Spodziewasz się kilku betonowych studni , plota i tablicy: "ujęcie wody pitnej strefa ochrony sanitarnej"?
Wersja do druku
Ale jest to jakaś atrakcja turystyczna i tak sobie pomyślałem, że gospodarze terenu mogliby coś w tym kierunku zrobić. Chyba że zrobili - no jak będę to się dowiem :D
A, i jeszcze taka dygresja. Te 25 lat temu, myłem ręce mydłem w Białej Wisełce. Woda była tak miękka, że ręce się mydliły i mydliły i zmyć tego nie można było :mrgreen:
dzisiejsze. Zdjęcia szybko strzelane w trakcie pracy, krótki postój autem, i jest. Jak widać pogoda marna.
Więc kra w Tczewie jest, płynie i szumi miło, stan wody lekko podniesiony (główki zalane). Kra płynie ciekawie, trzyma się lewego brzegu i rzeka podzielona jest jakby na dwie części. Myślę, że wiatr, prąd i prawy zakręt są tego powodem. Rzeczne ptaszki korzystają z darmowych tratw lodowych i płyną sobie jak na wycieczce. Miałem wrażenie że śmieją się ze mnie:shock:
Bufetowa - wyczytałem, że może w łykend wybierzesz się nad wisłę. Zapowiadają u nas trochę słońca na ten dzień więc fotki powinny być lepsze. Ale mróz też większy, więc dobrze się ubierz:wink:
Widok w stronę mostu knybawskiego
Załącznik 79091
widok na most lisewski
Załącznik 79092Załącznik 79093
@abir, fajne pierwsze jest :)
O, fajnie znów się zrobiło :D Może w niedzielę mi się uda. WRÓC! Na pewno w niedzielę mi się uda :D
Dobry raport we wszystkich odsłonach, ze wskazaniem na trzecią :)
a tu trochę abstrakcyjne podejście do tematu:
Załącznik 79252
z mostu Łazienkowskiego :-)
@abir mostowe fajne :-)
abir- bardzo fajne dokumentacyjne zdjęcia. Ciekawe jak tam jest dzisiaj, w lokalnej TV mówili o gotowości lodołamaczy pod Włocławkiem, będzie się działo:wink:
jagger - fajne podejście do tematu. Podobnie kombinowałem na zdjęciu nr 24 ale zrobiłem mniej odrealnione. Twoje lepsze.
Prośba do wszystkich wstawiających zdjęcia o ich numerowanie. Jeżeli dobrze policzyłem, to kolejne powinno mieć nr 35.
Fajny ten most macie w Tczewie :-) Podoba mi się…
Jagger jak zwykle nie pokonany
Trochę z historii kaprysów Naszej „Królowej”
Właściwie pod Włocławkiem Wisła sobie wartko płynie, a jej poziom jest regulowany poprzez zaporę, którą postaram się wrzucić w następnej partii. Dziś mi pogoda tak jak Wam nie dopisała z powodu zamglenia i śnieżycy i z fotek wyszło NIC :-). Jak się uda to w tygodniu może złapie te lodołamacze.. jak się uda oczywiście?
Dlatego dziś posiłkowałem się swoim archiwum.
W ostatnich dwóch latach mogliśmy się przekonać, że nasza „Królowa” potrafi być kapryśna. 22 czerwca 2010r zanotowaliśmy jej bardzo wysoki poziom, by po dwóch latach Wisła pokazała Nam swoje pazurki i prawie uschła.
Poniżej trochę mojego reportażu
Tak wyglądał brzeg Wisły 22,06,2010
Fot „A”
Prawie skończyła się skala do pomiaru stanu wody na Wiśle we Włocławku
Fot „B”
Jak zwykle w takich sytuacjach pojawia się mnóstwo ludzkości do pamiątkowych fotografii.
Fot „C”
Było groźnie
Fot „D”
Fot „E”
A dwa lata później (październik 2012)
Tyle się poziom obniżył
Fot „F”
Tu widać różnice w poziomach oraz przedłużoną po 2010r max skalę.
Fot „G”
Fot „H”
odczyt minimum
Czyżby to nie koniec wybryków „Królowej? Skoro Włodarze dospawali skalę, to pewnie coś wiedzą czego my nie wiemy....
No to niezły "rozrzut" poziomów ma nasza Wisełka:grin:
Wisła jak każda kobieta kapryśna bywa. Ciekawa wrzutka.
