-
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Będą będą :)
Rozwiń temat - ciekawe
-
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Tak pomyslałem, patrząc na te zdjęcia. Nie chce mi się wieżyć, aby oficjalnie ktoś tam się podjął poszukiwań. A na "dziko" ryzyko może być zbyt duże.
Masz jakieś przypuszczenia co do tego, co się tam kryje?????????
http://youtu.be/9gg5pQSZpmY
-
Przesłuchałem ponad 20 minut wystapienia tego Pana. To co mówi jest bardzo interesujące. Sugerowane przez niego odkrycia sensacyjne czy nawet o szokującej historii Dolnego Śląska, z pewnością mogą być prawdziwe. Ale.......no właśnie, odkrycie tunelu czy wykrycie radarem próżni pod ziemią czy nawet w betonie, oznacza, że trzeba sie liczyć z ogromnymi kosztami przy próbach spenetrowania najciekawszych miejsc. Druga wersja musiała by przewidywać ściągnięcie ekip zagranicznych, co też zapewne byłoby b. kosztowne i w przypadku odnalezienia czegokolwiek cennego poza ludzkimi szczątkami, pociągnąc może za sobą "roszczenia" niekoniecznie włascicieli lub zagrabianie znalezisk.
Temat zaiste bardzo ciekawy, ale moim zdaniem upłyną długie lata, zanim coś poważniejszego zostanie znalezione lub ujawnione.
-
2 załącznik(ów)
75 lat ORP "Błyskawica" - 1200 rozpoczely sie uroczystosci.
Duza gala na ORP "Błyskawica"
-
Ja obejrzałem sobie całą wypowiedź pana Figiela i to się "w pale nie mieści " .
Brak reakcji państwa jest iśće zadziwiający . Pewnie coś ruszyłoby z kopyta gdyby zainteresowały się tym media ale tak na poważnie .
Co do poszukiwaczy czy eksploratorów ( czyli tych złych u nas) to będąc w angielskch muzeach dużo rzeczy pozyskano dzięki pomocy zapaleńców - poszukiwaczy.
-
Tak, pewne fakty wskazują na podłoże fantastyczne i ukryte ludzkie barbarzyństwo. Tu jest właśnie sedno sprawy, Niemcy wysadzili w powietrze to co najważniejsze dla nich, przyszli sowieci i odkopali bądź odkryli to co ich interesowało. On i mieli w Polsce niesamowitą sieć agentów KGB i NKWD którzy szukali wszystkiego z czego można wydobyć korzyść, stąd moje przypuszczenie.
Fragment wypowiedzi o podziemiach Lubiąża i tajnym miejscu eksterminacji "niepotrzebnych" żołnierzy Armi czerwonej, tylko to potwierdza. Nie mam wątpliwości rozkradli co się dało po Niemcach i zniszczyli lub jeszcze bardziej zamaskowali wszelkie miejsca świadczące o ich bytności.
-
Fakt faktem Rosjanie nam sporo rozkradli, sporo trafiło dóbr kultury do prywatnych kolekcjonerów, co jakiś czas wypływa co nieco na różnych zagranicznych aukcjach.
-
I to jest właśnie pokłosie powojenne. Penertowanie tejemnic Dolnego Śląska powinno być firmowane i finansowane wyłącznie przez władze państwowe i wojewódzkie pod szczególną ochroną. Znaleziska powinny zostać utajnione do czasu sprawdzenia ich ew. autentyczności czy własności. Tylko jestem ciekawy czy to realne??????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Fakt faktem Rosjanie nam sporo rozkradli, sporo trafiło dóbr kultury do prywatnych kolekcjonerów, co jakiś czas wypływa co nieco na różnych zagranicznych aukcjach.
Zamożność społeczeństwa + zerowa edukacja + denna EntElEgEnckja która powinna dawać przykład więc po co komuś głupia historia i dziedzictwo narodowe? No sorry jakby dotyczyło to tych z dużymi nosami to zaraz byłaby afera na 150 fajerek, że anty-krowizm uprawiamy i nie dbamy o cudowne cuda. W mordę jeża codziennie 10 filmów i reportaży o nich na każdej stacji jakby naszej własnej historii nie było aż się wymiotować chce.
