo pro w m4/3 albo cos konkretnego w starym systemie ;-) Cena nie gra roli. Jak puszczą coś w dużym 4/3 to mam nagrane odkupienie 35-100 f/2 :) w dobrej cenie. Oł jea!
T.
Nie ma to jak być przygotowanym na każdą sytuację...
-
Mnie by pasowało jak by się pojawił korpus na kształt Sony NEX-6.
Atrapa pryzmatu mi do niczego nie jest potrzebna.
A i żeby jeszcze dodali czujniki do fazowego AF na matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Mnie by pasowało jak by się pojawił korpus na kształt Sony NEX-6.
Atrapa pryzmatu mi do niczego nie jest potrzebna.
A i żeby jeszcze dodali czujniki do fazowego AF na matrycy.
Ja ciągle liczę na cokolwiek wielkości E-30, albo E-620, czy choćby w deseń GH3. Z otwartymi ramionami przywitałbym E-50 z tą matrycą z E-M5 :)
T.
PS. W ogóle co za problem? :wink: wsadzić te bebechy w starą obudowę i dołożyć/zostawić mechanizm lustra i by było. Pewnie spooooro ludzi by to kupiło (ze starego systemu 4/3).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
PS. W ogóle co za problem? :wink: wsadzić te bebechy w starą obudowę i dołożyć/zostawić mechanizm lustra i by było. Pewnie spooooro ludzi by to kupiło (ze starego systemu 4/3).
Jest i to spory problem, może inaczej nie problem a proces przedprodukcyjny Pomijam kwestie pierwszych badań nad przydatnością i czy będzie zapotrzebowanie na dany asortyment ale sam proces produkcji to nie jest takie hop siup. Trzeba coś zaprojektować, zbudować prototyp, przetestować gdzie okaże się, że coś nie gra i trzeba dalej przeprojektować. Trzeba zgrać dostawców komponentów, którzy też muszą często pod dane zamówienie tworzyć oddzielny proces produkcji, trzeba przeprojektować linie produkcyjne lub zamówić nowe. A w trakcie lub potem mamy jeszcze logistykę, reklamę, marketing i kilkanaście innych rzeczy. Tak się wydaje, że to jest raz dwa ale to trochę trwa i pochłania ogromne pieniądze więc firmy dobrze się dwa razy zastanowią zanim zaczną coś produkować. Pochłania to ogromne nakłady a i tak nie ma gwarancji, że się zwróci :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Pewnie spooooro ludzi by to kupiło...
Nawet w czasach świetności systemu 4/3 nie były to aparaty cieszące się popularnością, a co dopiero teraz, gdy większość zatwardziałych fanów marki opuściła już pokład. Żaden korpus 4/3 nie ma szans choćby nawet na pokrycie jego kosztów produkcji - może co najwyżej przynosić Olkowi same straty. Jego produkcja, o ile taka będzie, będzie pewnie mocno limitowana (drogo i mała podaż) i wliczona w wydatki na marketing, bo jedyny zysk, jaki może przynieść, to taki, że o marce jeszcze się będzie mówić jako o producencie lustrzanek, tak samo, jak się mówi o Sigmie. A jak się w ogóle nie mówi, to już jest klapa totalna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
...
Błąd logiczny. Jeśli klienci nie potrafili w czasach świetności utrzymać na powierzchni systemu 4/3, to tym bardziej nie zrobią tego teraz. Ewentualna nowa puszka 4/3 będzie wynikiem decyzji politycznej, a nie ekonomicznej. To nie będzie korpus zrobiony po to, żeby się dobrze sprzedawał, bo Olek raczej chciałby zapomnieć o dużym 4/3.
-
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy i jest zdominowany przez dwóch producentów a rynek bezlusterkowców rośnie gdzie Olek ma bardzo pokaźną część tortu i będzie go pilnował i starał się uniknąć poprzednich błędów. A ponad to postęp techniczny idzie do przodu i wcześniej czy później lustrzanki staną się czymś takim jak analogi czyli dla tych co chcą się w to pobawić :). Więc po co mieliby stworzyć lustrzankę? Dla samej ideologii? Wiecie co? Na ich miejscu to miałbym w 4 literach duże 4/3 z lustrzankami i pieniądze przeznaczył na rozwój bezlusterkowców i szukaniu nowych alternatyw fotografii. A co do głosów, że sporo ludzi ma szkła do dużego 4/3 to można odpowiedzieć, że równie pokaźna ilość jak nie większa ma szkła do sytemu OM i też powinni dla nich coś zrobić :). Co najwyżej zrobią Wam dużego bezlusterkowca wielkością przystosowanego do łapy górnika z możliwością w miarę płynnego podpięcia dużego 4/3 abyście mieli coś na otarcie łez :). No sorry bardzo ale taka prawda a Wy takiego tasiemca serialowego uskuteczniacie na temat dużego 4/3 w kilku wątkach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy...
Podasz jakies zrodlo tych rewelacji, czy pozostanie to twoja tajemnica?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy i jest zdominowany przez dwóch producentów a rynek bezlusterkowców rośnie gdzie Olek ma bardzo pokaźną część tortu i będzie go pilnował i starał się uniknąć poprzednich błędów. A ponad to postęp techniczny idzie do przodu i wcześniej czy później lustrzanki staną się czymś takim jak analogi czyli dla tych co chcą się w to pobawić :). Więc po co mieliby stworzyć lustrzankę? Dla samej ideologii? Wiecie co? Na ich miejscu to miałbym w 4 literach duże 4/3 z lustrzankami i pieniądze przeznaczył na rozwój bezlusterkowców i szukaniu nowych alternatyw fotografii. A co do głosów, że sporo ludzi ma szkła do dużego 4/3 to można odpowiedzieć, że równie pokaźna ilość jak nie większa ma szkła do sytemu OM i też powinni dla nich coś zrobić :). Co najwyżej zrobią Wam dużego bezlusterkowca wielkością przystosowanego do łapy górnika z możliwością w miarę płynnego podpięcia dużego 4/3 abyście mieli coś na otarcie łez :). No sorry bardzo ale taka prawda a Wy takiego tasiemca serialowego uskuteczniacie na temat dużego 4/3 w kilku wątkach :)
ufff
całe szczęście , ze doczytałem - "Mieszka w: Łódź"
więc są małe szanse , że jesteś decyzyjny w O !! :)
-
Sony już dostało tak w tyłek, że może być trudno przewalczyć decyzje czysto polityczne.
Ciekawe w jakim stopniu będzie maczało palce w m4/3...
Myślicie, że w (dalszej) przyszłości będą chcieli zbliżyć do siebie NEXy i ten system?
Czy raczej skupią się na wykorzystaniu patentów w obu miejscach?
-
A jednak nadzieja na lustrzankę niech wiecznie żywa będzie:grin:.
Ja mam łapy górnika...............:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
A jednak nadzieja na lustrzankę niech wiecznie żywa będzie:grin:.
Ja mam łapy górnika...............:grin:
Chyba nie brakuje "górniczych" lustrzanek na rynku :)