Pozdrowionka z Krakowa - zdjęcia zrobione Olkiem XZ-2.
pozdrawiam
Wersja do druku
Pozdrowionka z Krakowa - zdjęcia zrobione Olkiem XZ-2.
pozdrawiam
Widzę że muszę sobie sam odpowiedzieć :grin: - tak pasuje i można śmiało do xz-2 kupować, (może się komuś przyda ta wiadomość) a nawet dodam że bardzo bym żałował, gdyby nie było tej osłony, bo w poprzednich kompaktach często zdarzało mi się zapomnieć ściągnąć dekielek przed włączeniem aparatu, a później albo dyndał na sznurku, albo ciągle go szukałem :???:
Tak jest możliwe filmowanie w trybie M na swoich ustawieniach, i rzeczywiście nie ma wtedy tych ciemnych planów, po przejechaniu z punktu świetlnego w miejse zacienione.
W trybie iAuto najeżdżając na świecącą żarówkę, to zaraz po przesunięciu planu mamy przez chwilę ciemny obraz, a w trybie M, aparat filmuje na stałych ustawieniach, bez żadnego zaciemnienia.
Witam,
czy ktoś porównywał bezpośrednio szybkość AF między XZ-1 a XZ-2?
Teraz XZ-1 jest prawie 2 razy tańszy, a potrzebuje jasnego kompaktu z szybkim AF do fotografowania dziecka w domu (słabsze światło), a mały wiadomo, w ciągłym ruchu:)
Niestety mój E-420 ma wyraźne problemy z AF w słabszym oświetleniu. Mam nadzieje, ze tutaj jakiś XZ wyraźnie pomoże.
Porównywałem jedynie w sklepie - XZ-1 ostrzył wolnej niż 2, a było dużo światła. Podejrzewam więc, że w gorszych warunkach różnica będzie większa.
Złapany wczoraj w kadrze (iso 1600).
pozdrawiam
W minioną sobotę na rynku w Krakowie odbył się koncert fundacji Anny Dymnej, gdzie osoby niepełnosprawne śpiewały wraz z różnymi wykonawcami. Chociaż nie byłem zbyt blisko, XZ-2 dał radę. pozdrawiam
ciąg dalszy
... i całość towarzystwa
pozdrawiam
pozdrawiam
Zajaweczka testu pod woda...
XZ2, to na prawde swietny aparat, szkoda, ze tak malo uzytkownikow.
Moge pisac w samych superlatywach, do tego jeszcze cena drastycznie spadla, media to prawie dzedaj:)
pozdrowionka
Witam,
W zasadzie jestem już zdecydowany na Olympusa XZ-2. Szukając najlepszej ceny, wpadłem na ofertę
z niemieckiego ebaya, wersja biała za 282euro /ok 1219zł/ z darmową dostawą z Hong Kongu.Cena podejrzanie niska, czy to nie jest podróbka lub coś w tym stylu?
W Gdańsku taki sam aparat widziałem za 1871zł.
Miał ktoś z Was z takim zakupem do czynienia? Proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam,
http://www.ebay.de/itm/Olympus-XZ-2-...item4d0d1d1841
Dzięki za uwagę.Cytat:
Dolicz do tego jeszcze urząd celno-skarbowy i zobaczysz czy będzie taniej.
Tym akurat się nie martwię. Znalazłem równie dobrą cenowo ofertę z UK bez dodatkowych taxów itp.
Teraz tylko muszę przemyśleć kwestię gwarancji - zgodnie z uwagą Romka
Koszyk z XZ-2
Subtotal 237.48
Shipping & Handling 19.62
(Ship From UK - No Tax
- By Royal Mail / DPD
/ City-Link - Delivery Time:
7-18 Days (w/ Tracking))
Grand Total: 257.10 pounds
Ew. możesz jeszcze rzucić okiem na aukcje na ebay
Olympusmarketto chyba oficjalne konto Olympusa, na którym sprzedają sprzęt refurbished - minus taki, że nie wysyłają (nie wiedzieć dlaczego) do Polski. Jak masz jakiegoś znajomego w np. Niemczech to może wyrwiesz jeszcze taniej
Czy ktoś może coś powiedzieć o dedykowanym telekonwerterze do XZ-2 ? Jak taki zestaw się spisuje ?
Zgadza się, zakup w europejskiej dystrybucji: 2 lata gw. Wspomniany sklep z UK, importuje sprzęt z spoza UE, taxy biorą na siebie, niestety gwarancja: tylko rok. Przy okazji inne aparaty (P7700, G15) też mają w świetnych cenach.
Pozstawał więc wybór, nowy importowany z roczną gw. za ok 1260zł, czy zakup w PL za 1871 z 2letnią gw.
Na szczęście Amazon Uk ma dobrą promocję, cena w środku widełek, 2 lata gwarancji. Dziękuję Wszystkim za udział w dyskusji.
Pozdrawiam
Przymierzam się do tego aparatu. W związku z tym mam pytanie. Z aparatem zamierzam kupić wizjer. I tutaj mam dylemat., który wybrać - VF2 czy VF 4 ? Nęci mnie VF4 , ale w specyfikacji mamy taki zapis: Czujnik oka nie działa. A jak ma sie ta sprawa w VF2 ?
Tez tak mysle, w zasadzie jak sie zbliza, to zawsze mozna nacisnac, a te automaty to tak na prawde chyba w Panasie dzialaja najsprawniej.
Dawac wiecej fotek z Xz-2, to boski aparat:)
pozdrowionka
Oferta z ebay.de jest niekorzystna.Kupujący z UE, sprzedający w HK. Sami informują: "Import duties, taxes and charges are not included in the item price or shipping charges. These charges are the buyer's responsibility.Aparat obecnie ok 1195zł
Z UK, mamy relację sprzedający-kupujący z UE.Brak taxów, za to roczna gwarancja.Aparat obecnie za ok 1234zł. Najpewniej importują go z HK własnym sumptem, jak i za ile nie wiem.
Aparat zamówiłem w Polsce . Tylko 50 zł drożej niz u Wujka Olka. Wysyłka w ramach promocji gratis. Stwierdziłem ,że nie ma co kombinować.
PS Przy okazji pytanie, czy ktoś używa z XZ-2 konwerter TCON -17 ?
Nie będę robił kryptoreklamy :) . Wysłałem na PW .
Załącznik 93521
prosze bardzo
Załącznik 93522Załącznik 93523
jpegi prosto z aparatu
świetne i świetny
Jutro ma do mnie dojechać. Testował będę dopiero w czwartek, bo jutro jadę podziwiać lokomotywy w Wolsztynie
Testowanie poprzez focenie. Niestety (?) będzie to sprawdzony już w bojach OM-D bo XZ-2 ma dotrzeć po południu. Ucałuję Wolsztyn w Twoim imieniu.
No i co @Jasand? Jak tam pierwsze wrażenia?
pozdr
Nie ma pierwszych wrażeń. Kurier pewnej znanej firmy ( z samochodami pomalowanymi na żółto) przyjechał pod mój dom , nie wysiadł wcale z samochodu i odjechał. Za jakis czas otrzymałem emaila , ze nie zastano mnie w domu i mam sie skontaktować z centralą celem ustalenia ponownie sposobu dostarczenia przesyłki. Ręce opadają.
@henry1 Piekna Helenę jednak pocałowałem bo stoi z wygaszonym paleniskiem w boksie nr 8 parowozowni.