-
Bo o takie "ogłupione" młode pokolenie obecna władza dba. Historia Polski pewnie niedługo przestanie być potrzeba, a przynajmniej jej szczegóły na pewno, już to widać. I będzie tak jak w Ameryce:
student Uniwersytetu został zapytany przez korespondenta TVP (Mariusz Max Kolonko) czy wie kto wywołał powstanie Warszawskie, a on dopowiedział- chyba (ci z bliskiego wschodu):twisted:
Fakt autentyczny.
---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post był o 22:37 ----------
Nie piszę tego po złości lub dla prowokacji, ale żal patrzeć i słuchać dzisiaj młodych ludzi. Dlatego mam mnóstwo wątpliwości czy takie tajemnice jak te nie tylko z Dolnego Śląska zostaną zbadane i ujawnione.
Niby nie na temat, ale.............
-
2 załącznik(ów)
Riese Soboń (sztolnia nr 3) Góra Gontowa
Przed odkopaniem przez prywatnego inwestora
Załącznik 75106Załącznik 75107
http://youtu.be/vjDyqH-Jkq8
http://youtu.be/bOWnAvZyWew
-
Brawo sabkon, jedź dalej przynajmniej coś zobaczymy.
Chciałbym aby w miejscach które pokazujesz wyjawione zostało co się da, bo to bardzo ciekawe. Sam tez odwiedzam co się da na rowerze, niezależnie od rzeczywistości.
Czyń swoje:wink::grin:
-
Zamek Książ (podziemia)
Do jakichkolwiek prac w zamku Książ broni Instytut geofizyki PAN i osoba związana z zamkiem ze względu na pochodzenie rodziny. Mimo, że badania georadarem i odwierty wykazały zamaskowane korytarze (potwierdzone również przez świadków po wojnie), blokują prace badawczo/odkrywcze nie mówiąc o zwiedzaniu. Aparatura która jest podobno bardzo czuła i wrażliwa na wilgoć okryta styropianem (w tunelach jest bardzo duża wilgotność) oraz instalacja do wyznaczania linii pionu (z rur PCV z marketu), nie sadzę, że jest to najlepsze miejsce na takie urządzenia. Moja opinia jest taka, specjalnie umieszczono tam Instytut geofizyki wraz ze swoją aparaturą aby nikt nie próbował odkryć tego co tam się znajduje, według mnie za zabetonowaną ścianą jest tunel kolejowy i ten nieszczęsny pociąg (który podobno zaginął). Nawet jeżeli nic tam nie ma, warto to zbadać i udostępnić zwiedzającym.
http://youtu.be/oQgcTFS6nZY
http://youtu.be/_S2uwh_EB7A
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Moja opinia jest taka, specjalnie umieszczono tam Instytut geofizyki wraz ze swoją aparaturą aby nikt nie próbował odkryć tego co tam się znajduje ...
Śmiała teza :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Śmiała teza :roll:
moja :), ale widząc osobę która jest niechętna do współpracy, pieczy kontrolę nad tym instytutem i jest związana z zamkiem (pokoleniowo) jest coś na rzeczy.
-
Jas się obejży film, to te nazwiska z czymś się kojarzą.
Państwowa Akadsemia Nauk w podziemiach zamku Książ i badają ruchy skorupy ziemskiej aparatem zamaskowanym w styropian. Do jakiego stopnia te pajace uważają, że Polacy to banda idiotów??????????
Nie przejmuj się kolego:grin:, u mnie masz wielki szacun za propagowanie historii i jej tajemnic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Jas się obejży film, to te nazwiska z czymś się kojarzą.
Państwowa Akadsemia Nauk w podziemiach zamku Książ i badają ruchy skorupy ziemskiej aparatem zamaskowanym w styropian. Do jakiego stopnia te pajace uważają, że Polacy to banda idiotów??????????
Nie przejmuj się kolego:grin:, u mnie masz wielki szacun za propagowanie historii i jej tajemnic.
Mi też robiło się wesoło jak tego słuchałem, zwłaszcza ten styropian mnie rozbawił :lol: średnio rozgarnięty elektryk mógłby zainstalować o wiele lepsze systemy stabilizujące temperaturę wokół tego super "szwajcarskiego" przyrządu. Poza tym, nawet najmniej rozgarnięty magazynier wie że najlepiej opakowywać produkty styropianem bo on bardzo dobrze absorbuje wstrząsy, te same wstrząsy które sejsmograf powinien rejestrować.
