-
Odp: Olympus E-5 - opinia ;)
Mi też na początku brakowało kółek z prawej strony - o ile do Mode już się przyzwyczaiłem (najczęściej używam A), to ciągle odruchowo prawym kciukiem szukam u góry kółka przy podglądzie zdjęć czy zmianie wartości :)
Co do wizjera - wg dpreview jest on wielkościowo praktycznie taki sam jak w D700 - wprawdzie jest naprawdę super nawet dla okularnika ale nie mogę się z tym zgodzić. Osoba od której odkupiłem E-5 przesiadła się właśnie na tego Nikona i miałem okazje porównać obydwa - wizjer w D wydawał mi się znacznie większy. Ale za to materiał korpusu (a w szczególności guma na gripie) jest o niebo lepsza w Olku. Nikon był jakiś strasznie plastykowo - twardy.
-
No wlaśnie - guma na gripie. Mam nadzieję, że nie bedzie się odlepiała. W 510 po czterech latach chyba zaczyna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
W 510 po czterech latach chyba zaczyna...
A kto tyle lat aparatu używa :-P:?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
A kto tyle lat aparatu używa :-P:?:
Uzytkownik Olka, bo inne marki się już dawno rozsypały :):):)
A zobaczysz w Łodzi, bo się pojawię ze swoją szklarnią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
A zobaczysz w Łodzi, bo się pojawię ze swoją szklarnią.
Dobre Gryphoon dobre ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Hehe, ja ma Olka analoga chyba już z 15 lat :-P
-
Ciagle jeszcze czekam na zakup e-5, i ciagle mam watpliwosci. Mam pare opcji kozystniejszych cenowo. W cz tkwi fenomen olka? Przegladajac internet w przedziale cenowym o olku nawet nikt nie wspomina. Ok mam olka wiec przestawienie sie na lepsze body nie bedzie trwalo dlugo, mam tez szkla ktore wykozystam, ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5.
Nie chce wszczynac systemowych wojen ale czy kupno e-5 spelni moje oczekiwania?
Jako ze jest to nie maly wydatek, chce to zrobic raz a dobrze.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
Ciagle jeszcze czekam na zakup e-5, i ciagle mam watpliwosci. Mam pare opcji kozystniejszych cenowo. W cz tkwi fenomen olka? Przegladajac internet w przedziale cenowym o olku nawet nikt nie wspomina. Ok mam olka wiec przestawienie sie na lepsze body nie bedzie trwalo dlugo, mam tez szkla ktore wykozystam, ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5.
Nie chce wszczynac systemowych wojen ale czy kupno e-5 spelni moje oczekiwania?
Jako ze jest to nie maly wydatek, chce to zrobic raz a dobrze.
Pozdrawiam
Powiedza Tobie mantre powtarzana od wielu wielu lat.
Stabilizacja, uszczelnienia, pancernosc, uchylny ekran, serwis.
Poza tym ostatnim, to cala reszta u konkurencji juz dawno jest dostepna. Z ficzerami typu matryca, zaplecze to juz odjechana w sina dal przez konkurencje.
Jesli Twoj system 4/3 na ta chwile nie jest zbyt rozbudowany to warto sie zastanowic, brnac w nim dalej czy rzucic w cholere i przejsc do konkurencji lub zainwestowac w kastraty.
pozdro
-
Hmmmm ... dlaczego nie jestem zaskoczony, że nyny odpowiedział na poprzedniego posta ????
Mr_Crowley - pytanie co masz i czego potrzebujesz?
Jeżeli w ciemnych jaskiniach robisz zdjęcia nietoperzy w ruchu, to na pewno E-5 nie spełni Twoich oczekiwań :) Robisz zdjęcia do profesjonalnych sesji do katalogów i musisz mieć min. 20Mpix? Olek też nie jest dla Ciebie. Robisz _profesjonalnie_ zdjęcia sportowe - wypożycz puszkę + szkła top-pro i spróbuj - wcale bym się nie zdzwił gdyby duet ZD300 + E-5 szczególnie odstawał od Nikona.
