Ładne skrzynki i balonik.
Wersja do druku
Ładne skrzynki i balonik.
93. Zasmakuj w tradycji
Załącznik 120999
Magnolia, kolejny fotograf niedaleko mnie dzialajacy na forum :)
Kolorki ladne, zdjecie zmusza do usmiechu... a co by sie lekko czepic to patrzac na dach "kibelkow" to widac, ze zdjecie lekko przechylone w prawo strone.
Te rusztowania w tle i znaki w prawym gornym rogu tez nieco odciagaja wzrok
Ciekawe co by ludzie z Tarczynskiego powiedzieli na taka "reklame" :)
ssonic I ja jestem z okolicy:)
No to tylko sie cieszyc, ze nasza okolica jest tak godnie reprezentowana tutaj :)
Moje próby z kwiatkami
94.
Załącznik 122819
95.
Załącznik 122820
96.
Załącznik 122821
czekam na jakieś porady i wskazówki w tej materii, co mógłbym poprawić lub zmienić, żeby było lepiej. Już wiem, że fotografowanie jasnych kwiatów w silnym świetle słonecznym nie jest najlepszym pomysłem
dorzucę jeszcze kiczowaty landszafick
97.
Załącznik 122868
Mnie się podoba 94. Ładny delikatny kolor.
Moje kolejne zmagania z przyrodą przyniosły takie oto efekty:
98.
Załącznik 123219
99.
Załącznik 123220
100.
Załącznik 123221
Nie jestem jakimś specjalistą od fotografowania kwiatów, ale w sumie trochę takich zdjęć popełniłem. W odniesieniu do Twoich zdjęć napiszę czego sam starałbym się uniknąć:
- bardzo ciasnego kadrowania - kwiatom trzeba dać trochę oddechu - tak około + 30% pola z otoczenia kwiatu więcej powinno już wystarczyć
- próbował bym też innego niż na wprost / z góry ustawienia aparatu aby je przedstawić z takiej perspektywy jak zwykle na nie nie patrzymy
- jeżeli sprzęt pozwala używam teleobiektywu i małej wartości przysłony dla większego "oddzielenia" motywu zdjęcia od otoczenia
a jeżeli chodzi o światło słoneczne (rozumiem, że chodziło o silne a nie jakiekolwiek :wink:) i zdjęcia to dzisiaj we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym próbowałem robić zdjęcia przy silnym świetle słońca, ale przy jego niższym położeniu ( godz. 17.00 - 19.00). Moim celem było uchwycenie podświetlonych płatków kwiatów. Coś się tam udało - będę je wstawiał do wątku "kwiatowego"
Wybacz proszę, że tak pcham łapy bez pytania w twoje zdjęcie, ale czy tak nie wyglądało by trochę lepiej?
Załącznik 123283
Pewnie na prawdziwym konkursie to za taką interwencje lokalną by mnie od razy wywalili, ale jeśli chcemy pokazać, że mniej znaczy więcej, to może Ci się spodoba takie podejście.
dzięki za wskazówki - będę o nich pamiętał przy następnych zdjęciach. Dużo problemu sprawiają mi jeszcze kolory. Na zdjęciach są jakby "przepalone". Histogram w rawach nie pokazuje żadnych przepałów, mimo to kolory zlewają się ze sobą. Już lepiej wygląda JPEG z aparatu niż wywołany RAW.
Pewnie byłoby lepiej, ale i inaczej. Chciałem pokazać baner z napisem "zasmakuj w tradycji" zestawiony z toi-toiami w tle i panią w stroju z epoki, która przypadkiem pojawiła się w tym miejscu.
Niestety samo zdjęcie kiepsko mi wyszło i chyba na nic próba jego ratowania :) Nic to, są kolejne do zrobienia :)
Wczoraj wieczorem padało (dziś zresztą też pada), wykorzystałem więc nieciekawą aurę do poćwiczenia na moich modelach. Tym razem do obróbki RAWów użyłem Olympus Viewer 3 - oto efekty:
101.
Załącznik 123812
102.
Załącznik 123813
103.
Załącznik 123814
Najbardziej podoba mi sie 103, na 102 platki kwiataka zlewaja sie moim zdaniem w jedna plame, zwlaszcza po lewej stronie.
ssonic
to prawda, właśnie o tym pisałem we wcześniejszych postach. Za radą ravbog-a muszę wrzucić ORFa do wątku o poprawianiu zdjęć i zobaczymy czy forumowi spece pomogą. Starałem się trochę poprawić tą plamę desaturacją i kontrastem, ale nie udało się dużo poprawić.
