Test na Fotopolis.
Wersja do druku
Kto posiada 20/1.7 niech lepiej zostanie przy nim.
Kto nie ma ani zuiko ani panasa a chce szybki AF, to wiadomo co kupić. Zuiko będzie rozkładać na łopatki ?! panasa jak będzie cenowo zbliżony do niego.
Hm... a ja nadal wybieram 17-tkę. Fakt, po teście (kolejnym) widać, że nie jest to demon ostrości, ale bokeh całkiem dobry, do tego szybki AF. Niemniej, szkoda, że pomimo dość wysokiej ceny, optycznie odstaje od pozostałych braci Zuiko.
Jakieś dwa lata temu na optycznych był publikowany test obiektywu przeznaczonego na ten sam rozmiar matrycy. Przy świetle 2.0 i puszce E-3 osiągał on oszałamiającą rozdzielczość 45lpmm. Redaktor kwiczał z zachwytu a ludzie robili profesjonalnie takim zestawem fotki.
Dzisiaj taki dupelek na pełnej dziurze osiąga 55lpmm i jest to wynik słaby. Przecież to nie konkurs kto ostrzej. Od pewnego momentu jest wystarczająco ostro i można skupić się na innych własnościach optycznych, albo właśnie AF.
Bo pytanie o wyrzucanie wszystkiego, co nie spełnia dzisiejszych założeń jakościowych jest... dziwne :)
Filmy Braci Lumiere kiedyś miały wspaniałą jakość, aż część oglądających zemdlało z wrażenia :) To się nazywa postęp.
Poza tym nikt nie mówi o tragedii, po prostu jest przeciętnie.
Tak na marginesie, sporo klasyków kina sprzed kilkudziesięciu lat, ongiś wspaniałych technicznie już na hd mocno skrzypi w rogach, ostrością, i ac. Polecam poszukać choćby naszych Krzyżaków, byle współczesny aparat z kitem daje lepszą jakość...
Z tym wyrzucaniem to była taka sobie złośliwość. Chodzi mi o to, że od pewnego progu ostrość jest wystarczająca. Kto oglądając zdjęcie, nawet wydrukowane w formacie A3 zobaczy tą wielką różnicę między 65lpmm a 75lpmm?
Powiem więcej. Mnie osobiście w odbiorze zdjęcia, czy to w internecie, czy w mniejszym formacie druku przeszkadza duża ostrość. Mam wtedy wrażenie "przeostrzenia".
To nie jest takie oczywiste i sprowadzające się do wydruku A3. Rozdzielczość optyczna obiektywu ma znaczenie głównie dla matrycy i rzutuje na dalszy proces obróbki, jej braki będą bezpośrednio wpływać na dynamikę i szumy, które będą dawać się we znaki po korekcie kiepskiej optyki. Uprzedzając, co ma dynamika do ostrości - powtórzę po raz setny - ostrzenie zaniża naszą tolerancję na wzrastający szum cieni czyli przesuwa użyteczny punkt czerni w górę.
Bywa ostro i ''ostro''. To pierwsze to kontrast lokalny, zależy od jakości optyki i parametru ''clarity'' w acr, w pewnym zakresie jest do korekcji. To drugie to tworzenie kontrastowych obwódek wokół krawędzi, w których bardzo łatwo przesadzić, zwłaszcza z szerokością działania tego efektu i jest to nieodwracalne.
ZD 35-100? Nie wnikałem nigdy w procedurę testową Optycznych, jest pytanie czy takie same wyniki byłyby gdyby do testu tego szkła użyć matrycy z E-PL1?
Fotografia nie, ale test obiektywu to właśnie m.in. "konkurs kto ostrzej".
Jaka tragedia, gdzie te interpretacje? Co jak co ale akurat rozdzielczość tego obiektywu jest całkiem OK, szczególnie, że pełna dziura już daje całkiem dobry obrazek. I właśnie to można wyczytać na Optycznych i zobaczyć na samplach. Fakt, są konstrukcje dający nieco lepszy obrazek, chociażby systemowy Lumix 20/1.7, ale nie dajmy się zwariować z tą tragedią. Jakiego słowa trzeba by było użyć opisując obrazek z otwartego Sony 16/2.8? Bawiłem się dwoma egzemplarzami tego naleśnika i było tak samo - albo trzeba przymknąć obiektyw, albo oko ;-) żeby zaakceptować obrazek. Inna sprawa, że Optyczni w podsumowaniu naleśnika od Sony byli dla niego znacznie bardziej wyrozumiali, ot. element ludzki.