Ja pomimo tego, że o Olku nic nie słychać w sieci i nikt go nie poleca (a takich "piewców" jak nyny nie brakuje), to parę dni temu zainwestowałem w używanego E-5+12-60 (aczkolwiek wyglądają jak nowe) i absolutnie nie żałuję. Gdybym sprzedał to co miałem i dołożył to co wydałem, to spokojnie kupiłbym używanego D700 czy 5/7D z jakimś sensownym szkłem. Ale czy ja potrzebuję ślepo gonić za modą na FF? Nie. Czy wykorzystałbym to co mi daje FF? Pewnie tak (no bo dlaczego nie? :) )
To co mi oferuje puszka i szklarnia Olka zaspokaja moje potrzeby w 90% (ciągle liczę na jasne (poniżej F2.0) stałki do portretów). A świadomość granicząca z pewnością, że puszka mnie nie zawiedzie gdzie bym nie wyjechał i w jakich warunkach bym nie robił zdjęć jest dla mnie bezcenna.
Poza tym czy przechodząc na inny system i mając dostęp do dziesiątków obiektywów będę miał je wszystkie? Nie. Czy będę miał wszystkie które potrzebuję? Nie - nie będzie mnie na nie tak samo stać jak i na te Olympusa, które mi się śnią po nocach. Poza tym czy konkurencja zaoferuje mi lepsze szkła? Niekoniecznie. Ale co ja tam wiem ... przecież ze mnie tylko taki mały Oly-talib jest ... ;)
---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 15:44 ----------
Jeszcze jedna rzecz - jak dla mnie z Olympusami jest trochę z Jaguarami. W porównaniu do Audi, BMW i Marcedesa prawie się o nich nie mówi. I pomimo tego, że nie są najszybsze, nie mają najwięcej miejsca z tyłu i największej ilości wodotrysków, to jest całe mnóstwo osób (w tym i ja) które je kochają za charakter, "osobowść", jakość wykonania i każdego dnia jeżdżą nimi z przyjemnością.
-
Sam się nie tak dawno temu zastanawiałem czy nie zmienić systemu. Mało tego, myślałem o kredycie albo leasingu. Ale jak sobie wszystko podliczyłem, a zwłaszcza jak zobaczyłem, ile musiałbym zabulić za odpowiednika ZD 14-54, to mi przeszło. E-30 nadal dobrze mi służy. A niedługo dołączy do niego PEN, nazwany przez nyny'ego - wg mnie całkiem niesłusznie - kastratem.
-
[QUOTE= Ale jak sobie wszystko podliczyłem, a zwłaszcza jak zobaczyłem, ile musiałbym zabulić za odpowiednika ZD 14-54, to mi przeszło.[/QUOTE]
Widzisz i sprowadziłeś wszystko do kasy. Ja wchodząc w Olka kilka lat temu kierowałem się w dużej mierze ceną. Nabyłem E-300 w podwójnym kicie za kwotę jaką bym musiał dać za Nikona D70 z marnym szkłem. Wtedy wybór był prosty. Teraz niekoniecznie, za porównywalne pieniądze są puszki dające lepszy obrazek. Teraz jestem w Canonie, ale jak widzicie nadal zaglądam do tego forum i nie w głowie mi trolowanie. Mocno kibicuję firmie i może kiedyś m4/3 mnie skusi. Pewnie to kwestia szkła takiego jak 12-60 czy 11-22, dobrze skorygowanego.
-
Możemy się pocieszać, że z Olkami jest jak z Jaguarami lub jeszcze bardziej niszowymi samochodami, ale prawda jest taka, że system "lekko" ostaje jeśli chodzi o jakość obrazka. Wybrałem świadomie E-30 ze względu na dostępną w przyzwoitej cenie optykę i fjuczury jakie dostałem w body. Nie zmieniłbym korpusu na E-5 bo zysk tylko na pancerności. Natomiast gdyby pojawiło się E5 II (E-7) na 16M matrycy z OMD to myślę, że 5 minut bym się nie zastanawiał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Hmmmm ... dlaczego nie jestem zaskoczony, że nyny odpowiedział na poprzedniego posta ????
To odpowiedzi sa limitowane, nie wiedzialem :roll:
A to, ze zainwestowales w uzywany zestaw olympusa to jest akurat zadnym wyznacznkiem...
Proponujesz wejscie w system i jak to napisales czekanie i liczenie, az wyjda jasne stalki juz dopelnilo obraz.
Dalszej czesci elaboratu nawet nie zamierzam komentowac..