Tym razem jedno:
104. 44 tysiące pustych krzeseł. 1 widz.
Załącznik 125835
Po dłuższej niebytności wrocławskie historie:
105.
Załącznik 132767
106.
Załącznik 132768
107.
Załącznik 132769
Hej, muszę sobie te Twoje boje na spokojnie obejrzeć w wolniejszej chwili.
...
Jako poszukiwacz miejsc opuszczonych i zmurszałych, zatrzymałem się na dłużej przy serii o Pawilonie Czterech Kopuł.
Wiesz może, czy można tam jeszcze wejść i jaki jest obecny stan wnętrz, czy są one już może po remoncie ?
Poza tym wpadły mi w oko 67 i 68.
Ostatnie bardzo tajne. Pozdrawiam.
czym chata bogata... zapraszam
z tego co się orientuję właśnie kończą się prace remontowe, także pozamiatane.Cytat:
Jako poszukiwacz miejsc opuszczonych i zmurszałych, zatrzymałem się na dłużej przy serii o Pawilonie Czterech Kopuł.
Wiesz może, czy można tam jeszcze wejść i jaki jest obecny stan wnętrz, czy są one już może po remoncie ?
Poza tym wpadły mi w oko 67 i 68.
Przeglądam Twój wątek i bardzo mi się podobają zmurszałe zdjęcia, postaram się niedługo wrzucić tutaj coś w Twoim klimacie.
nic tajnego, naga prawda :) Pozdrawiam
Wczorajsze podeszczowe:
108.
Załącznik 132889
109.
Załącznik 132887
110.
Załącznik 132888
ładna wrzuta. Podoba mi się ostatni kadr ale trochę brakuje na nim światła. Pozdrawiam.
No to kolejny secik, zmurszały i nieco zhaaderowany, opowieści z cyklu pewnego razu na kolei
111.
Załącznik 133689
112.
Załącznik 133690
113.
Załącznik 133688
Czasami zaglądam, dziś mi w oko 107 i 110 wpadło :)
Podeszczowe i kolejowe swietne.
Ładna wrzuta kolejowa, szczególnie 111.
I tak sie toczy czas torami.
dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Cytat:
I tak sie toczy czas torami.
...torami, pociągami, wagonami. Kolejne kolejowe koleje losu:
114.
Załącznik 134101
115.
Załącznik 134102
116.
Załącznik 134103
Podroz na walizkach w pustym wagonie wiedzie zelazna droga.
Zmurszałe jak najbardziej i ładnie światło w ostatnich zagrało.
Pozostając w temacie kolejnictwa, tym razem ludzie, którzy panują nad buchającymi parą maszynami
117.
Załącznik 134489
118.
Załącznik 134490
119.
Załącznik 134491
Z ostatnich to 114 bardzo mi się podoba.
Swietna ostatnia wrzutka, pozostale musze nadrobic, doskonale swiatelko.
żeby wszystko nie było takie szare i zmurszałe, wpuszczę do tych kolejowych zdjęć trochę kolorytu
120.
Załącznik 134612
121.
Załącznik 134615
122.
Załącznik 134613
123. A teraz efekt prostowania dekla 9mm programem Anglerfish naszego forumowego kolegi ajt
Załącznik 134616
123. i komputer, na którym obrabiam zdjęcia :)
Załącznik 134614
najnowsza wersja :)
Kolejarze wciaz pod para.
Fajne ostatnie wrzutki, gdzie robione kolejowe?
Takie komputery wykorzystywaliśmy w technikum jako dawce podzespołów elektronicznych :grin:
Wlasnie sie dowiedzialem:na Odrze 1305 Facet w stanie wojennym za miast komendy-OK,wpisal-Tak jest
Zdjęcia robione w muzeum przemysłu i kolejnictwa na Śląsku w Jaworzynie Śląskiej. Ciekawe miejsce warte odwiedzenia.
Cytat:
Wlasnie sie dowiedzialem:na Odrze 1305 Facet w stanie wojennym za miast komendy-OK,wpisal-Tak jest
w tych czasach różne hasła były w modzie:
124.
Załącznik 134693
125.
Załącznik 134694
126.
Załącznik 134695
:P
Taki oto pejzażyk na dzisiaj:
127.
Załącznik 135715