Widzieliście pałac Poznańskiego z zewnątrz (od ul. Ogrodowej) i wnętrza muzealne. A teraz popatrzcie na jego dziedziniec.
A jako extra kaplica Scheiblera jeszcze raz.
Wersja do druku
Widzieliście pałac Poznańskiego z zewnątrz (od ul. Ogrodowej) i wnętrza muzealne. A teraz popatrzcie na jego dziedziniec.
A jako extra kaplica Scheiblera jeszcze raz.
Starego Cmentarza z Łodzi nigdy za dużo:
Zwróćcie uwagę na ciekawostkę - ostatnie zdjęcie to nagrobek czarnoskórego aktora sławnego głównie dzięki rolom w sztukach Shakespeare'a. Aktor zmarł podczas pobytu w Łodzi i został pochowany na części ewangelickiej cmentarza.
Załącznik 74387Załącznik 74388Załącznik 74389Załącznik 74386
Pozdr
Eeeech panowie, nie zaglądacie do galerii zlotowej. A że kiedyś nagadałem na Łódź, to teraz parę perełek.
Nawet jeżeli kiedyś nagadałeś to jest Ci odpuszczone :)
Bodzip fajne perelki wstawiles :-)
Odpuszczone, potwierdzam. A fotki cudne. Miałeś okazję się przekonać, że focenie na Pietrynie, wcale takie łatwe nie jest.
Jak się podobają to jeszcze kilka. Fotografowanie trudne nie jest. Tylko roboty trochę przy prostowaniu. Jak wiesz - jesteś jak mała myszka na dole, a chałupa góruje nad tobą i skosy wychodzą :D
Wszystkie kapitalne, ale przedostatnia miodzio :-)
Masz Boguś uścisk mojej wielkiej łapy za te cudne foty:wink:
To ostatnie na dzisiaj :)
I zaglądać mi do galerii zlotowych. W trzeciej jest głosowanie, w pierwszej są obiekty Łodzi, a w drugiej MY czyli zlotowicze.
Tutaj łódzka katedra plus numer z przejeżdżającym tramwajem. :)
Boguś ja wszystko widziałem i to nie raz. Wciąż brakuje mi fotek wielu zlotowiczów choćby ze stacji Radegast, Piotrkowskiej czy cmentarza żydowskiego. Może się doczekam. A Twoje foty są extra, dawaj więcej:wink:.
A zaraz ktoś wpadnie i krzyknie, że co to za paskudztwo w "dramatycznej tonacji" hehe :D. Ale dzięki tak w ogóle i tak jeszcze raz w ogóle to biorąc temat tematyczny, tematu tematycznego stematyzowanego tematycznie, tematem tematyzującym tematami tematu to umieściłem dwa kółeczka dla fascynatów normalności i programów......o kurde zapomniałem czegoś dla fetyszystów CZ-B........, chwila zaraz uzupełnię to FO PA PA PA :)
To ten w CZ-B będzie taki troszeczkę inny, taki pulchniutki taki do zjedzenia a tam w tyle to też nadal katedra :)
CzaRmax świetny pomysł.
Jak umieściłem zdjęcia to też zwróciłem na to uwagę, że te z tramwajami w miniaturze przypominają herb Łodzi. 3 zdjęcie pewnie temu wyszło lepiej bo tramwaj jechał po bliższym torze i był to nowy tramwaj (na 2 jest stary) i z tego co zauważyłem przez swoją budowę lepiej wychodzi na takich rozmazanych zdjęciach, dramatyczna tonacja też pewnie coś do tego dodała :)
A teraz dla wszystkich mały łyk Łodzi ;)
Załącznik 74532
Zajefajna jest ta fotka:wink:.
Maly lyk Lodzi swietny :-)
Ja Twój wyczyn powtórzę, przy najbliższej okazji.
Chcecie ciąg dalszy wędrówki po Łodzi ?
Pytam i wrzucam :-P
I bonus: Ilu pracowników potrzeba w Łodzi, aby szmatką wyczyścić jedną tabliczkę ?
8 :mrgreen:
Wszystko robione mZD 14-150. I niech mi ktoś powie, że to zły obiektyw :D
Ja tego nie powiem, bo wiem ze jest dobry. A fotki świetne i nie ociągaj się dawaj następne:grin::wink:
No fajne, wrzucaj :-)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Fantastyczne :D
Jak sobie z Marysią łaziłem, to właśnie zwrócili moją uwagę, bo gostek stał sobie na stołku szmatką (na dużym dokładnie widać) czyścił chyba tę tabliczkę, a całe towarzystwo gadało i coś mu tam doradzali :mrgreen:
Powiedz Tacie, że BHP się kłania - za ten stołek oczywiście :-P
A pewnie, że powiem. Sam jest formalista potworny, a takiego niebezpieczeństwa nie zauważył :)
Żeby nie było, że w Łodzi tylko tak ładnie jak u Ciebie Bogdan, kadr z bramy jakieś 120 m od deptaka (Piotrkowskiej).
Załącznik 74544
Pozdr
Bodzip BHP obowiazuje zatrudnionych i to w godzinach pracy a to raczej w czynie spolecznym... wiec na wlasna odpowiedzialnosc :mrgreen:
Wiem, widziałem.
Pamiętam za młodu na studiach w Kraku, to dopiero po dwóch latach mogłem powiedzieć że w miarę znam miasto. Od strony zaułków oczywiście :)
---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post był o 21:35 ----------
się dowiemy, Michał powie :D
Brudne oblicze łódzkich zakamarków, smutne ale fota przemawia.
Ojciec jest w klubie Rotary i jak widzę jest to tabliczka z tą organizacją zwiazana. Na pewno na własną odpowiedzialność. Ale i tak trochę bez pomyślunku... :)
Pozdr
Chłopaki to teraz ja. Dzisiejsze, wieczorne z mostu łapane. Bez statywu, na próbę ale ja tam wrócę.
Wiadukt drogi kolego, wiadukt. Aby być mostem trzeba mieć rzekę :-P
Trzy ostatnie na dzisiaj
Balkoniki przednie.
Detale wypatrzone z podziwu godną precyzja. Brawo Boguś nie zmarnowałeś w Łodzi czasu:wink:.
Tak Boguś oświetlenie jest zamontowane, ale nie zawsze je włączają, o czym ja się już niejednokrotnie przekonałem. Wiele razy byłem na Piotrkowskiej wieczorem, choć tam wcale bezpiecznie nie jest ze sprzetem chodzić. Kilka razy trafiłem na ciemności przy niektórych kamienicach, albo siatki maskujące oznaczające roboty renowacyjne. To jest taki trochę paradoks, bo utrzymanie i renowacja tych kamienic, też sporo kosztuje, a jest niemal pewne, że odbywa się to kosztem choćby niewielkich remontów w oficynach kamienic.
Jak tylko mi czas pozwoli jeszcze się tam wieczorem wybiorę, może nie sam.