Obecnie nawet średnio zamożne firmy stać na klimatyzowane serwerownie, PAN super przyrządy śfajcarskie , których notabene są ino 2 w Ejropie dogrzewa kawałkiem styropianu. Bravo!!! :mrgreen:
Coś tu Panowie śmierdzi!!! :lol:
-
Za nic nie podważę intencji sabkona co do tajemnic Dolnego Śląska. te filmy tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że intencje tych "badaczy" nieświeżo pachną. Ktoś tu chce coś zgarnąc dla siebie lub jakiejś kliki. Oni chyba myslą że Polacy to banda debili, którzy uwieżą we wszystko co im się wciśni tylko prawdziwi pasjonacie, zwłaszcza w cuchnący kit.
Czas być może pokaże (lub nie) czy coś z tych tajemnic wyjdzie na jaw. Będą to mogli stwierdzić tylko prawdziwi pasjonaci historii.
Kolego sabkon czyń dalej swoje, ja jeśli tylko będę mógł, z przyjemnością pojadę kiedyś do MRU i Książa, choćby po to by coś z daleka pofocić.
Szacun i pozdrowerki
-
Jeszcze co nieco o zamku Książ
http://youtu.be/9PGNPWEDEA0
-
Sabkon można rzec "Ty wariacie" ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)
-
Co nieco jeszcze o górach Sowich
http://youtu.be/X6HXWZPVpP0
http://youtu.be/624C0ovaPVI
http://youtu.be/BwkEWhsuSiA
I trochę paranormalnie :D, prawdopodobnie w górach Sowich prowadzili badania nad napędami do pojazdów latających. Trzeba to brać z przymrużeniem oka ale wielu naukowców z gór Sowich wylądowało po wojnie w USA.
http://youtu.be/aCel1AgnIOA
http://youtu.be/r9tUfnSdN4o
-
-
9 załącznik(ów)
Radiostacja Radiówek
Były Radiokomunikacyjny Ośrodek Nadawczy w podziemnym schronie. Oprócz jawnej łączności, zajmował się nadawaniem tajnych meldunków i instrukcji dyplomatycznych do polskich ambasad na całym świecie oraz dla polskich wojskowych agentów. Na terenie ośrodka była ulokowana Rządowa Stacja Zagłuszeń Radiowych, zagłuszano m.in. stację Wolnej Europy. Kiedyś pobliskie tereny wykorzystywał Polsat cyfrowy (miał na tym terenie pierwszą siedzibę)
Wejście, obecnie zamknięte
Załącznik 75350Załącznik 75349
Szyby wentylacyjne ;-)
Załącznik 75337Załącznik 75354Załącznik 75353Załącznik 75340
Wewnątrz
Załącznik 75336Załącznik 75346Załącznik 75343Załącznik 75342Załącznik 75341Załącznik 75348
Kiedyś tutaj stał okrętowy silnik disla do napędzania prądnicy
Załącznik 75355
Słupy na których kiedyś wisiały przewody antenowe
Załącznik 75338
Stacja trafo, rozebrana przez złomiarzy, nawet kable z ziemi wygrzebali
Załącznik 75339
W radiostacji były kręcone sceny do filmu "Felix, Net i Nika" w MRU też ;-)
http://youtu.be/NE2PxtqZTL0
-
Przykro patrzeć jak to wszystko niszczeje.
-
Najpierw "architekci" III rzeszy, potem "wyzwoliciele" ze wschodu a na końcu powojenna i obecna demokracja i mamy komplet "darczyńców".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Najpierw "architekci" III rzeszy, potem "wyzwoliciele" ze wschodu a na końcu powojenna i obecna demokracja i mamy komplet "darczyńców".
Z miłą chęcią rozliczył bym ich na zasadzie prawa oko za oko ząb za ząb :)
-
1 załącznik(ów)
Najlepsze co można zrobić samemu, to tam pojechać i zobaczyć co się da, dopóki jeszcze jest co.
Bunkry w Mamerkach na Mazurach też są porozrzucane po lasach, a "właściciela" znalazł tylko teren przy trasie z bunkrem-gigantem. Reszta już nikogo nie obchodzi.