ADAMBIEG - Będę pamiętał o numeracji, dzięki za przypomnienie
Wysłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk
4 dni po poście abira raportuję, że zwiększyło się zagęszczenie kry. Poniżej kilka zdjęć z okolic miejscowości Rybaki (ok. 10 km od Tczewa).
35.
Załącznik 79296
36.
Załącznik 79297
37.
Załącznik 79298
Na ostatnim (37) fajne zakrętasy :)
Agnieszka, fajne foty. 36 bardzo mi się podoba. Widzę, że słoneczko było? U mnie znów ponuro i zdziwiłem się bo kry bardzo mało. Oj na południu za dużo do Wisły sikają:wink::mrgreen:
To lecimy. Widoczki na Wisłę w Czarnowie. Po drugiej stronie Solec Kujawski.
38.
39.
40.
41.
A popołudniu skoczyłem jeszcze do Borówna :-)
42.
Te zakrętasy fajnie wychodzą ze statywem na długich czasach :D
Poniżej wrzucam jeszcze raport o nadwiślańskich zwierzakach. Na pierwszym widać fajnie wydeptaną ścieżkę. Dość duże płaszczyzny śniegu i żadnych ludzkich śladów (oprócz naszych z dziś ale na zdjęciu ich nie ma).
43.
Załącznik 79299
Jakiś czas temu adambieg wrzucał (chyba w swoim wątku bo tego jeszcze nie było) fajną instalację wykonaną przez bobra. Myślę że moja nie jest gorsza :D
44.
Załącznik 79300
I jeszcze kilka misternie ostruganych patyczków:
45.
Załącznik 79301
EDIT: Musiałam szybko numerację zmienić bo Adam mnie ubiegł :D
Informuję, że już nie poszczę:mrgreen:. Jem słodycze i piję alkohol.
Jak udało ci się Aga złapać niebo? (nr 35). 37 - fajna zatoczka.
Wyprzedziłaś mnie z tymi Rybakami. Miałem zamiar wybrać się tam przy lepszej pogodzie. Ale nic straconego. Można zajść to miejsce od strony "krzyżaków":wink:
---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post był o 19:38 ----------
Adambieg - Borówno śliczne. Czy to jest to Borówno koło Chełmna na trasie Świecie - Toruń?
Borówno to malutka wieś położona kilkanaście kilometrów na południowy wschód od Chełmna, przy drodze wojewódzkiej nr 550. Trasa Chełmno-Bydgoszcz. Jest jeszcze inne Borówno, bliżej Bydgoszczy, na lewym mrzegu Wisły przy drodze krajowej nr5. Ale do rzeki jest tam kilka kilometrów, za to jest fajne jezioro.
U nas też jest Borówno, nieopodal Skarszew :)
Adam, czyli kra od Ciebie spłynęła do nas i można się spodziewać, że wkrótce i u nas się przerzedzi :D
Piszesz, że u Ciebie ponuro. Ja też wychodząc z domu nie liczyłam na światło, pojawiło się ono dopiero na miejscu. Normalnie cud ;)
Ostatnie Bufetowej i adambiega super, kurcze takie motywy macie do focenia, ech...
Muszę przyznać, że idea tego wątku od początku mi się podobała, ale teraz z każdym dniem podoba mi się bardziej, kiedy na bieżąco - dzięki Kolegom, którzy mają blisko [i zapału sporo] - można podglądać, jak się Wisła zmienia. To fajniejsze niż prognoza pogody :)
PS. Ostatnie wrzuty bardzo fajne, a już co formacje lodowe za zadziwiające formy pokazują...
Fajne wrzutki Aga, Abir i Adaś. Co Wy żeście się zmówili? Wszyscy na A. Dobrze, że się strona kończy. Aaa nie zauważyłem przecież był na tej stonie jagger...
CDN
Halo "Krakóf" słyszycie Nas? Co tam u Was?
Warszawka też niech się odezwie. Co z Płockiem, Toruniem? Zaorali Was?
Te foty Wasze wymiatają, zajefajne nadrzeczne klimaty:grin:. Coś mi się zdaje, że jak zapowiadany mróz chwyci, to motywy na fotki będą jeszcze ciekawsze.
Tylko zeby później zmartwień przy roztopach nie było.