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
Widzisz i sprowadziłeś wszystko do kasy. Ja wchodząc w Olka kilka lat temu kierowałem się w dużej mierze ceną. Nabyłem E-300 w podwójnym kicie za kwotę jaką bym musiał dać za Nikona D70 z marnym szkłem. Wtedy wybór był prosty. Teraz niekoniecznie, za porównywalne pieniądze są puszki dające lepszy obrazek. Teraz jestem w Canonie, ale jak widzicie nadal zaglądam do tego forum i nie w głowie mi trolowanie. Mocno kibicuję firmie i może kiedyś m4/3 mnie skusi. Pewnie to kwestia szkła takiego jak 12-60 czy 11-22, dobrze skorygowanego.
----------------------------
----Podobają mi się takie wyważone opinie jak Twoja...Mnie w Olym na początku zaciekawiły innowacje i większa GO :) pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A to, ze zainwestowales w uzywany zestaw olympusa to jest akurat zadnym wyznacznkiem...
Jakbyś uważnie czytał, to jest - wyraźnie napisałem, że za tą samą sumę miałbym wg wielu "lepszy" zestaw. Używane E-5+12-60 wcale nie oznacza tani i nieprzemyślany.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Proponujesz wejscie w system i jak to napisales czekanie i liczenie, az wyjda jasne stalki juz dopelnilo obraz.
Nie wiem skąd to wyczytałeś, ale ja mojego pozostania w systemie nie uzależniłem od wypuszczenia taniej jasnej stałki....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
...ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5
Rewelacja! Puszka, która premierę miała 10 lat temu. :) Ma ponad 6megapixli i USB1.1 bierz w ciemno :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Rewelacja! Puszka, która premierę miała 10 lat temu. :) Ma ponad 6megapixli i USB1.1 bierz w ciemno :roll:
Jak wytrzeźwiejesz, to zauważysz, że nie chodzi o D60 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jak wytrzeźwiejesz, to zauważysz, że nie chodzi o D60 :D
Masz + (niestety musze rozdac troche zanim Tobie przyznam)
Wszyscy juz widza poprzez pryzmat N. i szukaja dziury w calym, dobrze ze jest troche postronhych osob :)
pozdro
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Jakbyś uważnie czytał, to jest - wyraźnie napisałem, że za tą samą sumę miałbym wg wielu "lepszy" zestaw. Używane E-5+12-60 wcale nie oznacza tani i nieprzemyślany.
To teraz przejzyj watek od poczatku i poczytaj o czym pisalem...
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Nie wiem skąd to wyczytałeś, ale ja mojego pozostania w systemie nie uzależniłem od wypuszczenia taniej jasnej stałki....
A z tego (i nie pisalem, ze ty uzalezniasz cos bo krok juz zrobiles) tylko polecasz cos po czym liczysz na cos czego nie ma, i to jest fenomen:
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
To co mi oferuje puszka i szklarnia Olka zaspokaja moje potrzeby w 90% (ciągle liczę na jasne (poniżej F2.0) stałki do portretów).
Brawo za pomysl...
pozdro
-
:mrgreen: Za duży wybór u konkurencji. D60 od Canona i Nikona a na dodatek 60D, dobrze że Olympus nie idzie tą drogą. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
:mrgreen: Za duży wybór u konkurencji. D60 od Canona i Nikona a na dodatek 60D, dobrze że Olympus nie idzie tą drogą. ;)
Tak, lepsza jest droga przekrętów finansowych i zostawiania użytkowników dużego 4/3 z ręką w nocniku. Lepiej nie poruszajmy tematu polityki firmy.