Ja tam nie mam na co narzekać, zdjęcia z Łodzi mi odpowiadają jakością , Mam świadomość, że gdy ciemno mogę uzyskać więcej, bo ostrość jest niezła od początku skali. A ogniskowa mi odpowiada. 20/1,7 jest dla mnie odrobinę za wąskie. z 2 17-stek i 19 wybiorę dla siebie tę 17-stke, tak mi się w tej chwili wydaje. Z Lumixem 12-35 nie będzie prawdopodobnie lepiej
AP.
Tak czekając na 17-tkę w sklepach - kolejny test. Tym razem po hiszpańsku. Załączone są w teście ujęcia + RAW do pobrania - http://www.quesabesde.com/noticias/o...uestras,1_9299
Fajne porównanie m.in z P20/.1.7
http://www.penowiec.com/2012/11/test-m-zuiko-1718-kontra-reszta-swiata.html
Mały cytat z podsumowania:
Cytat:
Nie oceniam na zdjęciach ostrości czyli ogólnie pojętej normy jakości dla obiektywu. Dla mnie w Olympusie M.Zuiko Digital 17/1.8 jest ostro i tyle mi zupełnie wystarcza. Byłbym hipoktrytą twierdząc inaczej, ponieważ jeszcze rok temu uważałem starszego 17/2.8 za niezłe szkło. Jednak z czasem apetyt rośnie...Obfotografowałem co się dało nową 17-tką i naprawdę ciężko jest mi się do czegoś *************!
A tu wszędzie słyszę o wysokiej cenie obiektywu jak na taką jakość. Ale cena jest składową optyki, mechaniki i AF-a. Pierwsza część jest bardzo dobra (a nawet gbyby była tylko dobra), druga i trzecia za to idealna. Da się zrobić świetnej jakości odbitkę 30x40 cm, a to już mi spokojnie wystarczy. Uważam, że cena jest słuszna na premierę, obiektyw powoli stanieje jak wszystko co nowe.
Pojawiła się w cenniku w tej samej cenie co M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8
To moze i w Zakonie bedzie w podobnej cenie? Byloby super ;-)
Cena w Zakonie jest świetna, ale Panas nie przespał zuikowej premiery i zaczynają się promocje.
Za jego 20 mm naleśnik zapłacimy już tylko 324 dolary - więcej tutaj.
Ale nie u nas . U nas nadal najtaniej to ~1.500 zł.
W związku z wystawą w toruńskim Dworze Artusa, oraz SMS-owi od Adama, przybyłem na 20 minut przed jej końcem do olkowego stoiska. Tam oczywiście był nasz forumowy Jacek (miło było osobiście poznać). Mając do wyboru wystawę (świetne zdjęcia przyrody) lub sprzęt, wyjątkowo wybrałem dzisiaj obmacywanie sprzętu. Jacek miał do dyspozycji sporo świetnych rzeczy, ale mnie interesowała jedna jedyna - 17/1.8. Ogniskowa 35 to dla mnie podstawa i nie wyobrażam sobie bez niej zdjęć.
Przyznam, że mając w pamięci zabawę z adamową 20-tką panasonica, oraz czytając testy typu optyczne, nie spodziewałem się wiele. Oczywiście - jakość wykonania znana z 12/2, kompaktowość, tego w sumie oczekiwałem.
Mając na uwadze, że była 17:40 i Jacek miał zapewne cały dzień w nogach, postanowiłem przejść do rzeczy. Wziąłem 17-tkę z OM-D (którego trzeba było przywrócić do ustawień fabrycznych, gdyż pstykacze odwiedzający stanowisko, spróbowali chyba wszystkiego co możliwe...) i zacząłem się bawić. Warunki dość trudne - stosunkowo ciemno, słabe sztuczne światło.
AF - błyskawica. Nie tylko ostrzy szybko ale i pewnie. Do tego (jak w to MSC) bezgłośnie. Tutaj panas nie miał szans (ale to było do przewidzenia).