Aga, Adam,
te Wasze ostatnie wrzuty - kapitalne...
dlaczego w Krakowie tak pięknie nie było :(
wypad nad Wisłę zaplanowałam sobie już jakiś czas temu niezależnie od pogody..
niestety nie dopisała
ale wracając do tego co w wątku ostatnio to:
37 - kapitalne - właśnie tego typu widoków brakuje u nas :(
u Adama z kolei 40 do mnie mówi głośno i wyraźnie :)
jest śliczna
bobrowe pozostałości Agi - bardzo fajne :)
no cóż u nas lipa
kry ani widu ani słychu :(
niemniej jednak wrzucę kilka typowo miejskich nadwiślańskich strzałów :(
chyba pasuje się wybrać w nieco bardziej dzikie zakątki krakowskiej Wisły - może i foty będą jakieś milsze dla oka..
a póki co wrzucam to co udało mi się ustrzelić 19 stycznie w okolicach godz.: 15 - 17
46 Zakole - czyli start spaceru mego jeszcze przed Bulwarem Kurlandzkim ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1358728071
47 Brygada antyterrorystyczna - łabądki wiedzą jak trzymać się w stadzie :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1358728073
48 świńska grypa położyła prosiaka - środek Wisły
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1358728076
49 bałwaniątko nadwiślańskie ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1358728075
50 na koniec ze skostniałymi już palcami i z baterią na wyczerpaniu
Wawel dumnie pilnujący Wisły ;)
a może na odwrót ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1358728079
Załącznik 79411Załącznik 79412Załącznik 79413Załącznik 79414Załącznik 79415
Ale pięknie....
Aga, to chociaż na chwilę miałaś światełko, a u mnie od 3 tygodni zero słońca. :???:
Gulasz, wygląda na to, że to my zgarnęliśmy wszystkie kry, no sorki :D
Cieszę się, że wątek żyje. Fajnie by było, gdyby udało się doczepić w pierwszym poście łatwo edytowalną mapkę naszej Wisły. Każde wstawione tu zdjęcie zaznaczalibyśmy pineską :D
Ula ale zaszalałaś :-)
49 , że ten tego - jak bym siebie widział że tak powiem :-) Fajny
Cóż. Minął "łikent" pewnie na chwilę wątek opustoszeje, ale tylko na chwilę :-)
48 u nas głodu jeszcze nie ma :-) A Wy tu nam "mrożonki" podsyłacie :-)
Ula, bardzo fajnie, że wrzucasz fotki. Mamy świetne porównanie Wisły w różnych częściach Polski.
Zakole się podoba- umocnione nabrzeże wprowadza wzrok w głąb kadru. Prosiak niesamowicie wygląda na rzece a bałwanka gdzieś już widziałem ;-)
No właśnie, ten prosiak... pierwszy raz widzę to cudo :oops: Też chcę takiego...
Dwa wczorajsze zdjęcia. Pogody lepszej brak, zatem tylko dokumentacyjnie. 50 km w dół rzeki od Warszawy.
51.
Załącznik 79488
52.
Załącznik 79489
ale co focić masz a to już jest coś... fajne te dokumenty... :)
tak poza tematem nawiążę jeszcze do naszego mostu, nie zawsze było tak fajnie jak dziś:cry::
Załącznik 79492Załącznik 79493Załącznik 79494
Nieprawdopodobne te stare karty pocztowe. Chyba nie widziałam dotąd takich dokumentalnych zdjęć "najbardziej obfotografowanego mostu w Polsce" ;)
Jak co dzień obejrzałam wszystkie aktualności. Nawet te zdjęcia, które robicie w nienajlepszych warunkach pogodowych, ogląda się z zainteresowaniem. No, a prosiak.... :mrgreen:
Ciekawe fotki tczewskiego mostu. Może ten w Fordonie też Was zainteresuje? Pierwszy, wybudowany w XIX wieku, po zniszczeniach które nastąpiły podczas II wojnie światowej został rozebrany a nieuszkodzone przęsła służą do dziś w różnych częściach Polski.
http://www.mmbydgoszcz.pl/302017/201...?category=news
http://www.mmbydgoszcz.pl/302145/201...?category=news
Piękny był, ten "nowy", ukończony w 1965 roku już niestety taki ładny nie jest.
to jest coś, budować mosty w tamtych czasach to było prawdziwe inżynieryjne i logistyczne wyzwanie. Lubię oglądać takie zdjęcia