-
Polityka firmy jest taka ze jest m4/3 i to jest rozwijane, duzy olek stanal jakis czas temu, nie jestem zainteresowany oczekiwaniem na cos co jest na drugim albo jeszcze dalszym planie, szkla olkowe sa dobre ale nie jedyne na rynku, uszczelnienie, stabilizacja w korpusie hmm to raczej nie przekonuje mnie by kupywac e-5, najlepiej by bylo wziac aparaty do reki i poczuc, no i tu jest problem 60d, d300s w sklepach dostane ale z olkoem to juz nie maly problem, no chyba ze m4/3,
Pozdrawiam
Ps
60d-d60 hmm ja jak sie napije to widze raczej 6600dd lub dd660 a co tam
-
Kawałek czasu znowu mnie nie było o_O nie ma to jak instalacja netu w nowym mieszkaniu na zadupiu o_O
Do końca weekendu wrzucę trochę fotek ze ślubu na zewnętrzny serwis, toteż będziecie mogli zobaczyć moje wypociny ;) i wypociny E-5 ;)
-
Piastów to jeszcze nie koniec cywilizacji ;)
A nad fotkami chętnie się poznęcamy ;)
Ja jakiś czas temu fociłem siostrze i szfagrowi chrzciny tercetem E-500+14-45+FL50. Jak widzę co wyprawia E-5 z 12-60, to spokojnie bym się obył bez lampy :-)
-
Ojj, Robert - powiem Ci szczerze, że z tą Twoja Sigmą 50 i ZD 35 może i byś się odbył ;) ale tamten duet sprawdziłby się w jasnym kościele - wtedy rzeczywiście bez lampy ;) Niestety, u mnie tak wygodnie nie było - nawet z lampą iso wokoło 800 latało - strasznie ciemno było o_O a i tak na sam kościół (może ze 150 fotek łącznie max) poszedł mi prawie do końca cały komplet duraceli alkalicznych o_O
-
Sigma dopiero co do mnie wczraj dołączyła - jutro planuję jakiś plenerek na świężym powietrzu co by zobaczyć co potrafi :)
Ale w ciemnych kościołach FL-ka faktycznie potrafiła mi nieźle wykończyć akumulatory :)
-
ta Sigma jest na bagnet m4/3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
watsup
ta Sigma jest na bagnet m4/3?
E5 chyba nie lata w mikrolidze;)
pozdro
-
ha ha ha ale dałem ciała :)
załapałem zaraz po tym jak już wysłałem zapytanko :P
pomyliłem się bo zasugerowało mnie E-5 a myślałem o EM-5...
-
Ta Sigma z EM-5 wyglądałaby cokolwiek komicznie ze względu na wagę / wielkość - to jest chyba największy i najcięższy standard jaki można dostać :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Ta Sigma z EM-5 wyglądałaby cokolwiek komicznie ze względu na wagę / wielkość - to jest chyba największy i najcięższy standard jaki można dostać :-)
Dlaczego ? - dzisiaj fociłem sigmą 30 z PEN-em. Całkiem zgrabnie wygląda i fajnie foci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dlaczego ? - dzisiaj fociłem sigmą 30 z PEN-em. Całkiem zgrabnie wygląda i fajnie foci
0,5kg i średnica filtra 77mm (z tulipanem ma ok 85-90mm) a taki EP3 raptem 69mm wysokości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
0,5kg i średnica filtra 77mm (z tulipanem ma ok 85-90mm) a taki EP3 raptem 69mm wysokości :)
Z tym , ze od spodu trzyma sie, toto całkiem wygodnie i zostają dwa wolne palce do sterowania pierścieniem ostrzenia w trybie asystenta MF. nie jest to zestaw bardziej komiczny od mojego EM-5 + ZD 50-200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Z tym , ze od spodu trzyma sie, toto całkiem wygodnie i zostają dwa wolne palce do sterowania pierścieniem ostrzenia w trybie asystenta MF. nie jest to zestaw bardziej komiczny od mojego EM-5 + ZD 50-200.
No na pewno :) Aczkolwiek i tak nie przebije widoku PENa z 90-250 na ostatnich warsztatach :)
-
Gdzieś na forum - chyba w wątku o E-PL3 wrzucałem zdjęcia PEN-a z 14-35 i Sigmą 150.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
No na pewno :) Aczkolwiek i tak nie przebije widoku PENa z 90-250 na ostatnich warsztatach :)
Z 300/2,8 wygląda dostojniej!
-
Z zd 300 wszstkie puszki wygladaja zacnie :)
Wysyłane z HOXT - Tapatalk 2
-
Czy może ktoś jest w temacie ile kosztuje e-5 w Japonii
-
https://picasaweb.google.com/100770544938316089116/Slub
Zdjęcia ze ślubu - po obróbkach itd, widać mniej więcej to, na ile udało mi się wykorzystać E-5 i Lightrooma ;)
Wiem, że nie są rewelacyjne, ale cóż - nowożeńcom się spodobały, toteż zdecydowałem się je ostatecznie pokazać ;) ciagle wrzucam (pies j... lokalnych dostawców internetu :/) totez do końca jutrzejszego dnia powinno być ich jeszcze 2-gie tyle ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
Nic mi się nie pojawia .. :(
-
A u mnie owszem :-)
Gratuluję sesji :-)