-
To co pokazał sabkon jest naprawdę fascynujące i bezcenne historycznie dla nas a zwłaszcza dla młodego pokolenia. Ja mam prospekt bunkrów z 1939 r. w okolicach Szczerców-Bełchatów, podobno odkopane. W przyszłym roku się tam wybiorę wszystko zobaczyć i obfocić.
-
1 załącznik(ów)
Widzisz naród ma takie poszanowanie jak szanuje własną historię. Ale co się dziwić skoro bożyszczami tłumów i wyroczniami są osoby z przykładowego obrazka a to tylko czubek góry lodowej i uważam, że zawsze na czasie w przypadku ludzi jest stare porzekadło ludowe "niedaleko pada jabłko od jabłoni".
-
Nie miałem o nich aż takiej wiedzy, bo brukowców nie czytam, a TVN jeszcze z Wojewódzkim to juz całkowita "pralnia mózgów". Mnie szkoda na to czasu. Wolę pójść lub pojechać rowerkiem gdzieś w miasto albo poza jego granice, oczywiście z Olkiem na plecach. I jesli tylko zdrowie, czas i kasa pozwoli, będę odwiedzał ciekawe miejsca osobiście, ze szczególnym priorytetem dla historii Polski. Zawsze dzięki temu można porównać własną wiedzę z bzdurami które szerzą niektóre media ze swoimi idolami.
-
Bardzo słuszne podejście BIKER :)
-
Mam jeszcze sporo ciekawych pomysłów, tylko nie wiem ile z nich zdołam zrealizować...........na rowerze:).
-
-
11 załącznik(ów)
Fort Beniaminów
Jest jednym z największych rosyjskich fortów na terenie Polski. To tzw. fort łącznikowy, jedyny zachowany z linii Warszawa - Zegrze (Twierdza Warszawa). Wybudowano go latach 1901-09 przez Rosjan. Ma około 10 ha powierzchni i kształt trapezu. Umocnienie było przystosowane do samodzielnej obrony. Schrony i prochownie wykonano z betonu. W 1915 roku, podczas I wojny światowej, zapadała decyzja o opuszczeniu Twierdzy Warszawa. Garnizon Rosyjski oddał Warszawę bez jednego wystrzału. Fort w Beniaminowie został więc zajęty przez Niemców bez walki. W czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku fort był obsadzony przez polskie legiony. Rosjanie próbowali go zdobyć, lecz się to im nie udało. W czasie II wojny światowej w 1944 roku, po zdobyciu przez Rosjan, został częściowo wysadzony.
Załącznik 75524Załącznik 75533Załącznik 75532Załącznik 75531Załącznik 75530Załącznik 75529Załącznik 75528Załącznik 75527Załącznik 75526Załącznik 75525Załącznik 75534
-
Widzę pewne podobieństwo do twierdzy Ossowiec, którą na szybko zwiedzałem w strugach deszczu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Widzę pewne podobieństwo do twierdzy Ossowiec, którą na szybko zwiedzałem w strugach deszczu.
bo to Rosyjskie i prawie z tego samego okresu
-
Korytarze podziemne bardzo podobne. Jak znajdę przewodnik z ossowca, to zrobię mały leksykon.
-
6 załącznik(ów)
Schrony przeciwlotnicze w Białobrzegach, historia nieznana, należały kiedyś do pobliskiej wojskowej jednostki.
Załącznik 75596Załącznik 75597Załącznik 75598Załącznik 75599Załącznik 75601Załącznik 75602
-
10 załącznik(ów)
Fort Zegrze - Niedoszły Polski Fort Knox - tutaj miał znajdować się nowy skarbiec NBP.
Wzniesione przez Rosjan w latach 1892-95 umocnienia na wysokim, północnym brzegu Narwi składały się z dwóch fortów połączonych wałem - tzw. Umocnienia Dużego i Umocnienia Małego. Podczas budowy zastosowano wiele rozwiązań typowych dla fortyfikacji górskiej.
Załącznik 75863Załącznik 75864Załącznik 75872Załącznik 75865Załącznik 75866Załącznik 75867Załącznik 75868Załącznik 75869Załącznik 75870Załącznik 75871
-
sabkon napisz gdzie się ten fort dokładne mieści i jak tam dojechać????????
Fantastyczny objekt:grin:.