Ostrość: panas jest ostry - bez dwóch zdań. Czytając testy nabrałem się po raz kolejny (niestety). Otóż, ostrość z 17-tki jest w mojej ocenie więcej niż wystarczająca. Zrobiłem wystarczającą ilość zdjęć i wiem, że do moich zastosowań będzie ba pewno ok. Ba, myślę, że wydruki 70x100 też będą ok. Naprawdę tych linii mniej nie widać... Widać natomiast coś innego: miałem trochę obiektywów w ręku, ...a ta 17-tka daje niesamowicie ciekawy bokeh (jak na 35-tkę). To kolejny obszar, gdzie bije panasa. Przejścia są płynne, klarowne, nie ma rozdwojeń czy nerwowości (ktorą to łatwo można znaleźć w 20-tce). 17-tce bliżej w mojej ocenie do fujikowej 23/2.0 niż panasowi. Podoba mi się mikrokontrast. Kolejny plus w stosunku do panasa - pierścień przysłon z możliwością ustawienia hiperfokalnej (podobnie jak w 12/2). W mojej ocenie, dla tej ogniskowej i głównych zastosowań (street) to bardzo istotny dodatek.
Podsumowując, 17-tka zaskoczyła mnie bardziej niż sądziłem. Cieszę się, że czekam na nią (przedłużając zakup OM-D o przeszło 4 tygodnie już...). Nie wiem kiedy pojawi się w fotozakupach, Panie z Olka na mejla odpowiedziały: w grudniu.
Polecam każdemu by znalazł chwilę na zabawę z tym obiektywem. W mojej ocenie, to świetny kompan 12, 45-tki czy 75-tki.
Wrzucę 3 poglądowe zdjęcia, gdzie chciałbym pokazać jedynie ostrość i bokeh. Inne typy zdjęć są już dostępne dość szeroko w necie. Szybkość AF-u trzeba sobie samemu sprawdzić. Te elementy odróżniają właśnie 17-tkę od 20-tki panasa. Na pierwszym focus na moje x100 - na pełnym rozmiarze szczegóły robią wrażenie.
Wszystko robione na pełnej dziurze, przy ISO1600.
Pozdr.
Czy wiadomo może kiedy konkretnie pojawią się do kupienia 17/1,8?
Takiej konkretnej daty to nie wiadomo. Najlepiej napisz zapytanie do Olympusa, albo sklepu w którym zamierzasz kupić.
Porównanie ostrości z Panasonikiem 20/1.7
Załącznik 76325
(źródło: http://www.m43.eu/nasze-testy/pojedy...nic-20-mm-f17/)
m43.eu zapowiada test tego obiektywu i wykres pokazuje tak "na zachętę",
ale wnioski można wyczytać między słowami: "Ważne jest również sprawne i ciche ustawianie ostrości, solidna budowa, wygodna obsługa itd. "
Czy gdzieś znajdę tutka opisującego odczytywanie tych wykresów + np MTF z tego obiektywu ?
tutorial może być po angielsku
no ale mi nie chodzi o taki prosty opis typu im więcej tym lepiej
raczej chcę poczytać np ile dla matrycy 4/3 (m4/3) to przyzwoicie z ostrością np przy 16 mln pikseli itp a powyżej ilu to brzytwa i takie tam
Marudzisz :wink:
Tutaj proszę mały tutorial: http://www.luminous-landscape.com/tu...ding-mtf.shtml
Na moje wykres pokazuje jedynie, że panas jest ostrzejszy. Tyle. Nie oznacza, że Zuiko jest nieostre lub słabe. Miałem w ręku, zrobiłem zdjęcia i wiem, że dla mnie ostrość JEST WYSTARCZAJĄCA (nawet więcej, bo na wydruku A3 wychodzi naprawdę dobrze), za to ma te cechy, które są bardzo istotne: szybkość AFu, MSC oraz biorąc pod uwagę główne zastosowanie - możliwość ustawienia hiperfokalnej w manualu.
Brawa dla Panasa za ostrość. Tylko, cytując klasyka "cóż po ostrych obiektywach, gdy nie ma ostrych pomysłów".
Centrala Olympusa - dajcie w końcu 17-tkę do sklepów!!!
tylko w tym wykresie troche dziwne ze 20tka nie robi sie ostrzejsza przy domykaniu
Już się pojawił w sklepie - http://fotozakupy.pl/obiektyw/olympu...srebrny,17080s
Cena: 2099,00 zł
Czyli jest szansa go mieć pod choinkę? :)
Może ktoś kliknie Dostępność: zapytaj o dostępność i dowiemy się wtedy czy jest na www, czy może jest do kupienia...